15/04/2023 15/04/2023 Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο νους των απανταχού Ορθοδόξων χριστιανών στρέφεται στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, όπου λαμβάνει χώρα η τελετή του Αγίου Φωτός. Παρά τους περιορισμούς και τα μέτρα της ισραηλινής αστυνομίας ήδη από νωρίς το πρωί εκατοντάδες προσκυνητές έχουν συγκεντρωθεί στο Ιερό Προσκύνημα. Το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr), όπως κάθε χρόνο, έτσι...
15 Απριλίου, 2023 - 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2023 - 15:11

Η τελετή του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Η τελετή του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο νους των απανταχού Ορθοδόξων χριστιανών στρέφεται στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, όπου λαμβάνει χώρα η τελετή του Αγίου Φωτός. Παρά τους περιορισμούς και τα μέτρα της ισραηλινής αστυνομίας ήδη από νωρίς το πρωί εκατοντάδες προσκυνητές έχουν συγκεντρωθεί στο Ιερό Προσκύνημα.

Το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr), όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μετέδωσε ζωντανά μέσα από την εικόνα του STUDIO SAMI το θαύμα του Αγίου Φωτός. Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος εξήλθε του Ιερού Κουβουκλίου κρατώντας στα χέρια του τις δύο δέσμες με τα κεριά και το Άγιο Φως που εξήλθε και φέτος από τον Πανάγιο Τάφο στέλνοντας το μήνυμα της Αναστάσεως. 

Χιλιάδες Ορθόδοξοι βρέθηκαν στο Ναό της Αναστάσεως για να βιώσουν και φέτος το μοναδικό θαύμα του Αγίου Φωτός. Η τελετή ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου.  Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης είναι ο μόνος που έχει δικαίωμα να εισέλθει στο Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου για την πραγματοποίηση της τελετής.

Διαβάστε επίσης: Μαρτυρία: Έτσι έσχισε την κολώνα το Άγιο Φως (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα Ιεροσόλυμα βρέθηκε και η Ελληνική αποστολή για να παραστεί στην τελετή και εν συνεχεία να μεταφέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Στην Ελλάδα σήμερα το Άγιο Φως – Η ελληνική αποστολή στον Ναό της Αναστάσεως

Τα μέτρα ασφαλείας για την τελετή από την πλευρά της ισραηλινής αστυνομίας ήταν αυστηρά καθώς είχε θέσει αριθμητικό περιορισμό.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο ope.gr και στον δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη για την μετάβασή του στα Ιεροσόλυμα και την μεγάλη ευλογία που λαμβάνει να συμμετέχει στην τελετή.

Η τελετή

Ο ναός παραμένει σκοτεινός χωρίς ούτε ένα καντήλι αναμμένο. Και αυτό το Άγιο Κουβούκλιο, δηλαδή, ο Τάφος του Κυρίου, αφού εξετάστηκε καλά και με αντικειμενικά κριτήρια εσωτερικά και πιστοποιήθηκε η εξ ολοκλήρου έλλειψη φωτός ή πηγή φωτός, σφραγίσθηκε εξωτερικά με την ιδιαιτέρα σφραγίδα των «Καβάσιδων» θυρωρών του Αγίου Τάφου.

Όλος ο Ιερός Κλήρος με επικεφαλής τον Πατριάρχη και με τους εκπροσώπους των Αρμενίων, Κοπτών και Συριανών ντυμένοι τις Αρχιερατικές και τις υπόλοιπες κατά βαθμούς ιεροσύνης στολές τους, βγαίνουν από το Ιερό Βήμα, ενώ προπορεύονται βυζαντινά λάβαρα, επευφημεί το πλήθος και οι χοροί ψάλλουν το γνωστό τροπάριο «Την Ανάστασιν Σου Χριστέ Σωτήρ, άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς, και ημάς τους επί γης καταξίωσον εν καθαρά καρδία. Σε δοξάζειν».

Ακολουθεί περιφορά τρεις φορές γύρω από το Ιερό Κουβούκλιο. Κατά την δευτέραν περιφοράν σύμφωνα με παλιό έθιμο εισέρχεται στην πομπή ο Αρμένιος εκπρόσωπος και κατά την τρίτην περιφορά ο εκπρόσωπος της Κοπτικής “Εκκλησίας”.

Μετά το τέλος της Ιερής Λιτανείας και αφού ψάλλει ο επιλύχνιος ύμνος «Φως ιλαρόν…», όλος ο Κλήρος και οι χοροί εισέρχονται εις το ιερόν του Καθολικού, ενώ ο Πατριάρχης εκδύεται τα άμφια του, το ωμοφόριο, τον σάκκο, και την μίτρα και παραμένει μόνο με κατάλευκο στοιχάριο, επιτραχήλιο και ζώνη. Ο αρχιθυρωρός ενώπιον του πλήθους ερευνά τον Πατριάρχη, μήπως υπάρχει κάτι για παραγωγή φωτός και αφαιρεί τις σφραγίδες που υπάρχον στις πόρτες του Κουβουκλίου.

Ο Μακαριώτατος παραλαμβάνει από τους Διακόνους δέσμες κεριών σβηστών και με κατάνυξη, αγωνία και ταπείνωση εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο, ενώ ο Αρμένιος Πατριάχης με τον Γέροντα Δραγουμάνο παραμένουν στον προθάλαμο (τον του Αγίου Λίθου) και κλείνεται η Θύρα.

Άκρα σιγή, συγκίνηση και βαθιά πίστη επικρατούν στο παρευρισκόμενο πλήθος, οι αναπνοές κρατούνται, προσευχές αναπέμπονται και βαθιά συγκίνηση έχει καταλάβει τους πάντες που τα βλέμματα τους είναι στραμμένα προς το Άγιο Κουβούκλιο και τον ουράνιο χώρο, ενώ οι καρδιές όλων δονούνται από πίστη, θαυμασμό και ελπίδα.

Η ευχή ενώπιον του Παναγίου Τάφου

Ο Πατριάρχης γονυπετής προ του Ζωοδόχου Τάφου διαβάζει την ακόλουθη Ευχή: «Την αφάτω Σου ευσαπλαχνία εαυτόν κενώσαντα και τω φωτί της εαυτού επιγνώσεως τα εν σκότει διαπορευόμενα Έθνη καταλάμψαντα και δια της εν Άδη καθόδου τα ουράνια και τα επίγεια και τα καταχθόνια φωτός πληρώσαντα, όπως το εκ του φωτοφόρου τάφου Αυτού τοις Πιστοίς διδόμενον φως αναδείξη Αγιασμού δώρον, αμαρτημάτων λυτήριον και νοσημάτων αλεξιτήριον και ευλογήση και αγιάση τους ευλαβώς αυτού απτομένους, δω δε αυτοίς περιπατείν εν τω φωτί των εντολών αυτού ως τέκνα φωτός».

Ο Πατριάρχης εξέρχεται από το Ιερό Κουβούκλιο, βαθύτατα συγκινημένος, με φανερό τον κόπο από την αγωνία και προτείνει τους αναμμένους πυρσούς με το Άγιο Φως.

Οι Αρμένιοι, οι Κόπτες και οι Συριανοί παραλαμβάνουν το Άγιο Φως από μία οπή του Αγίου Κουβουκλίου, που βρίσκεται στο αριστερό του εισερχομένου σ’ αυτό, και το μεταλαμπαδεύουν στους παρισταμένους ομοφύλους τους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων