27/11/2018 27/11/2018 Η ευχαριστήρια επιστολή προς τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο , που αναφέρεται στα φιλειρηνικά συναισθήματά του και τις ειρηνικές του προθέσεις, εστάλει από τον Πατριάρχη Αντιοχείας και αναφέρεται στην ευαισθησία του στα θύματα του πολέμου. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης μάλιστα εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια, την οποία παρέχει η Ρωσική Εκκλησία στον...
27 Νοεμβρίου, 2018 - 20:21

Επιστολή για την ευαισθησία του Πατρ. Μόσχας στο λαό της Συρίας

Διαδώστε:
Επιστολή για την ευαισθησία του Πατρ. Μόσχας στο λαό της Συρίας

Η ευχαριστήρια επιστολή προς τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο , που αναφέρεται στα φιλειρηνικά συναισθήματά του και τις ειρηνικές του προθέσεις, εστάλει από τον Πατριάρχη Αντιοχείας και αναφέρεται στην ευαισθησία του στα θύματα του πολέμου.
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης μάλιστα εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια, την οποία παρέχει η Ρωσική Εκκλησία στον πληγέντα εξαιτίας του πολέμου λαό.
«Ενθυμούμενοι διά τη θυσία του Χριστού, αδυνατούμε να λησμονήσουμε, ούτε μπορεί να διαφύγει της προσοχής μας η θυσία του μεγάλου Ρωσικού λαού και της Ρωσικής Εκκλησίας, καθώς και η θυσία της Αντιοχειανής Εκκλησίας και των πιστών αυτής στη Συριακή γη. Όλες αυτές οι θυσίες προσφέρθηκαν για να σωθεί η Συρία και να εξασφαλισθεί η τιμή και η αξιοπρέπεια των πολιτών της, των κατοικούντων σε αυτό τον ιστορικό και ιερό χώρο, ο οποίος δίδει τη μαρτυρία του Χριστού εδώ και δύο χιλιάδες και πλέον χρόνια».
«Κατ’αρχάς, δραττόμενος της ευκαιρίας θέλω να Σᾶς ευχαριστήσω για εκείνη την υποστήριξη, την οποία παρέχει η Ρωσική Εκκλησία προς την Εκκλησία Αντιοχείας και όλους τους Σύρους κατά την τελευταία επταετία, προσθέτει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιωάννης, και συνεχίζει, Σᾶς ευχαριστούμε για την αποστολή αντιπροσωπειών στην πατρίδα μας με σκοπό την παροχή κάθε είδους βοήθειας».
Ο Μακαριώτατος κ. Ιωάννης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην πρωτόγνωρη ανθρωπιστική βοήθεια του Φεβρουαρίου 2018, η οποία διενεργήθηκε με συμμετοχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, της Διαθρησκειακής Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Συνεργασίας με θρησκευτικά σωματεία παρά τον Πρόεδρο της Ρωσίας. «Θέλω να ξέρετε, η Εκκλησία μας πάντοτε θα μείνει ευγνώμονη για αυτή την πράξη. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση επιβεβαιώνω την αποτελεσματικότητα των κοινών προσπαθειών», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννης.
Αφού με ευγνωμοσύνη σημείωσε την προθυμία της Ρωσικής Εκκλησίας να στηρίξει προγράμματα του Πατριαρχείου Αντιοχείας, τα οποία αποβλέπουν στην ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων της Συρίας και καλούνται να διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των προσφύγων, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα σχέδια αναστηλώσεως Ιερών Ναών και κατοικιών των ενοριτών, οι οποίο τις στερήθηκαν.
«Αποδίδω μεγάλη σημασία στις απόψεις Σας και γι’αυτό ελπίζω ότι η παράδοση διαφυλάξεως της τακτικής και εμπιστευτικής επικοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών μας θα συνεχίζεται και θα στηρίζεται, όπως και παλαιότερα, σε ιδανικά και αρχές, τα οποία αποτελούν ιδιαίτερη αξία, άλλωστε είναι μακραίωνοι οι δεσμοί οι οποίοι μας συνδέουν», τονίζει η επιστολή του Προκαθημένου της κατά Αντιόχειαν Εκκλησίας προς τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο.

Τις πιο κρίσιμες στιγμέςΟ πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ότι το Βερολίνο θα ασκήσει την επιρροή του στην κυβέρνηση της Ουκρανίας όσον αφορά την κρίση που ξέσπασε την Κυριακή στο στενό του Κερτς και ότι θα πείσει το Κίεβο να μην λάβει απερίσκεπτες αποφάσεις, ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, η συνδιάλεξη έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Η καγκελαρία δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την επικοινωνία των δύο ηγετών μέχρι στιγμής.

Κατά το Κρεμλίνο, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την εκτίμησή του για τις προκλητικές ενέργειες της ουκρανικής πλευράς, τις κατάφωρες παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου όταν τα (ουκρανικά) πολεμικά πλοία αγνόησαν εσκεμμένα τους κανονισμούς για την ειρηνική διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» στην Αζοφική Θάλασσα.

Ο Πούτιν «εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα ασκήσει την επιρροή του στις ουκρανικές αρχές και θα αποτρέψει τη λήψη βιαστικών αποφάσεων από πλευράς τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Πάντα κατά το Κρεμλίνο, ο ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το Κίεβο έχει πλέον θέσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού και έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, ενώ «έδωσε έμφαση στο ότι η ουκρανική ηγεσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τη δημιουργία άλλης μιας εμπόλεμης κατάστασης και των κινδύνων που συνεπάγεται» αυτή, κρίνοντας πως η κλιμάκωση συνδέεται «με τις εκλογές» που θα διεξαχθούν το 2019 στην Ουκρανία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων