26/11/2018 27/11/2018 Η εξομολόγηση του Αγιώτατου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ Κυρίλλου συγκλόνισε το συμβούλιο Ηγετών Χριστιανικών Εκκλησιών που βρέθηκε στην Πατριαρχική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας πριν από λίγες μέρες. Ο Αγιώτατος Πατριάρχης μίλησε από την καρδιά του για το λαβωμένο Ιράκ φέρνοντας στη μνήμη του όλες τις σκηνές που είχε κρατήσει...
26 Νοεμβρίου, 2018 - 21:26
Τελευταία ενημέρωση: 27/11/2018 - 9:52

Η συγκίνηση του Πατριάρχη Μόσχας για το Ιράκ

Διαδώστε:
Η συγκίνηση του Πατριάρχη Μόσχας για το Ιράκ

Η εξομολόγηση του Αγιώτατου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ Κυρίλλου συγκλόνισε το συμβούλιο Ηγετών Χριστιανικών Εκκλησιών που βρέθηκε στην Πατριαρχική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας πριν από λίγες μέρες.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης μίλησε από την καρδιά του για το λαβωμένο Ιράκ φέρνοντας στη μνήμη του όλες τις σκηνές που είχε κρατήσει μέσα του πριν τον πόλεμο και μετά.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην επίσκεψή του σε Ναούς και Μονές οι οποίες καταστράφηκαν μετά τον πόλεμο.

Μεταξύ άλλων ο Αγιότατος Πατριάρχης είπε:

«Ταξίδευσα στη Βαγδάτη, τη Μοσούλη, επισκέφθηκα Ναούς, Μονές και διαπίστωσα μια πλούσια πνευματική ζωή του λαούς σας. Όμως σύντομα η χώρα σας δεχθηκε επίθεση με εισβολή ενόπλων δυνάμεων και τούτο, βεβαίως, άλλαξε τη φιλήσυχη ζωή. Ακολούθησαν οικονομικές κυρώσεις με αποτέλεσμα το Ιράκ να γευθεί πολλές θλίψεις».

Το Ιράκ ανέφερε, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας δεν ήταν το μόνο θύμα της ξένης εισβολής.

«Το παράδειγμα του Ιράκ είναι από τα πλέον τραγικά παραδείγματα του πως μπορεί να καταντήσει μια χώρα κατόπιν μιας ξένης εισβολής. Κατά την επίσκεψή μου στο Ιράκ, μου έλεγαν για 1.5 εκ. χριστιανούς, οι οποίοι κατοικούσαν στη χώρα. Τώρα, φέρεται, οι χριστιανοί έχουν αποδεκατισθεί» σημείωσε ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος.

Εκτός της εισβολής, ο ενέργειες των μαχητών-εξτρεμιστών επέφεραν τεράστιες ζημιές στο κράτος και το λαό στο χώρο του Ιράκ, οι οποίοι απήγαγαν Ιερείς και λαϊκούς, κατεδάφιζαν χριστιανικούς Ναούς.

«Εκτιμούμε πως, παρά τη δύσκολη κατάσταση, η Εκκλησία μας προωθεί σχέσεις με χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, επεσήμανε ο Πατριάρχης Κύριλλος και συνέχισε, πρόσφατα, κατόπιν εντολής μου ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μετέβη στη Δαμασκό, όπου συμμετείχε σε Διαθρησκειακή Σύσκεψη υψηλού επιπέδου. Είναι πολύ σημαντικό σήμερα να προοωθούμε διαχριστιανικές σχέσεις ακριβώς για να στηρίξουμε κατεξοχήν τους χριστιανικούς πληθυσμούς των χωρών της Μέσης Ανατολής. Βεβαίως, αποδίδουμε μεγάλη σημασία και στα προγράμματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την περιοχή σας. Ιδίως, τούτο αφορά τη Συρία, αλλά είμαστε πρόθυμοι να επεκτείνουμε τη σχετική δραστηριότητα και στο Ιράκ».

«Συμπαθούμε τον Ιρακινό λαό, ο οποίος βαστάζει τέτοια βάρη σήμερα, υποφέροντας λόγῳ συνεπειών της ξένης εισβολής και του εμφυλίου», υπογράμμισε ο Πατριάρχης.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία εξαιτίας της καταστροφής των χριστιανικών ιερών σεβασμάτων του Ιράκ. «Στεναχωριόμαστε για όσα συνέβη, ακόμη και στην κοιλάδα της Νινευή, όπου υπάρχουν αρκετές χριστιανικές πόλεις, με Ναούς είτε κατεδαφισμένους, είτε βεβηλωμένους. Πληροφορήθηκα ότι στην πόλη Μπατναγια έχουν γκρεμισθεί 90% των χριστιανικών κτιρίων. Πρόκειται πράγματι για πολιτιστική καταστροφή. Και τη στιγμή, όταν ο κόσμος ολόκληρος  ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, στα μάτια όλων διαπράττονται αυτές οι παρανομίες.  Από κοινού είναι σημαντικό να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να αποκατασταθούν τα χριστιανικά σεβάσματα της Μέσης Ανατολής και να επαναπατρισθούν οι χριστιανοί στο Ιράκ, στη Συρία και σε άλλα μέρη, όπου διέμειναν πάντοτε και εκδιώθηκαν από τον πόλεμο ή εμφύλιες συρράξεις».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων