22/10/2021 22/10/2021 Nέα υγειονομικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού πήρε για τον Νοέμβριο το ρωσικό κράτος, κρατώντας, ωστόσο, τις εκκλησίες έξω από αυτά. Αυτό σημαίνει πως τις ημέρες που όλα θα είναι κλειστά, οι ιεροί ναοί θα παραμένουν ανοιχτοί, αλλά οι προϊστάμενοι ιερείς τους θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη συμμόρφωση με τους υπάρχοντες υγειονομικούς κανόνες. ...
22 Οκτωβρίου, 2021 - 11:07
Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2021 - 11:41

Άλλαξαν τα μέτρα στη Ρωσία – Δεν αγγίζουν την εκκλησία

Διαδώστε:
Άλλαξαν τα μέτρα στη Ρωσία – Δεν αγγίζουν την εκκλησία

Nέα υγειονομικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού πήρε για τον Νοέμβριο το ρωσικό κράτος, κρατώντας, ωστόσο, τις εκκλησίες έξω από αυτά. Αυτό σημαίνει πως τις ημέρες που όλα θα είναι κλειστά, οι ιεροί ναοί θα παραμένουν ανοιχτοί, αλλά οι προϊστάμενοι ιερείς τους θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη συμμόρφωση με τους υπάρχοντες υγειονομικούς κανόνες. 

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

«Σε αντίθεση με τους κοσμικούς θεσμούς, από το περασμένο καλοκαίρι, τα μέτρα κατά της επιδημίας στις εκκλησίες παρέμειναν αμετάβλητα. Δεν απαιτούνται νέες αποφάσεις. Όπως οι κοσμικές αρχές θα παρακολουθούν τώρα πιο στενά την τήρηση, για παράδειγμα, του «καθεστώτος» της μάσκας, έτσι και οι κληρικοί θα πρέπει να είναι πιο απαιτητικοί πλέον από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα μέτρα», δήλωσε ο επίσκοπος του Πατριαρχείου Μόσχας Σάββας στο RIA Novosti, απαντώντας στην ερώτηση εάν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σχεδιάζει να εισαγάγει νέους αντιικούς περιορισμούς σε σχέση με την καθιέρωση μη εργάσιμων ημερών στις αρχές Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, προβλέπεται η είσοδος στο ναό μόνο με μάσκες. Ακόμα, οι ιερείς, όταν επικοινωνούν με ενορίτες, πρέπει να φορούν μάσκες, ακόμη και όταν εξομολογούν. Μάλιστα, για την ταχύτερη έκβαση του μυστηρίου, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συνιστά στους εξομολογούμενους να ετοιμάζουν μια λίστα με τις αμαρτίες τους σε χαρτί και να την υποβάλουν στον εξομολόγο τους.

Το προσωπικό του ναού που αλληλεπιδρά με τους ενορίτες έλαβε οδηγίες να φορά μάσκες και γάντια, «να περιποιούνται τα χέρια ή τα προστατευτικά γάντια με αντισηπτικά τουλάχιστον κάθε δύο ώρες και να τηρούν τα γενικά μέτρα υγιεινής». Οι ιερείς έχουν επίσης οδηγίες να «απέχουν από την προσφορά του χειροφιλήματος».

Επιπλέον, είναι απαραίτητο «να τηρείται αυστηρά ο αερισμός του ναού, ο καθαρισμός του χώρου, των εικόνων κ.λπ. με απολυμαντικά διαλύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας» και επίσης να «τοποθετηθούν  αφίσες στην είσοδο του ναού, που θα υπενθυμίζουν τους κανόνες πρόληψης».

Ιερείς, κληρικοί και υπάλληλοι ενοριών, παρεκκλησίων και μοναστηριών «σε περίπτωση αδιαθεσίας και τυχόν ενδείξεων οξέων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, πρέπει να το αναφέρουν αμέσως στον προϊστάμενό τους, να μένουν στο σπίτι και να ζητούν ιατρική βοήθεια. Ακόμα, οι προϊστάμενοι των ναών «να οργανώνουν υποχρεωτικές τακτικές θερμομετρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ιερείς, κληρικούς, αλλά και το προσωπικό των ναών».

Πηγή: ria.ru

Φωτογραφία: © РИА Новости / Сергей Пятаков

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων