17/12/2021 17/12/2021 Στις δηλώσεις των επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ σχετικά με την απειλή για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης κ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας. Ο Μητροπολίτης κ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ανέλυσε την ιδιαιτερότητα της Ιερουσαλήμ και το...
17 Δεκεμβρίου, 2021 - 9:17
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2021 - 9:26

Ανησυχία για τον σταδιακό εκτοπισμό Χριστιανών από την Ιερουσαλήμ

Διαδώστε:
Ανησυχία για τον σταδιακό εκτοπισμό Χριστιανών από την Ιερουσαλήμ

Στις δηλώσεις των επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ σχετικά με την απειλή για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης κ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Ο Μητροπολίτης κ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ανέλυσε την ιδιαιτερότητα της Ιερουσαλήμ και το γιατί μπορεί να ακολουθήσει σταδιακός εκτοπισμός των Χριστιανών από την πόλη, αιτιολογώντας έτσι την πρόσφατη κινητοποίηση στην Ιερουσαλήμ για την υπεράσπιση της χριστιανικής παρουσίας στην Αγία Γη.

” Η Ιερουσαλήμ είναι μια μοναδική πόλη, ιερή για τρείς θρησκείες. Επί αιώνες διεξάγονταν μακρόχρονοι πόλεμοι για την κατάκτησή της, υπήρξαν πολλές μάχες και εχθρότητα. Συνέπεια αυτής της περίπλοκης διαδικασίας δεν ήταν όμως η νίκη μιας πλευράς, αλλά η εδραίωση μιας ισορροπίας δυνάμεων. Γενιές ολόκληρες ταλαιπωρήθηκαν για να επικρατήσει και η διατάραξή της μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Ιστορικά η Ιερουσαλήμ χωρίζεται σε συνοικίες: χριστιανική, μουσουλμανική και εβραϊκή. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων χρόνια τώρα προσπαθεί να αμφισβητήσει την παράνομη πώληση περιουσιακών στοιχείων, που του ανήκουν, στη χριστιανική συνοικία δίπλα στην Πύλη της Γιάφας, σε μια εκ των εξτρεμιστικών ομάδων. Εκ των πραγμάτων λόγος γίνεται όχι μόνον για την ενδεχόμενη απώλεια της ελεύθερης πρόσβασης στον Πανάγιο Τάφο, καθώς η οδός, που οδηγεί σ᾽ εκείνον, αρχίζει από την Πύλη της Γιάφας, αλλά και για την απειλή για τη χριστιανική παρουσία στην Ιερουσαλήμ.

Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη τάση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του status quo και τον σταδιακό εκτοπισμό των Χριστιανών από την πόλη, η οποία αποτελεί λίκνο του χριστιανισμού. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα για όλους τους Χριστιανούς, όχι μόνο τους ορθοδόξους. Να, γιατί υποστήριξαν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο οι επικεφαλής όλων των χριστιανικών εκκλησιών της Αγίας Γης“, υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο

Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, αποστολή από το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων υπό τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο και με τη συνοδεία των Αρχηγών των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ διοργάνωσε μικρή δεξίωση στο ξενοδοχείον Imperial στην Πύλη του Δαβίδ, για να πανηγυρίσουν τον στόχο της ευρείας θετικής επιρροής των Χριστιανών στην Αγία Γη και να απευθύνουν έκκληση για την προστασία της Χριστιανικής Συνοικίας στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων.

Κατά την προσφώνησή Του, ο Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως υπογράμμισε ότι η διοργάνωση αυτή της τελετής στοχεύει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο, ότι το Πατριαρχείο δεν θα παραιτηθεί και δεν θα υποχωρήσει από το να εξασκεί το θεόσδοτο δικαίωμά του να υπερασπίζεται την ιδιοκτησία του· να δείξει ότι ο αγώνας της υπερασπίσεως της ιδιοκτησίας στην Πύλη του Δαβίδ είναι ένα υπαρξιακό θέμα για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ότι όλες οι Εκκλησίες της Αγίας Γης στηρίζουν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε αυτή τη μάχη.

Συγκεκριμένα, η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Θεόφιλος ο Γ’ είπε: «Οι ριζοσπαστικοί είναι η πραγματική απειλή, επειδή εις τας χείρας των η Χριστιανική Κοινότης εις τα Ιεροσόλυμα υποφέρει εγκλήματα μίσους, καθώς υφίσταται και υπούλους τακτικάς εκφοβισμού και συστηματικάς αποπείρας να μειώσουν την ικανότητα των Χριστιανών να παραμείνουν εις τας ιστορικάς αυτών εστίας και συνοικίας».

Αἱ διαρκεῖς προσπάθειαι ἡμῶν διά τήν εὐημερίαν ὅλου τοῦ λαοῦ μας ἄνευ διακρίσεως ἐγείρει προκλήσεις καί ἀπειλάς ἐναντίον τῆς Χριστιανικῆς Κοινότητος, ὁλοέν καί περισσότερον σοβαράς καί ἀνησυχητικάς. Ἐκ μιᾶς τοιαύτης δραστηριότητος ἀπειλεῖται ὄχι μόνον ἡ Χριστιανική Κοινότης, ἀλλά καί ἡ σταθερότης καί ἡ ὑγιεία ὁλοκλήρου τῆς Κοινωνίας ἡμῶν».

«Ὁ ἀριθμός τῶν Χριστιανῶν εἰς τήν Ἁγίαν Γῆν ἔχει μειωθῆ εἰς ἱστορικῶς χαμηλά ἐπίπεδα, λόγῳ τοῦ ὅτι οὗτοι ἐξωθοῦνται μακράν τῶν ἑστιῶν αὐτῶν ὑπό ποικίλων παραγόντων, οἰκονομικῶν δυσκολιῶν, ἀπωλείας εὐκαιριῶν, γραφειοκρατικῶν προκλήσεων βίας καί βανδαλισμοῦ ἰδιοκτησίας. Οἱ Χριστιανοί τώρα ἀποτελοῦν τό 1% τοῦ πληθυσμοῦ τῆς Ἁγίας Γῆς, ἔναντι τοῦ 12% πρό ἑνός αἰῶνος“.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων