31/10/2020 31/10/2020 Την απαγόρευση γελοιογραφιών που απεικονίζουν τον Μωάμεθ καθώς και τη δημιουργία νόμου για την προστασία των δικαιωμάτων των πιστών πρότεινε σήμερα (31 Οκτωβρίου 2020) ο πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων. Αφορμή για το αίτημα του Σεβασμιωτάτου υπήρξε το φρικτό περιστατικό στην καθολική εκκλησία Νοτρ Νταμ, στη Νίκαια της...
31 Οκτωβρίου, 2020 - 17:46
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2020 - 18:46

Απαγόρευση γελοιογραφιών με τον Μωάμεθ πρότεινε ο Μητρ. Ιλαρίων

Διαδώστε:
Απαγόρευση γελοιογραφιών με τον Μωάμεθ πρότεινε ο Μητρ. Ιλαρίων

Την απαγόρευση γελοιογραφιών που απεικονίζουν τον Μωάμεθ καθώς και τη δημιουργία νόμου για την προστασία των δικαιωμάτων των πιστών πρότεινε σήμερα (31 Οκτωβρίου 2020) ο πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Αφορμή για το αίτημα του Σεβασμιωτάτου υπήρξε το φρικτό περιστατικό στην καθολική εκκλησία Νοτρ Νταμ, στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου ένας μωαμεθανός αποκεφάλισε μια γυναίκα και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου άλλα δύο άτομα στις 29 Οκτωβρίου, τραυματίζοντας πολλούς ακόμα, που ήταν δυστυχώς το δεύτερο θανατηφόρο κατά σειρά μέσα σε 15 μέρες! Στις 16 Οκτωβρίου, ο καθηγητής ιστορίας Samuel Pati αποκεφαλίστηκε στην κοινότητα του Conflans-Saint-Honorine κοντά στο Παρίσι. Ο φόνος έγινε στο σχολείο όπου δίδασκε. Νωρίτερα στην τάξη του, συζητώντας  το θέμα της ελευθερίας του λόγου, ο Pati είχε παρουσιάσει καρικατούρες του Μωάμεθ από το περιοδικό Charlie Hebdo.

Κατά τη διάρκεια εθνικής τελετής αποχαιρετισμού για τον δάσκαλο, ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και δεν θα απαρνηθεί τις γελοιογραφίες  «στο όνομα της ελευθερίας λόγου». Μετά από αυτό, εμφανίστηκαν βιντεοπροβολές από καρικατούρες του Μωάμεθ στους τοίχους ορισμένων διοικητικών κτιρίων στη Γαλλία. Και στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει ελεύθερη τη βλασφημία. Η θέση αυτή του Γάλλου προέδρου προκάλεσε οξεία αρνητική αντίδραση στον ισλαμικό κόσμο.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων σημείωσε ότι, κρίνοντας από τις δηλώσεις μετά την πρώτη τρομοκρατική επίθεση, η Γαλλία «υποτίμησε τον υπάρχοντα κίνδυνο», καθώς «αφορούσε καρτούν με τον ιδρυτή του Ισλάμ», όμως αυτό είναι κάτι που προσβάλλει εκατομμύρια οπαδούς αυτής της θρησκείας».

«Γιατί, σε αυτήν την περίπτωση, να προστατέψετε το δικαίωμα δημοσίευσης τέτοιων εικόνων; Δεν θα ήταν πιο σωστό να απαγορεύσετε τώρα αυτές τις καρικατούρες στη Γαλλία και σε όλα τα άλλα μέρη του κόσμου; Δεν θα ήταν καλύτερο να θεσπιστεί ένας νόμος στη Γαλλία, που υπάρχει στη χώρα μας (στη Ρωσία), ο νόμος περί προσβολής των συναισθημάτων των πιστών; Και να μην φροντίσετε ώστε οι γελοιογράφοι να έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη δουλειά τους, προκαλώντας έτσι ριζοσπαστικούς και επιθετικούς ανθρώπους, αλλά ότι τα συναισθήματα των πιστών προστατεύονται μέσω του νόμου για το απαράδεκτο της βλασφημίας», – δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλαρίων στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού «Ρωσία 24».

Σύμφωνα με τον ίδιον, αυτή θα ήταν η σωστή απάντηση “στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν”.

Πηγή: RIA Novosti.

Επιμέλεια και μετάφραση για το Διεθνές Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων