05/07/2021 05/07/2021 Στην πόλη Βόλαγκντα της Ρωσίας, εθελοντές αποκαθιστούν τη μοναδική Εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού, η οποία βρίσκεται μέσα στο νερό για περισσότερο από μισό αιώνα μετά τις πλημμύρες που τη βύθισαν, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Καναλιού 1.  Στα μέσα του περασμένου αιώνα, υπήρχε το χωριό Κροχίνο, το οποίο βυθίστηκε κάτω από το νερό...
05 Ιουλίου, 2021 - 20:20
Τελευταία ενημέρωση: 05/07/2021 - 19:49

Αποκαθίσταται ο μοναδικός ναός στη ζώνη πλημμύρας της Βόλογκντα

Διαδώστε:
Αποκαθίσταται ο μοναδικός ναός στη ζώνη πλημμύρας της Βόλογκντα

Στην πόλη Βόλαγκντα της Ρωσίας, εθελοντές αποκαθιστούν τη μοναδική Εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού, η οποία βρίσκεται μέσα στο νερό για περισσότερο από μισό αιώνα μετά τις πλημμύρες που τη βύθισαν, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Καναλιού 1.

Στα μέσα του περασμένου αιώνα, υπήρχε το χωριό Κροχίνο, το οποίο βυθίστηκε κάτω από το νερό κατά την κατασκευή του καναλιού Βόλγα-Βαλτικής, και μόνο η εκκλησία έμεινε να υψώνεται πάνω από το νερό για αρκετές δεκαετίες!

«Αυτός είναι ο μόνος ναός που διατηρείται στη Ρωσία στην επονομαζόμενη ζώνη πλημμύρας. Υπάρχει το καμπαναριό Καλιάζιν, αλλά ολόκληρος είναι μόνο αυτός ο ναός εδώ. Είναι μοναδικός! Και είναι εκπληκτικό, που «επέζησε» για 60 χρόνια από τις πλημμύρες και τη λήθη», επισημαίνει η Ανόρ Τουκάγιεβα, διευθύντρια του έργου για τη διατήρηση της Εκκλησίας της Γεννήσεως του Χριστού στο χωριό.

Πριν από δέκα χρόνια, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, μαθητές από όλη τη χώρα ενώθηκαν σε ομάδες εθελοντών, για να σώσουν το ναό από την καταστροφή και έχτισαν ένα φράγμα γύρω από αυτό. Από τότε, η προστατευτική δομή ενισχύεται συνεχώς.

«Τα πλοία περνούν. Το κύμα είναι πολύ δυνατό και φθείρει τους τοίχους. Οι εθελοντές έφτιαξαν ένα αυλακωτό τoιχίο, συνέδεσαν την εκκλησία με την ξηρά, έχτισαν μια προβλήτα κι έφτιαξαν παγοκόφτες (μια ξεχωριστή δομή στα στηρίγματα των γεφυρών και των φραγμάτων για την προστασία τους από ζημιές που προκαλούνται από πάγο)», λέει ο εθελοντής Ιλία Ματβίενκο.

Από τη μία – το κανάλι του ποταμού, από την άλλη – ένας αδιαπέραστος βάλτος. Όλα τα οικοδομικά υλικά και εργαλεία πρέπει να μεταφέρονται δια μέσω του νερού. Οι εργασίες ξεκινούν με την αρχή της ναυτιλιακής περιόδου και πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο σύντομο βορεινό καλοκαίρι.

«Αυτή είναι μια σκληρή, ηρωική δουλειά όσον αφορά τη διατήρηση της μνήμης αλλά και την μεταφορά της σε μια νέα διάσταση», λέει άλλος εθελοντής.

Ο διάσημος Ρώσος φωτογράφος Σεργκέι Προκούντιν Γκόρσκι φωτογράφισε τον Ιερό Ναό της Γεννήσεως στις αρχές του αιώνα. Απεικονίζεται, επίσης, στο πλαίσιο της ταινίας “Κόκκινη Καλίνα” του Βασίλι Σούκσιν, ταινία της οποίας τα γυρίσματα έγιναν το 1973 λίγο μετά τις πλημμύρες.

Ήδη μετά την κατασκευή του καναλιού, ο ναός χρησίμευσε ως φάρος για πλοία, που πλέουν εδώ και αρκετά χρόνια: ένα φανάρι στερεώθηκε πάνω από τον τρούλο, το οποίο φαινόταν από μακριά τη νύχτα. Έτσι, η Εκκλησία της Γεννήσεως σημείωσε τα όρια της ζώνης πλημμύρας.

Αυτό το καλοκαίρι, οι εθελοντές ελπίζουν να αρχίσουν να χτίζουν ικριώματα, για να προστατεύσουν τους τοίχους από τον άνεμο και τις κακές καιρικές συνθήκες, και στη συνέχεια σκοπεύουν να αποκαταστήσουν μερικώς την αυλή και το πάνω μέρος του καμπαναριού. Επίσης, θέλουν να φτιάξουν κι ένα σύστημα φωτισμού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων