23/06/2022 23/06/2022 Στα εγκαίνια του 20ου Διαπεριφερειακού Φεστιβάλ-Διαγωνισμού «Ορθοδοξία και ΜΜΕ» στο Τομπόλσκ της Ρωσίας παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τομπόλσκ και Τιουμέν κ. Δημήτριος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εκκλησιαστικών Σχέσεων με την Κοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Β.Β. Κιπσίντζε, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιφερειακών Σχέσεων του Συνοδικού Τμήματος Η.Β. Πισκούνοφ και ο Αντιπρόεδρος της...
23 Ιουνίου, 2022 - 13:28
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2022 - 13:34

Άρχισε το Φεστιβάλ «Ορθοδοξία και Μ.Μ.Ε.» στη Ρωσία

Διαδώστε:
Άρχισε το Φεστιβάλ «Ορθοδοξία και Μ.Μ.Ε.» στη Ρωσία

Στα εγκαίνια του 20ου Διαπεριφερειακού Φεστιβάλ-Διαγωνισμού «Ορθοδοξία και ΜΜΕ» στο Τομπόλσκ της Ρωσίας παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τομπόλσκ και Τιουμέν κ. Δημήτριος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εκκλησιαστικών Σχέσεων με την Κοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Β.Β. Κιπσίντζε, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιφερειακών Σχέσεων του Συνοδικού Τμήματος Η.Β. Πισκούνοφ και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας Α.K. Βισνεβέτσκι.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Το φεστιβάλ «Ορθοδοξία και ΜΜΕ» συγκεντρώνει δημοσιογράφους από διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιείται διαγωνισμός δημοσιογραφικών έργων. Συνολικά, για το φετινό φεστιβάλ υποβλήθηκαν περισσότερες από 120 αιτήσεις από 37 τοποθεσίες της χώρας. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν περισσότερα από 80 άτομα. Φέτος, το 20ο επετειακό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην 400η επέτειο από την ίδρυση της επισκοπής της Σιβηρίας με κέντρο το Τομπόλσκ.

Όπως σημείωσε ο Μητροπολίτης Δημήτριος, η επέκταση του ρωσικού κράτους στη Σιβηρία οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του διαφωτισμού, που εξαπλώθηκε μαζί με την προέλαση της ορθόδοξης αποστολής προς τα ανατολικά. Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους δημοσιογράφους να συνεχίσουν το έργο της διαφώτισης, να φέρουν έναν καλό λόγο στον κόσμο, εξευγενίζοντας την κοινωνία.

Με τη σειρά του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εκκλησιαστικών Σχέσεων με την Κοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  σημείωσε τη σημασία του φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει πολλούς «κοσμικούς» δημοσιογράφους. «Ζούμε σε μια εποχή που η Εκκλησία και η δημοσιογραφική κοινότητα είναι συνεργάτες στην ενημέρωση. Ο δημοσιογραφικός λόγος είναι ένα σημαντικό μέσο, για να προστατεύσουμε ό,τι είναι ιερό, αγαπητό και πολύτιμο για εμάς», είπε ο εκπρόσωπος του Τμήματος.

Ο κ. Κιπσίντζε χαρακτήρισε την προστασία των παραδοσιακών αξιών από τους δημοσιογράφους μια νέα μορφή ομολογίας στον σύγχρονο κόσμο: «Στη σύγχρονη κοινωνία, η δημοσιογραφική υπηρεσία όσων υπερασπίζονται τις αξίες και προστατεύουν τα ιερά, είναι, κατά τη γνώμη μου, μια νέα μορφή ομολογίας. Γνωρίζουμε ότι οι ομολογητές του παρελθόντος υπερασπίστηκαν την πίστη τους παρά την πίεση, τα ψέματα, παρά την απειλή για τη ζωή τους. Το ίδιο συμβαίνει -από πολλές απόψεις- αυτή τη στιγμή. Και πρέπει να κάνουμε τη διακονία μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως η εξομολόγηση. Αλλιώς απλά δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο και θα γίνουμε καταναλωτές πληροφοριών, που μας επιβάλλουν δυνάμεις εχθρικές προς την Ορθοδοξία, εχθρικές προς τη χώρα μας».

Ο Αντιπρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εκκλησιαστικών Σχέσεων με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ μίλησε, επίσης, σε στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε στο Τομπόλσκ με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από περιφερειακά μέσα. Ανοίγοντας την εκδήλωση, σημείωσε ότι η Εκκλησία, με την παρουσία της στα μέσα ενημέρωσης, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλες τις πιθανές πλατφόρμες, χωρίς να περιορίζει ούτε επίσημα εκκλησιαστικά ιδρύματα ούτε μεμονωμένες πρωτοβουλίες κληρικών ως προς αυτό. Ειδικότερα, επέστησε την προσοχή των δημοσιογράφων στη δραστηριότητα πλήθους ιερέων-video bloggers, που αναπτύσσονται και επιμορφώνονται με την υποστήριξη του Τμήματος.

«Το ιερατικό blogging αναπτύσσεται σήμερα. Υπάρχει μια σειρά από επιτυχημένα έργα ιερέων, των οποίων τα ιστολόγια και τα βίντεο συγκρίνονται από άποψη κάλυψης κοινού με κοσμικούς μπλόγκερ και με ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

«Πατέρες-μπλόγκερ βίντεο βρίσκουν φόρμες, που έχουν ζήτηση στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των νέων. Αυτή η δραστηριότητα χαίρει της αμέριστης υποστήριξης του Μακαριωτάτου Πατριάρχη και του Τμήματος», δήλωσε ο Κιπσίντζε.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων