18/09/2020 18/09/2020 Mε μια προσευχή στην Εκκλησία του Αγίου Κλήμεντος, Πάπα Ρώμης στη Μόσχα -μετά τη Θεία Λειτουργία- ευλογήθηκε η έναρξη της υλοποίησης ενός σημαντικού έργου για ολόκληρη την εκκλησία: του προγράμματος για την ψηφιακή σάρωση μνημείων της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής που απειλούνται και τη δημιουργία ενός ρωσικού μητρώου τέτοιων μνημείων. Την προσευχή έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου...
18 Σεπτεμβρίου, 2020 - 13:55
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2020 - 18:24

ΜΟΣΧΑ: Ψηφιοποίηση απειλούμενων εκκλησιαστικών μνημείων

Διαδώστε:
ΜΟΣΧΑ: Ψηφιοποίηση απειλούμενων εκκλησιαστικών μνημείων

Mε μια προσευχή στην Εκκλησία του Αγίου Κλήμεντος, Πάπα Ρώμης στη Μόσχα -μετά τη Θεία Λειτουργία- ευλογήθηκε η έναρξη της υλοποίησης ενός σημαντικού έργου για ολόκληρη την εκκλησία: του προγράμματος για την ψηφιακή σάρωση μνημείων της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής που απειλούνται και τη δημιουργία ενός ρωσικού μητρώου τέτοιων μνημείων.

Την προσευχή έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Εκκλησιαστικής Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης, πρωθιερέας Λεωνίδας Καλίνιν.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με απόφαση του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου από τη 17η Απριλίου του 2019, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υποστήριξε το πρόγραμμα για φωτογραμμετρική εγγραφή και δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού πανρωσικού μητρώου για ιδιαίτερα πολύτιμα εκκλησιαστικά συγκροτήματα (ναούς, μονές κ.λπ) και μνημεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, που χρειάζονται αποκατάσταση. Η πρόταση του προγράμματος έγινε από το Τμήμα Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (τμήματος του Πολυτεχνείου) της Μόσχας.

Στόχος αυτού του έργου είναι να δημιουργήσει ένα πλήρες ηλεκτρονικό μητρώο μνημείων και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που απειλούνται,  με  σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.

Οι εργασίες για το έργο θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Εκκλησιαστικής Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης σε συντονισμό με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Ινστιτούτο Αρχιετεκτονικής της Μόσχας.

Το έργο σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί μέσω ενός μη κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού ιδρύματος μέσω της λήψης επιχορηγήσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δωρεών από ιδιωτικές εταιρείες, ιδιώτες και διαφημιστικούς προϋπολογισμούς διαφόρων οργανισμών, που μοιράζονται την ιδέα της διατήρησης των πνευματικών και πολιτιστικών αξιών της χώρας.

Επιμέλεια-Μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων