10/07/2020 10/07/2020 Σε συνέντευξη στο πρακτορείο RIA NOVOSTI ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων σχολίασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η Αγία Σοφία έγινε πάλι τζαμί όπως στην εποχή των Οθωμανών» και τόνισε ότι η απόφαση εξηγείται με τις εσωτερικές πολιτικές συγκυρίες της χώρας, και πρωτίστως με τις απαιτήσεις της ριζοσπαστικής παράταξης...
10 Ιουλίου, 2020 - 23:06

«Αυτή η πράξη θα δυσχεράνει τις σχέσεις με την Τουρκία»

Διαδώστε:
«Αυτή η πράξη θα δυσχεράνει τις σχέσεις με την Τουρκία»

Σε συνέντευξη στο πρακτορείο RIA NOVOSTI ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων σχολίασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η Αγία Σοφία έγινε πάλι τζαμί όπως στην εποχή των Οθωμανών» και τόνισε ότι η απόφαση εξηγείται με τις εσωτερικές πολιτικές συγκυρίες της χώρας, και πρωτίστως με τις απαιτήσεις της ριζοσπαστικής παράταξης των μουσουλμάνων. «Προφανώς για την τωρινή ηγεσία της Τουρκίας είναι πιο σημαντική η μετατροπή από την κοινή γνώμη, τη θέση των Ορθόδοξων Εκκλησιών ή και αρνητικής αντίδρασης της UNESCO. Αυτή η πράξη θα δυσχεράνει τις σχέσεις με την Τουρκία. Για τους ορθόδοξους χριστιανούς η Αγία Σοφία παραμένει ιερό παγκόσμιας σημασίας, και η μετατροπή της σε τζαμί θα έχει αρνητική απήχηση, μεταξύ άλλων και στη Ρωσία».

Ενώ σημείωσε πως αυτή η απόφαση μοιάζει με συνειδητή ένταση των διαθρησκευτικών σχέσεων τόσο στην Τουρκία, όσο και σε όλο τον κόσμο. «Δεν ορίζω εγώ τους υπεύθυνους, θα τους ορίσει η ιστορία», είπε.

Απόδοση στα Ελληνικά: Irina Tresorukova

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων