10/11/2022 09/11/2022 Στις δεκαεννέα έφτασαν οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στις οποίες το Πατριαρχείο Μόσχας έχει κάνει πλέον “εμπάργκο” με αφορμή την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.  Του  Νικολάου Ζαΐμη Με νέα λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, η Ρωσική Εκκλησία δια Εγκυκλίου την οποία υπογράφει ο Μητροπολίτης Βοσκρεσένσκ κ....
10 Νοεμβρίου, 2022 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2022 - 14:14

Διεύρυνση του “εμπάργκο” σε Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Ρωσική Εκκλησία

Διαδώστε:
Διεύρυνση του “εμπάργκο” σε Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Ρωσική Εκκλησία

Στις δεκαεννέα έφτασαν οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στις οποίες το Πατριαρχείο Μόσχας έχει κάνει πλέον “εμπάργκο” με αφορμή την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Του  Νικολάου Ζαΐμη

Με νέα λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, η Ρωσική Εκκλησία δια Εγκυκλίου την οποία υπογράφει ο Μητροπολίτης Βοσκρεσένσκ κ. Διονύσιος, Υπεύθυνος υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, αναφέρει προς τους Επισκόπους ότι με τους 19 Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σταματούν την ευχαριστιακή σχέση, με απλά λόγια βρίσκονται σε ακοινωνησία. Ο λόγος; Γιατί συλλειτούργησαν με Επισκόπους της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Παράλληλά, στην Εγκύκλιο αναφέρεται ότι δεν δίνεται ευλογία για την πραγματοποίηση προσκυνηματικών επισκέψεων στις Μητροπόλεις αυτές.

Η “μαύρη λίστα”

“Σας αποστέλλω έναν ενημερωμένο κατάλογο ιεραρχών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που επέτρεψαν τις συναναστροφές με Ουκρανούς σχισματικούς, με τους οποίους δεν ευλογείται η προσευχητική και ευχαριστιακή κοινωνία και στην επισκοπή των οποίων δεν ευλογούνται επίσης τα προσκυνήματα. Σας ζητώ να γνωστοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες στους κληρικούς και λαϊκούς της επισκοπής που έχει ανατεθεί στη διοίκησή σας και να ενημερώσετε την ηγεσία των επισκοπικών προσκυνηματικών δομών”, αναφέρει ο Μητροπολίτης Διονύσιος προς τους Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας.

Αναλυτικότερα η “μαύρη λίστα” της Μόσχας με τους 19 Μητροπολίτες είναι:

  1. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος
  2. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων
  3. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος
  4. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος
  5. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος
  6. Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος
  7. Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος
  8. Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος
  9. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων
  10. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ
  11. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ
  12. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων
  13. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος
  14. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός
  15. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος
  16. Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος
  17. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος
  18. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος
  19. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος

Διεύρυνση της απόφασης του 2019

Η Ρωσική Εκκλησία μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2019 να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας και τον Προκαθήμνεο αυτής Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο προέβη στη διακοπή της μνημόνευσης του Πορκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Ωστόσο, δεν επέβαλε πλήρη ακοινωνησία στην Εκκλησία της Ελλάδος, παρά μόνο σε όσους αναγνωρίζουν ή συλλειτουργούν με Ουκρανούς Επισκόπους.

Αρχικά, η Ρωσική Εκκλησία, είχε δημοσιεύσει κατάλογο με “ανεπιθύμητες” Μητροπόλεις στις 17 Οκτωβρίου 2019, λίγες μόνο ημέρες μετά την αναγνώριση από την Εκκλησία της Ελλάδος του Αυτοκεφάλου. Σαφώς τότε ήταν λιγότερες οι Μητροπόλεις. Συγκεκριμένα, εκτός από την Ιερά Αρχιεπισκοπή ήταν οι Μητροπόλεις: Λαγκαδά, Βεροίας, Άρτης, Τρίκκης και Σταγών και Δημητριάδος.

Τρία χρόνια μετά, με την ανθρωπότητα να δοκιμάζεται από την πανδημία αρχικά και τώρα από τις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τον πόλεμο που ακόμα μαίνεται, η Ρωσική Εκκλησία επιστρέφει με αναθεωρημένη λίστα η οποία επιβεβαιώνει τον “ανένδοτο” της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προέβη στη χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στις 6 Ιανουαρίου 2019. Ακολούθησε η αναγνώριση από τις Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κύπρου τον Οκτώβριο του 2019 και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον Νοέμβριο του ιδίου έτους. Συνεπεία της απόφασης αυτής το Πατριαρχείο Μόσχας σταμάτησε τη μνημόνευση των Προκαθημένων των εν λόγω Εκκλησιών ενώ, προέβη τον Δεκέμβριο του 2021 και στη δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική παρεμβαίνοντας με τον τρόπο στα εδάφη του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και στο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί στη Μαύρη Ήπειρο.

Οι λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες μέχρι σήμερα δεν έχουν προβεί σε αναγνώριση. Ορισμένες έχουν εκφράσει την αντίθεση, άλλες παραμένουν επιφυλακτικές ενώ άλλες δεν έχουν εκδηλώσει ενεργά τις προθέσεις τους.

Διαβάστε επίσης:

Η επόμενη ημέρα για τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Μόσχα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων