07/12/2022 08/12/2022 Η 70ή επέτειος από την ίδρυση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου που είναι και Μετόχι του Πατριαρχείου Μόσχας στη Σόφια τιμήθηκε πανηγυρικά στις 6 Δεκεμβρίου 2022, ανήμερα της εορτής της μνήμης του Αγίου. Εξ αφορμής αυτής της σημαντικής επετείου, τελέσθηκε παρουσία πλήθους πιστών η Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Λόβετς κ. Γαβριήλ, τον Πρόεδρο...
07 Δεκεμβρίου, 2022 - 21:03
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2022 - 1:28

Πανηγύρισε το Μετόχι του Πατριαρχείου Μόσχας στη Σόφια

Διαδώστε:
Πανηγύρισε το Μετόχι του Πατριαρχείου Μόσχας στη Σόφια

Η 70ή επέτειος από την ίδρυση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου που είναι και Μετόχι του Πατριαρχείου Μόσχας στη Σόφια τιμήθηκε πανηγυρικά στις 6 Δεκεμβρίου 2022, ανήμερα της εορτής της μνήμης του Αγίου.

Εξ αφορμής αυτής της σημαντικής επετείου, τελέσθηκε παρουσία πλήθους πιστών η Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Λόβετς κ. Γαβριήλ, τον Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιο και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας Επίσκοπο Μελενίκου κ. Γεράσιμο.

Επίσης συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος του Μετοχίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στη Σόφια Αρχιμανδρίτης Βασσιανός Ζμέεφ, ο εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας στη Βουλγαρία οικονόμος Νέλουτς Όπρια, οι συνοδοί του Προέδρου του ΤΕΕΣ, ο ασκών χρέη αναπληρωτή προέδρου του ΤΕΕΣ πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ και ο βοηθός του Προέδρου του ΤΕΕΣ ιερέας Αλέξανδρος Γερσόφ, καθώς και κληρικοί των δύο Εκκλησιών. Παρέστησαν οι πρέσβεις της Ρωσίας, της Σερβίας κ.ά.

Μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου χαιρέτισε θερμά όσους Βουλγάρους Ιεράρχες και κληρικούς συμμετείχαν στους εορτασμούς, καθώς και το πλήθος των προσκυνητών, οι οποίοι προσήλθαν στην εορτή. Επεσήμανε τον σπουδαίο ρόλο του Μετοχίου της Εκκλησίας της Ρωσίας στη Σόφια, όπως και του Μετοχίου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας στη Μόσχα, στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών, οι οποίες ιστορικά συνδέονται με δεσμούς ενότητας:

«Εκεί, όπου υπάρχει ενότητα, εκεί βρίσκεται και ο Κύριος. Εκεί όπου υπάρχει διχασμός, εκεί και ο εχθρός του ανθρωπίνου γένους. Και η Εκκλησία κατά τη διάρκεια της καθ’ όλου ιστορίας της έπραξε και πράττει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να ενώσει τους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε ότι «η πλέον ισχυρή ενότητα είναι η ενότητα, που θεμελιώνεται επί του Θεού, επί της πίστεως, του ενός Βαπτίσματος, της μιας Ευχαριστίας. Και σε αυτά συνίσταται ο μεγάλος θησαυρός της Εκκλησίας».

Σε ανάμνηση των εορτασμών ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος προσέφερε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου μια εικόνα της Παναγίας «Ζνάμενιγιε».

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ απένειμε τιμητικές διακρίσεις του Πατριαρχείου Μόσχας σε όσους εργάζονται στο Μετόχι εξ αφορμής της 70ής επετείου από ιδρύσεως αυτού.

Στη συνέχεια στην κρύπτη του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε δοξολογία προς τιμήν του Αγίου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ Σόμπολεφ, ο οποίος έχει ενταφιασθεί εκεί.

Την ίδια ημέρα ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος μετέβη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι της Σόφιας, ο οποίος ανηγέρθη το 1912 στη μνήμη των Ρώσων στρατιωτών, που έπεσαν κατά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας.

Τον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ συνόδευσε ο προϊστάμενος του ναού αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων