07/04/2020 07/04/2020 Την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εόρτασαν στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.  Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε χωρίς την παρουσία πιστών, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ μεταδόθηκε και σε ζωντανή σύνδεση...
07 Απριλίου, 2020 - 22:47
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2020 - 22:50

Διπλός εορτασμός στη Μόσχα

Διαδώστε:
Διπλός εορτασμός στη Μόσχα

Την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εόρτασαν στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος. 

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε χωρίς την παρουσία πιστών, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ μεταδόθηκε και σε ζωντανή σύνδεση από την τηλεόραση.

Αυτή την ημέρα τιμάται και η μνήμη του Αγίου Τύχωνος, Πατριάρχου Μόσχας, ο οποίος εκοιμήθη στις 25 Μαρτίου 1925 σε ηλικία 60 ετών.

Το 1898 εκλέγεται ο Άγιος Επίσκοπος της Μητροπόλεως του Χομσκ και ένα χρόνο αργότερα Επίσκοπος των Αλεουτιανών Νήσων της Αλάσκας. Το 1905 μ.Χ. προάγεται σε Αρχιεπίσκοπο της πόλεως Ιεροσλάβ.

Το 1914 ξεσπά ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος. Ο Άγιος Τύχων στάθηκε στο πλευρό της πατρίδος του και του ποιμνίου του. Η προσφορά του ήταν μεγάλη. Γι’ αυτό, δύο χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατο του Μητροπολίτη Μόσχας Μακαρίου, εκλέγεται Μητροπολίτης Μόσχας. Ο λαός υποδέχεται θριαμβευτικά τον νέο ποιμενάρχη του.

Το έτος 1917 γίνεται ανατροπή του καθεστώτος από τους Μπολσεβίκους και τα πράγματα αλλάζουν. Ο Άγιος Τύχων καλεί Σύνοδο, για να μελετήσει την κατάσταση και να εξετάσει το θέμα σχέσεων Εκκλησίας και κράτους. Στις 28 Οκτωβρίου 1917 μ.Χ., μπροστά στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Βλαντιμίρ έγινε η κλήρωση για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη Μόσχας. Ο κλήρος, τον οποίο τράβηξε ο ερημίτης Γέροντας Αλέξιος, έπεσε στον Άγιο Τύχωνα.

Το καθεστώς επέφερε χωρισμό Εκκλησίας και κράτους, κατήργησε όλα τα εκκλησιαστικά προνόμια, επέβαλε τον πολιτικό γάμο, οργάνωσε την αντιχριστιανική προπαγάνδα, δήμευσε την εκκλησιαστική περιουσία, εξόρισε και δολοφόνησε χιλιάδες Χριστιανών, έκλεισε τους ναούς, εξαφάνισε ιερά λείψανα Αγίων. Στο σφοδρό διωγμό φονεύθηκαν πάνω από 3.500 Επίσκοποι και ιερείς, περί τις 2.000 μοναχοί και περί τις 3.000 μοναχές. Ο Άγιος Τύχων επιτιμά το καθεστώς και γι’ αυτό καταδικάζεται σε θάνατο. Το Μάιο του 1922 μ.Χ. συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Μετά από ένα χρόνο ελευθερώνεται, αλλά και πάλι περιορίζεται στη μονή Ντονσκόι όπου ζούσε ως ελεύθερος πολιορκημένος. Η ασθένειά του τον καταβάλλει. Το 1925 μ.Χ. ο Άγιος Πατριάρχης ένιωσε ότι το τέλος πλησιάζει. Έκανε ευλαβικά τον σταυρό του, είπε «Δόξα σοι, Κύριε» και παρέδωσε την αγία ψυχή του στον Θεό.

Η μνήμη του Αγίου Τύχωνα επαναλαμβάνεται στις 9 Οκτωβρίου.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων