03/10/2020 03/10/2020 Πραγματοποιήθηκε η τακτική συνάντηση της Συνόδου των Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας στο Εξωτερικό -με βιντεοδιάσκεψη- υπό την προεδρία του Μητροπολίτη εν Ανατολική Αμερική και Νέα Υόρκη κ.Ιλαρίωνα. Tη συνάντηση παρακολούθησαν οι Aρχιεπίσκοποι που εκλέχθηκαν ως μέλη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων το 2017 στο Συμβούλιο Επισκόπων: ο Αρχιεπίσκοπος εν Βερολίνη και Γερμανία κ. Μάρκος, ο...
03 Οκτωβρίου, 2020 - 16:26
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2020 - 16:30

Έγινε η Σύνοδος των Ρώσων Επισκόπων του εξωτερικού

Διαδώστε:
Έγινε η Σύνοδος των Ρώσων Επισκόπων του εξωτερικού

Πραγματοποιήθηκε η τακτική συνάντηση της Συνόδου των Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας στο Εξωτερικό -με βιντεοδιάσκεψη- υπό την προεδρία του Μητροπολίτη εν Ανατολική Αμερική και Νέα Υόρκη κ.Ιλαρίωνα.

Tη συνάντηση παρακολούθησαν οι Aρχιεπίσκοποι που εκλέχθηκαν ως μέλη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων το 2017 στο Συμβούλιο Επισκόπων: ο Αρχιεπίσκοπος εν Βερολίνη και Γερμανία κ. Μάρκος, ο Αρχιεπίσκοπος Αγίου Φραγκίσκου (Σαν Φρανσίσκο) και Δυτικής Αμερικής κ. Κύριλλος, ο Αρχιεπίσκοπος εν Μοντρεάλη και Καναδά κ. Γαβριήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Σικάγου και Μέσης (Κεντρικής) Αμερικής κ. Πέτρος, ο Επίσκοπος Λονδίνου και Δυτικής Ευρώπης Ειρηναίος και ο Επίσκοπος Μανχέττεν Νικόλαος.

Στην αρχή της συνεδρίασης, μάλιστα, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των ιεραρχών της Ρωσικής Εκκλησίας στο Εξωτερικό, που εκοιμήθησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο διαφόρων ετών. Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλαρίων συνεχάρη τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Μάρκο για την επερχόμενη 40ή επέτειο από την χειροτονία του και του ευχήθηκε να έχει τη βοήθεια του Θεού στο έργο του στη Γερμανία περαιτέρω.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αγίου Φραγκίσκου και Δυτικής Αμερικής αναφέρθηκε στις φωτιές της Καλιφόρνια, η οποία εξακολουθεί να φλέγεται και ζήτησε τις προσευχές των συμμετεχόντων για το ποίμνιό του.

Ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Ρωμανός (Κρασόβσκι), αναφερόμενος στη ζωή των ιερών μονών, των ναών και της σχολής της Βηθανίας, οι οποίες αποτελούν μέρος της Πνευματικής Αποστολής της Ρωσικής Εκκλησίας στο εξωτερικό, στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εντείνει τα μέτρα καραντίνας.

Τα ιερά μοναστήρια στο Όρος των Ελαιών, στη Ρωσική Γεθσημανή και στη Φάρα ζουν τη μοναστική τους ζωή, συνεχίζοντας τις θείες λειτουργίες και ακολουθίες χωρίς τη συμμετοχή προσκυνητών. Η Βηθανία είναι κλειστή, αλλά ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ρωμανός κατάφερε να στείλει έναν από τους κληρικούς της αποστολής στην κοινότητα της Αναστάσεως του Χριστού, για να λειτουργεί εκεί, φροντίζοντας ταυτόχρονα τους μοναχούς και τους μαθητές του οικοτροφείου. Επί του παρόντος, η αποστολή ετοιμάζει ένα διαδικτυακό συνέδριο αφιερωμένο στην εκατονταετηρίδα της φροντίδας του ξένου τμήματος της Ρωσικής Εκκλησίας και του Σεβ. Μητροπολίτου Αναστασίου, ο οποίος έχει εργαστεί σκληρά για να διατηρήσει την εκκλησιαστική κληρονομιά στους Αγίους Τόπους. Τον επόμενο χρόνο, η αποστολή πρόκειται να γιορτάσει την εκατονταετία από την ανακομιδή στους Αγίους Τόπους των ιερών λειψάνων των Μαρτύρων του Αλαπάγιεφ – της Μεγάλης Δούκισσας Ελισάβετ Φέοντοροβνα και της μοναχής Βαρβάρας. Η τελική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα αυτών των εορτασμών θα ληφθεί σε μία από τις προσεχείς συναντήσεις της Ιεράς Συνόδου των Ρώσων Επισκόπων.

Στο τέλος της έκθεσης του Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Ρωμανού, οι συμμετέχοντες εξέτασαν νομικά, περιουσιακά, διοικητικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά άκουσαν και τις αναφορές των Αξιότιμων Αρχιεπισκόπων για απόδοση τιμών σε έναν αριθμό κληρικών και λαϊκών.

Έχοντας εξετάσει ζητήματα που σχετίζονται με τη μοναστική ζωή, τις σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων, αλλά και την ανανέωση του κλήρου, άγγιξαν τα προβλήματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, καθώς και διάφορες δυσκολίες που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πιστών σε ορισμένες χώρες, που αυτοί θρέφονται από την Ρωσική Εκκλησία στο εξωτερικό.

Στις συζητήσεις για τον κορωνοϊό, οι Αρχιεπίσκοποι μοιράστηκαν την εμπειρία τους ως προς την εξυπηρέτηση, τη φροντίδα του ποιμνίου, αλλά και την επίλυση εκκλησιαστικών προβλημάτων και δυσκολιών που προέκυψαν και εξακολουθούν να προκύπτουν στο πλαίσιο της πανδημίας, όπως αναφέρει το Patriarchia.ru με αναφορά στον επίσημο ιστότοπο του ROCOR.

Επιμέλεια και μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων