05/10/2021 05/10/2021 «Ως μία ακόμα στροφή της σπείρας, η οποία εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας και οδηγεί σε τραγικές συνέπειες για τον σερβικό πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου, για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και γενικά για τη Σερβία» χαρακτήρισε την νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ....
05 Οκτωβρίου, 2021 - 9:48
Τελευταία ενημέρωση: 05/10/2021 - 12:08

«Είδα με τα μάτια μου τις συνέπειες της σύγκρουσης στο Κόσοβο»

Διαδώστε:
«Είδα με τα μάτια μου τις συνέπειες της σύγκρουσης στο Κόσοβο»

«Ως μία ακόμα στροφή της σπείρας, η οποία εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας και οδηγεί σε τραγικές συνέπειες για τον σερβικό πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου, για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και γενικά για τη Σερβία» χαρακτήρισε την νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η αστυνομία της χώρας αρνήθηκε να επιτρέψει στην επικράτειά τους οχήματα με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας, γεγονός που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των Σέρβων που ζούσαν στο Κοσσυφοπέδιο.

Στο περιθώριο του προγράμματος Εκκλησία και Ειρήνη, ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ μίλησε για τα ταξίδια του στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια: «Είδα με τα μάτια μου τις τερατώδεις συνέπειες της ένοπλης σύγκρουσης: είδα κατεστραμμένες εκκλησίες, οικισμούς που άφησαν Σέρβοι. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες αθώων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τα χέρια των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Όλες, όμως, αυτές οι ιστορίες αποκρύπτονται προσεκτικά στη Δύση. Η Δύση επέλεξε το Κόσοβο ως ήρωα και τη Σερβία ως αντιήρωα. Αυτή η μονομερής υποστήριξη της Δύσης προς το Κοσσυφοπέδιο, που αγνοεί εντελώς τη θέληση του σερβικού λαού, έχει οδηγήσει σε αυτό που ήδη συνέβη, αλλά, δυστυχώς, αυτή η κλιμάκωση δεν τελειώνει».

«Εμείς στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζουμε πάντα με συνέπεια τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και τα συμφέροντά της σε όλη την ιστορική κανονική επικράτειά της, η οποία αναμφίβολα περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο. Υπάρχουν τα κύρια ιερά της Σερβικής Εκκλησίας, μεγαλοπρεπή μοναστήρια με μοναδικές τοιχογραφίες. Ανησυχούμε πολύ για την τύχη αυτών των μοναστηριών και τοιχογραφιών, αλλά κυρίως ανησυχούμε για τη μοίρα του σερβικού πληθυσμού της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια πολιτική λύση, που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων