27/05/2020 28/05/2020 Από τις 3 έως τις 8 Ιουνίου του 2020 στη Μητρόπολη της Βιάτκα θα γίνουν εορτασμοί προς ανάμνησιν της εμφάνισης της εικόνας του Αγίου Νικολάου Βελικορέτσκι. Λόγω της πανδημίας φέτος οι Θείες Λειτουργίες θα πραγματοποιηθούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Τρύφωνος στις 3 και 8 Ιουνίου, ενώ στις 5, 6 και 7 Ιουνίου θα τελεστούν...
27 Μαΐου, 2020 - 20:14
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2020 - 23:29

Εορτασμοί για την εύρεση της εικόνας του Αγίου Νικολάου (Βελικορέτσκι)

Διαδώστε:
Εορτασμοί για την εύρεση της εικόνας του Αγίου Νικολάου (Βελικορέτσκι)

Από τις 3 έως τις 8 Ιουνίου του 2020 στη Μητρόπολη της Βιάτκα θα γίνουν εορτασμοί προς ανάμνησιν της εμφάνισης της εικόνας του Αγίου Νικολάου Βελικορέτσκι.

Λόγω της πανδημίας φέτος οι Θείες Λειτουργίες θα πραγματοποιηθούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Τρύφωνος στις 3 και 8 Ιουνίου, ενώ στις 5, 6 και 7 Ιουνίου θα τελεστούν στον ναό του χωριού Βελικορέτσκι, τηρουμένων όλων των μέτρων υγιεινής. Η εικόνα του Αγίου Νικολάου θα μεταφέρεται με αυτοκίνητο από τους ιερείς της Επαρχίας.
Οι προσκυνητές ειδοποιήθηκαν ότι θα ισχύουν ειδικοί όροι διέλευσης, ενώ όσοι προσέλθουν από άλλες περιοχές, θα χρειαστεί να υποβληθούν σε καραντίνα των δύο εβδομάδων.

Η παράδοση της λιτανείας του Αγίου Νικολάου Βελικορέτσκι συνεχίζεται για πάνω από έξι αιώνες. Η ανακάλυψη της εικόνας έγινε το 1383 από έναν αγρότη, ο οποίος την βρήκε στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού (στα ρωσικά Βελίκαγια Ρικά), κοντά στο χωριό Βελικορέτσκαγιε, εξ ου και το όνομα.

Γύρω στα 1.400 η εικόνα στάλθηκε, για λόγους ασφαλείας, στην πόλη που τότε ονομαζόταν Βιάτκα κι αργότερα Κίροφ.

Σε ανάμνηση της εύρεσης της εικόνας του Αγίου Νικολάου καθιερώθηκε από τα πρώτα χρόνια η λιτανευτική πομπή στον τόπο της ανεύρεσης της. Στα χρόνια του κομμουνισμού, όμως, (μεταξύ 1930 και 1989) αυτή απαγορεύτηκε, ενώ στο μεταξύ η εικόνα είχε χαθεί το 1935, με την  καταστροφή του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδος στη Βιάτκα. Η λιτάνευση άρχισε να ξαναπραγματοποιείται από το 1989 μέχρι και σήμερα, αλλά γίνεται με ένα πιστό αντίγραφο της πρώτης θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου.

 

Πηγή: http://www.pravoslavie.ru/131434.html

Απόδοση: Irina Tresorukova

Συμπληρωματικές πληροφορίες: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων