05/07/2021 06/07/2021 Στις 4 Ιουλίου 2021, Β´ Κυριακή μετά την Πεντηκοστή και Εορτή Πάντων των εν τη ρωσική γη διαλαμψάντων Αγίων, με αφορμή την 300ή επέτειο από την ίδρυση της Ιερατικής Σχολής Νίζνι Νοβγκορόντ τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στην ομώνυμη πόλη από τον Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ)...
05 Ιουλίου, 2021 - 16:23
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2021 - 1:40

Εορτή της 300ής επετείου της Ιερατικής Σχολής Νίζνι Νoβγκορόντ

Διαδώστε:
Εορτή της 300ής επετείου της Ιερατικής Σχολής Νίζνι Νoβγκορόντ

Στις 4 Ιουλίου 2021, Β´ Κυριακή μετά την Πεντηκοστή και Εορτή Πάντων των εν τη ρωσική γη διαλαμψάντων Αγίων, με αφορμή την 300ή επέτειο από την ίδρυση της Ιερατικής Σχολής Νίζνι Νοβγκορόντ τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στην ομώνυμη πόλη από τον Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα.

Συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Νίζνι Νοβγκορόντ και Αρζαμάς κ. Γεώργιος, πλειάδα ιεραρχών και κληρικών, μεταξύ των οποίων και ιερωμένοι απόφοιτοι της ως Σχολής. Παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών και των πρυτανικών Αρχών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης, καθώς και αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας αποτελούμενη από τον υπουργό Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου Πέταρ Τζόκιτς, τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Παλαιμάχων Ντούσκο Μιλούνοβιτς και άλλους επισήμους.

Κατά τη Θεία Λειτουργία αναπέμφθηκε η ευχή υπέρ των κεκοιμημένων καθηγητών της Ιερατικής Σχολής Νίζνι Νοβγκορόντ.

Επίσης τελέσθηκαν εις πρεσβύτερο και εις διάκονο χειροτονίες αποφοίτων της Σχολής.

Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωγίας οι απόφοιτοι της Ιερατικής Σχολής Νίζνι Νοβγκορόντ προσφώνησαν τους ιεράρχες και τον παριστάμενο πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Εκκλησίας της Ρωσίας πρωθιερέα Μάξιμο Κοζλόφ, ευχαριστώντας τους για την επίσκεψη και το συλλείτουργο.

Αφού συνεχάρη τους παρόντες για την 300ή επέτειο από την ίδρυση της Σχολής ο Σεβ. Μητροπολίτης Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμάς κ. Γεώργιος επεσήμανε ότι από αυτήν αποφοίτησαν πολλές προσωπικότητες, οι οποίες άφησαν ανεξίτηλα ίχνη σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας.

«Τα δύσκολα χρόνια δεν άφησαν ανεπηρέαστη την Ιερατική Σχολή», ανέφερε ειδικότερα ο οικείος ποιμενάρχης και συνέχισε: «όμως μετά την αναγέννησή της προ περίπου τριακονταετίας ανέθρεψε ήδη περισσότερους από χίλιους ποιμένες, οι οποίοι ασκούν τη διακονία τους σε 56 περιφέρειες της χώρας. Σήμερα, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου, προΐσταται των εορτασμών εξ αφορμής του ιωβηλαίου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων. Βλέπουμε πόσο τεράστια σημασία αποδίδει η Εκκλησία στην Ορθόδοξη χριστιανική παιδεία και τη διαπαιδαγώγηση των ποιμένων».

Σε ανάμνηση της τελεσθείσας ιεράς ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος επέδωσε στον Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα μια εικόνα του Οσίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, ένα ιερό εγκόλπιο κι ένα αναμνηστικό πασχαλινό αυγό. Ο κ. Γεώργιος προσέφερε επίσης εικόνες με τη μορφή του Αγίου και σε άλλους ιεράρχες.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ ανέγνωσε το συγχαρητήριο μήνυμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου με αφορμή την 300ή επέτειο από την ίδρυση της Ιερατικής Σχολής.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους παριστάμενους ο ιεράρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι κάθε φορά, που μεταβαίνει στη γη του Νίζνι Νοβγκορόντ, με ευχαρίστηση διαπιστώνει πόσα πολλά γίνονται εκεί για την αναγέννηση της Εκκλησίας και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, πώς αναπτύσσονται δραστήρια πολλοί άξονες δραστηριότητας, η ορθόδοξη χριστιανική παιδεία, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας ορθοδόξων γυμνασίων και παιδικών σταθμών, της Ιερατικής Σχολής και του Κέντρου Κατάρτισης Εκκλησιαστικών Στελεχών.

«Το θεολογικό εκπαιδευτήριο καλείται όχι μόνον να προσφέρει ένα σύνολο γνώσεων, αλλά και να εκπαιδεύσει ποιμένα, ο οποίος να είναι αντάξιος της υψηλής και υπεύθυνης διακονίας του», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ και συμπλήρωσε: «Η παιδαγωγική λειτουργία αποκτά στην εποχή μας ιδιαίτερη σημασία, διότι στους νέους ασκεί επιρροή η κοσμική ιδεολογία και οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Σήμερα είναι «καιρὸς τοῦ συναγαγεῖν λίθους», να αναγεννήσουμε την πνευματική ζωή μετά από την εποχή των διωγμών. Η Εκκλησία διαθέτει ευρύτατες δυνατότητες για το μορφωτικό έργο και ο σκοπός μας είναι να διαπαιδαγωγήσουμε νέους ποιμένες έτσι, ώστε στις καρδιές τους να καίει εκείνη η φωτιά, που άναψε στις καρδιές των Αποστόλων ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίων προσέφερε στον κ. Γεώργιο ιερό εγκόλπιο, ενώ στη βιβλιοθήκη της Ιερατικής Σχολής Νίζνι Νοβγκορόντ εγχειρίδια, τα οποία έχει ο ίδιος συγγράψει.

Ακολούθως ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ απένειμε τα πτυχία στους αποφοίτους των θεολογικών σχολών.

Την ίδια ημέρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων έλαβε μέρος στην επίσημη εκδήλωση με αφορμή την 300ή επέτειο από την ίδρυση της Ιερατικής Σχολής Νίζνι Νοβγκορόντ στην αίθουσα συναυλιών «Δίας».

Στην εκδήλωση έδωσαν επίσης το «παρών» ο υπουργός Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου Πέταρ Τζόκιτς, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Παλαιμάχων Ντούσκο Μιλούνοβιτς και άλλοι επίσημοι της αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας.

Στο φουαγιέ της αίθουσας συναυλιών παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «300 χρόνια υπό την σκέπη του Δαμασκηνού», που ήταν αφιερωμένη στον ιωβηλαίο της Ιερατικής Σχολής Νίζνι Νοβγκορόντ.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων και άλλοι επίσημοι συνεχάρησαν τους παρισταμένους για τη σημαντική επέτειο.

Επίσης, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την τριών αιώνων ιστορία του εκπαιδευτηρίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων