31/05/2023 01/06/2023 Ο υπεύθυνος διαποιμάνσεως των Ρωσόφωνων πιστών στην Τουρκία π. Γεώργιος Σεργκέεφ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 στον χώρο της θερινής κατοικίας του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας σην Κωνσταντινούπολη και στον τόπο της ταφής των Ρώσων ναυτών του υποβρυχίου «Οδόβαινος». Οι ναύτες σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση στρατιωτικής αποστολής τον Μάιο του 1917 στην...
31 Μαΐου, 2023 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2023 - 2:14

Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Ρώσους ναύτες στο Βόσπορο το 1917

Διαδώστε:
Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Ρώσους ναύτες στο Βόσπορο το 1917

Ο υπεύθυνος διαποιμάνσεως των Ρωσόφωνων πιστών στην Τουρκία π. Γεώργιος Σεργκέεφ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 στον χώρο της θερινής κατοικίας του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας σην Κωνσταντινούπολη και στον τόπο της ταφής των Ρώσων ναυτών του υποβρυχίου «Οδόβαινος». Οι ναύτες σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση στρατιωτικής αποστολής τον Μάιο του 1917 στην είσοδο του Βοσπόρου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστη ο επικεφαλής της Ρωσικής αποστολής στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη αντιναύαρχος Εντουάρντ Λούικ, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Στον λόγο του ο π. Γεώργιος επεσήμανε τη σημασία της εν προσευχαίς μνήμης των ναυτών, οι οποίοι προσέφεραν τη ζωή τους υπέρ πίστεως και Πατρίδας, καθώς και της ενίσχυση των πνευματικών ηθικών παραδόσεων μεταξύ των ναυτών του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.

Το υποβρύχιο «Οδόβαινος» καθελκύστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1913 στο Νικολάεφ. Στο μάχιμο δυναμικό του Στόλου της Μαύρης θάλασσας εντάχθηκε στις 30 Απριλίου 1914. Σύντομα απέκτησε τη φήμη ενός εκ των καλύτερων πλοίων, διότι στον πολεμικό του απολογισμό υπήρχε ένας ολόκληρος στολίσκος από κατεστραμμένα και αιχμαλωτισμένα εχθρικά πλοία, 8 ρυμουλκά με φορτηγίδες, ατμόπλοια και ένα τρικάταρτο.

Το υποβρύχιο «Οδόβαινος» ανατινάχθηκε από νάρκη τον Μάιο του 1917 με αποτέλεσμα τα 42 μέλη του πληρώματός του να χάσουν τη ζωή τους. Οι σοροί μερικών ναυτών ενταφιάσθηκαν στον χώρο της θερινής κατοικίας του σημερινού Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη. Στον τόπο ταφής των ναυτών ανηγέρθη μνημείο, που ανακαινίσθηκε το 2016.

Η ακριβής θέση του βυθισμένου υποβρυχίου εντοπίσθηκε το 2000 από διεθνή ομάδα ερευνητών, η οποία ασχολήθηκε με την αναζήτηση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία καταποντίστηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών τη δεκαετία του 1940.

Στις 6 Ιουλίου 2009 μετά τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον χώρο της ρωσικής θερινής προξενικής κατοικίας στο Μπουγιούκ Ντερέ ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος τίμησε τη μνήμη των πεσόντων ναυτών του υποβρυχίου.

Το καλοκαίρι του 2016 διαμορφώθηκε ο κατ’ εκτίμηση τόπος ταφής τριών ναυτών του υποβρυχίου «Οδόβαινος». Την άνοιξη του 2017, παραμονές της εκατονταετίας από την απώλεια του υποβρυχίου, πλησίον του μνημείου τοποθετήθηκαν άγκυρες σε ένδειξη σεβασμού για το ανδραγάθημα των Ρώσων ναυτών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων