24/10/2022 24/10/2022 Η μισή ρωσική κοινωνία (51%) πιστεύει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει επιρροή στην πνευματική και ηθική κατάσταση της κοινωνίας έδειξε κοινωνιολογική έρευνα τα στοιχεία της οποία παρουσιάστηκαν πριν λίγες ημέρες. Αντίστοιχα, το 45% πιστεύει ότι η Εκκλησία πρέπει να επηρεάζει την κοινωνία με αυτόν τον τρόπο, αλλά ότι δεν πρέπει να αναμειγνύεται στην πολιτική...
24 Οκτωβρίου, 2022 - 12:02
Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2022 - 13:28

Έρευνα: Τι λένε οι Ρώσοι για την επιρροή της Εκκλησίας στην κοινωνία

Διαδώστε:
Έρευνα: Τι λένε οι Ρώσοι για την επιρροή της Εκκλησίας στην κοινωνία

Η μισή ρωσική κοινωνία (51%) πιστεύει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει επιρροή στην πνευματική και ηθική κατάσταση της κοινωνίας έδειξε κοινωνιολογική έρευνα τα στοιχεία της οποία παρουσιάστηκαν πριν λίγες ημέρες.

Αντίστοιχα, το 45% πιστεύει ότι η Εκκλησία πρέπει να επηρεάζει την κοινωνία με αυτόν τον τρόπο, αλλά ότι δεν πρέπει να αναμειγνύεται στην πολιτική και τις κρατικές υποθέσεις, ενώ το 31% πιστεύει ότι η Εκκλησία είναι πολύ ενεργή στη ζωή της κοινωνίας και στις κρατικές υποθέσεις και πρέπει δώσει περισσότερη προσοχή σε πνευματικά θέματα.

Το Πανρωσικό Κέντρο Έρευνας Κοινής Γνώμης (All-Russian Society for the Study of Public Opinion) παρουσίασε τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνάς της. Η έρευνα διεξήχθη σε τυχαίο δείγμα 1.600 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ενώ η Ορθοδοξία παραμένει η κυρίαρχη θρησκεία στη Ρωσία, το ποσοστό όσων αναγνωρίζουν την επιρροή της Εκκλησίας σε διάφορους τομείς της ζωής έχει μειωθεί από 63% σε 51% τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με κοινωνιολογική έρευνα.

Περίπου το ένα τρίτο των Ρώσων (35%) λέει ότι η Εκκλησία έχει επιρροή στη ζωή τους, ενώ το 49% είπε το ίδιο το 2012. Το ποσοστό όσων λένε ότι έχει ισχυρή επιρροή στη ζωή τους κυμαίνεται από 9% έως 14% και αυξάνεται με την ηλικία.

Η άποψη των Ρώσων για τις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας, κράτους και κοινωνίας δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 10 χρόνια, με το 58% να λέει ότι αναγνωρίζει την επιρροή της Εκκλησίας στη δημόσια και πολιτική ζωή. Από αυτούς, το 45% πιστεύει ότι πρέπει να επηρεάσει την πνευματική ζωή της κοινωνίας χωρίς να παρεμβαίνει στην πολιτική και τις κρατικές υποθέσεις. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (33%) πιστεύει ότι η Εκκλησία πρέπει να ασχολείται αποκλειστικά με θέματα πίστης και θρησκείας.

Το 2012, το 43% πίστευε ότι η Εκκλησία είχε κατάλληλες σχέσεις με την κοινωνία και το κράτος, ενώ ο αριθμός αυτός έχει πέσει στο 30% σήμερα, όταν το ένα τρίτο (31%) τείνει να πιστεύει ότι η Εκκλησία είναι πολύ δραστήρια στη ζωή της κοινωνίας και κρατικές υποθέσεις και θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε πνευματικά θέματα.

Με τα χρόνια, όλο και περισσότεροι πολίτες δηλώνουν την ενεργό συμμετοχή της Εκκλησίας στα δημόσια και πολιτικά πράγματα, αλλά το ποσοστό όσων αναγνωρίζουν την επιρροή της σε διάφορους τομείς της ζωής, αντίθετα, μειώνεται.

Πηγή: orthochristian.com

Photo: argumenti.ru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων