20/01/2023 20/01/2023 Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος καθώς και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασαν τις ευχές τους προς τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο, για τον προστάτη του Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, με αφορμή τη σερβική παραδοσιακή εορτή “Δόξα του Σταυρού” (Крестная Слава). Η “Δόξα του Σταυρού” αποτελεί μία οικογενειακή εορτή κατά...
20 Ιανουαρίου, 2023 - 14:20
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2023 - 14:23

Μόσχας Κύριλλος και Βούτσιτς ευχήθηκαν στον Σερβίας Πορφύριο για την “Δόξα του Σταυρού”

Διαδώστε:
Μόσχας Κύριλλος και Βούτσιτς ευχήθηκαν στον Σερβίας Πορφύριο για την “Δόξα του Σταυρού”

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος καθώς και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασαν τις ευχές τους προς τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο, για τον προστάτη του Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, με αφορμή τη σερβική παραδοσιακή εορτή “Δόξα του Σταυρού” (Крестная Слава).

Η “Δόξα του Σταυρού” αποτελεί μία οικογενειακή εορτή κατά την οποία οι Σέρβοι τιμούν τον Άγιο προστάτη της οικογένειας καθώς και τους προγόνους τους. Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος έχει ως Προστάτη τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, που τιμάται σήμερα σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Σας συγχαίρω θερμά για την ημέρα της Δόξας του Σταυρού, που πέφτει την ημέρα της εορτής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστή. Αυτός ο μεγάλος άγιος του Κυρίου, που σύμφωνα με τα λόγια του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, περιείχε μέσα του όλες τις αρετές του ουρανού, με τον βίο του μας δείχνει την πίστη του στην αλήθεια του Θεού. Ο σερβικός λαός, όταν προσευχόταν, κατέφευγε στη μεσολάβησή του επί αιώνες. Πιστεύουμε ότι ακόμη και τώρα ο Άγιος Ιωάννης θα προστατεύσει το πολύπαθο ποίμνιό σας από προβλήματα και πειρασμούς στην ιερή γη του Κοσσυφοπεδίου, στα Μετόχια και σε ολόκληρη την επικράτεια της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Μοιράζοντας μαζί σας τη χαρά αυτής της γιορτής, σας εύχομαι να έχετε τη γενναιόδωρη βοήθεια του Θεού στην Πατριαρχική διακονία σας. Ο Κύριος να σας δώσει υγεία για πολλά χρόνια“, αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος κ.κ. Κύριλλος.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Βούτσιτς ευχήθηκε στον Μακαριώτατο κ.κ. Πορφύριο: ” Σας συγχαίρω για τον Προστάτη σας Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή”. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Σερβίας συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της εν Σερβία Ορθοδοξου Εκκλησίας για να συζητήσουν για τη σοβαρότητα των πιέσεων που αντιμετωπίζει η Σερβία σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Λίγα λόγια για το σερβικό έθιμο

Στο συγκεκριμένο σερβικό έθιμο αντικατοπτρίζονται οι πεποιθήσεις και οι πνευματικές παραδόσεις των ανθρώπων της Σερβίας. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένας Άγιος Προστάτης τον οποίο τιμούν αυτήν την ημέρα για να υπάρχει ευημερία και υγεία στο σπίτι. Την ημέρα αυτή, σε κάθε σπίτι έρχεται ένας ιερέας τελεί την ακολουθία του αγιασμού και διαβάζει προσευχή που απευθύνεται στον προστάτη Άγιο της οικογένειας. Την προηγούμενη μέρα της εορτής, οι κάτοικοι επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων τους.

Χωριά και πόλεις, εκκλησίες και σχολεία, στρατός, νοσοκομεία, φιλανθρωπικοί σύλλογοι γιορτάζουν τη Δόξα του Σταυρού. Αυτή η παράδοση δεν διακόπηκε ούτε κατά τη διάρκεια του τουρκικού ζυγού, ούτε κατά τη διάρκεια πολλών πολέμων και μαχών.

Με πληροφορίες από serbia-home και mospat.ru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων