02/09/2022 02/09/2022 Συνάντηση της ηγεσίας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) με την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλσρούη της Γερμανίας όπου διεξάγεται η 11 Γενική Συνέλευση. Εκ μέρους του ΠΣΕ παρέστησαν στη συνάντηση: ο ασκών χρέη...
02 Σεπτεμβρίου, 2022 - 10:07
Τελευταία ενημέρωση: 02/09/2022 - 10:10

Η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας συναντήθηκε με την ηγεσία του ΠΣΕ

Διαδώστε:
Η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας συναντήθηκε με την ηγεσία του ΠΣΕ

Συνάντηση της ηγεσίας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) με την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλσρούη της Γερμανίας όπου διεξάγεται η 11 Γενική Συνέλευση.

Εκ μέρους του ΠΣΕ παρέστησαν στη συνάντηση: ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα πρωθιερέας π. Ιωάννης Σαούκα, η συντονίστρια της συνεδριάσεως Δρ. Αγνές Αμπόουμ, οι αντιπρόεδροι της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ μητροπολίτης Τιργκόβιστε Νήφων και Μαίρη Ενν Σβένσον, ο συντονιστής της Μόνιμης Επιτροπής του ΠΣΕ για τη συναίνεση και συνεργασία επίσκοπος Σίμο Πεούρα.

Οι τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΠΣΕ

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας ο πρωθιερέας Ιωάννης Σαούκα ανέφερε: «Στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών μιλάμε με τη γλώσσα της πίστης και όχι της πολιτικής, είμαστε ένας ανοικτός χώρος για τους πάντες. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα πλήρες μέρος της αδελφότητάς μας». Μιλώντας για την παρατηρούμενη σήμερα πολιτική αντιπαράθεση, που οφείλεται στην κατάσταση στην Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ τόνισε ότι ούτε καν μπορεί να γίνει λόγος για κάποια απομόνωση της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Γενική Συνέλευση.

Η συντονίστρια της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ Δρ. Αγνές Αμπόουμ επεσήμανε ότι η θέση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στο θέμα της ιδιότητας του μέλους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σε αυτή την οργάνωση ανταποκρίνεται στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες το ΠΣΕ οφείλει να παραμένει ανοικτός χώρος για τον διάλογο όλων των χριστιανών.

Απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ μητροπολίτης Τιργκόβιστε κ. Νήφων σημείωσε ότι είναι «σημαντικό να είμαστε αλληλέγγυοι ο ένας έναντι του άλλου, παρ’ όλες τις υφιστάμενες δυσκολίες».

Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Βολοκολάσμκ

Αντιφωνώντας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος ανέφερε: «Καταφθάσαμε στην ΙΑ΄ Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ ως εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Από της στιγμής της εντάξεως του Πατριαρχείο Μόσχας στο ΠΣΕ το 1961 η ανθρωπότητα βίωσε αρκετές ταραχές, έχει κατ’ επανάληψιν αλλάξει και η πολιτική κατάσταση, αλλά πάντα γνωρίζαμε ότι μπορούμε ανεμπόδιστα να συμμετέχουμε στις εργασίες αυτού του μεγαλύτερου θρησκευτικού φόρουμ, σκοπός του οποίου είναι όχι να μιλήσουμε για την πολιτική, αλλά για το χριστιανικό μήνυμα στον κόσμο».

Αφού έθιξε το θέμα της κρίσεως στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ επεσήμανε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πράττει παν το δυνατό προκειμένου να βοηθήσει όσους υπέφεραν από τη σύγκρουση. Ο ιεράρχης υπογράμμισε ότι με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου στους ναούς σε κάθε Θεία Λειτουργία αναπέμπεται η προσευχή υπέρ της εγκαθιδρύσεως ειρήνης, η Εκκλησία συμμετέχει στην παροχή ανθρωπιστική βοήθειας σε όσες περιοχές επλήγησαν από τις εχθροπραξίες και υλοποιεί μεγάλης κλίμακος πρωτοβουλίες βοήθειας σε πρόσφυγες.

Ως εκ τούτου ο Μητροπολίτης Αντώνιος εξέφρασε την κατηγορηματική του διαφωνία με την ανεπιβεβαίωτη κριτική στο Πατριαρχείο Μόσχας, που εξαπολύθηκε την προηγουμένη κατά την παρέμβαση του Προέδρου της Γερμανίας Φ.Β. Σταϊνμάιερ και σημείωσε το απαράδεκτο της χρήσεως του θρησκευτικού στοιχείου για πολιτικές σκοπιμότητες.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση τα ηγετικά στελέχη του ΠΣΕ ευχήθηκαν στην αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας επιτυχή και καρποφόρα εργασία.

Πηγή: mospat.ru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων