29/07/2022 30/07/2022 Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο της Μόσχας στις 28 Ιουλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ισαποστόλου Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου και ημέρα των εκκλησιαστικών και κρατικών εορτασμών για τη Βάπτιση της Γης των Ρως. Η Ιερά Σύνοδος της...
29 Ιουλίου, 2022 - 16:21
Τελευταία ενημέρωση: 30/07/2022 - 1:11

Η εορτή της Βαπτίσεως της Γης των Ρως στο Κρεμλίνο

Διαδώστε:
Η εορτή της Βαπτίσεως της Γης των Ρως στο Κρεμλίνο

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο της Μόσχας στις 28 Ιουλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ισαποστόλου Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου και ημέρα των εκκλησιαστικών και κρατικών εορτασμών για τη Βάπτιση της Γης των Ρως.

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, που συνήλθε κατά το διάστημα 24-29 Ιουνίου 2008 στη Μόσχα, σε ανάμνηση της Βαπτίσεως της Γης των Ρως καθιέρωσε την ημέρα μνήμης του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου στις 15/28 Ιουλίου «να τελείται η ιερά ακολουθία σύμφωνα με το τυπικό της μεγάλης εορτής, αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή στον Βαπτιστή της Γης των Ρως».

Επίσης συλλειτούργησαν ιεράρχες και κληρικοί της Μόσχας, καθώς και Καθηγούμενοι των Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών της πόλης.

Μεταφέρθηκε λάρνακα με τμήμα ιερών λειψάνων του Αγίου Ισαποστόλου Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκο.

Την Ιερά Μυσταγωγία παρακολούθησαν ηγουμένες και οικίστριες των ιερών γυναικείων Μονών της Μόσχας και προσκυνητές

Η ακολουθία μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα «Soyuz», «Spas» και από την επίσημη ιστοσελίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας «patriarchia.ru».

Μετά το πέρας της Θείας Συνάξεως ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος κήρυξε τον θείο λόγο στο εκκλησίασμα. Ο Μακαριώτατος ανέφερε:

«Τώρα θα τελέσουμε Δοξολογία. Θα την ξεκινήσουμε εδώ, στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στον αδριάντα του Πρίγκιπα Βλαδιμήρου και εκεί, δίπλα στον αδριάντα, θα ολοκληρώσουμε τη ψαλμωδία μας και τον σημερινό λατρευτικό εορτασμό της μεγάλης και σωτήριας ημέρας, όταν μνήμην ποιούμεθα του Πρίγκιπα Βλαδιμήρου, ο οποίος βάπτισε τη Γη των Ρως, απομακρύνοντας τον λαό μας από το σκότος της ειδωλολατρίας και άνοιξε την αληθινή οδό για την επίτευξη της αγιότητας και της αρετής, δηλαδή όλων εκείνων, τα οποία αποτελούν τον πνευματικό πυρήνα του λαού μας. Και είθε να δώσει ο Θεός ώστε αυτός ο πυρήνας να μην κλονισθεί ποτέ, ούτε υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν διαμορφώνεται γύρω από αυτό τον πυρήνα η ζωή του ανθρώπου, ο πολιτισμός του, η επαγγελματική του δράση, και πολύ περισσότερο η προσωπική του ζωή, τότε θα είμαστε πραγματικοί κληρονόμοι του μεγάλου θησαυρού, που μας κληροδότησαν οι ευσεβείς μας πρόγονοι, οι οποίοι με τη σειρά τους τον παρέλαβαν από τον Άγιο Ισαπόστολο Μεγάλο Πρίγκιπα Βλαδίμηρο, με τις πρεσβείες του οποίου ο Θεός φυλάξοι τη Γη των Ρως. Αμήν».

Ακολούθησε η λιτανεία μέσω των πυλών Μποροβίτσκιε του Κρεμλίνου έως τον αδριάντα προς τιμήν του Αγίου Ισαποστόλου Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου, όπου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος προέστη της Δοξολογίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων