22/06/2022 22/06/2022 Με σκοπό τη χορήγηση δωρεάν βιβλίων ιστορικού και εκκλησιαστικού περιεχομένου στις θεολογικές σχολές της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε χθες, 21 Ιουνίου 2022, στη Μόσχα συνάντηση-εκδήλωση στην οποία μετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδόσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Καλούγκας και Μπόροβσκ κ. Κλήμης, οι επικεφαλής των ορθόδοξων εκδοτικών οίκων, των εκδοτικών τμημάτων των ρωσικών Επισκοπών και οι υπεύθυνοι...
22 Ιουνίου, 2022 - 14:33
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2022 - 14:40

Η Επιτροπή Εκδόσεων της Ρωσικής Εκκλησίας εμπλουτίζει τις βιβλιοθήκες των Θεολογικών Σχολών

Διαδώστε:
Η Επιτροπή Εκδόσεων της Ρωσικής Εκκλησίας εμπλουτίζει τις βιβλιοθήκες των Θεολογικών Σχολών

Με σκοπό τη χορήγηση δωρεάν βιβλίων ιστορικού και εκκλησιαστικού περιεχομένου στις θεολογικές σχολές της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε χθες, 21 Ιουνίου 2022, στη Μόσχα συνάντηση-εκδήλωση στην οποία μετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδόσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Καλούγκας και Μπόροβσκ κ. Κλήμης, οι επικεφαλής των ορθόδοξων εκδοτικών οίκων, των εκδοτικών τμημάτων των ρωσικών Επισκοπών και οι υπεύθυνοι ανάπτυξης δικτύου διανομής βιβλίων σε επισκοπές και μητροπόλεις του Πατριαρχείου Μόσχας.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παραδόθηκε μεγάλη παρτίδα βιβλίων σύγχρονης επιστημονικής, ιστορικής και ιστορικο-θρησκευτικής βιβλιογραφίας, για να σχηματιστούν σετ, που θα μεταφερθούν στις βιβλιοθήκες των θεολογικών σχολών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Την ιδέα για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε «έριξαν στο τραπέζι» οι υπεύθυνοι ενός εκ των κορυφαίων ρωσικών επιστημονικών εκδοτικών οίκων, η «Πολιτική Εγκυκλοπαίδεια ROSSPEN». Συνολικά, μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 200 τίτλοι, αφιερωμένοι στη μελέτη των σχέσεων κράτους-εκκλησίας τον 20ό αιώνα, στην ιστορία της κοινωνικής σκέψης από τον 18ο αιώνα, καθώς και στην ιστορία της Εκκλησίας. Η Επιτροπή Εκδόσεων θα στείλει σε κάθε θεολογική σχολή ένα σύνολο με περισσότερους από 70 τίτλους βιβλίων.

Στη συνάντηση, ο Διευθυντής του Κρατικού Αρχείου Κοινωνικοπολιτικής Ιστορίας και αρχισυντάκτης του εκδοτικού οίκου «Πολιτική Εγκυκλοπαίδεια ROSSPEN»,  Υποψήφιος Ιστορικών Επιστημών, Α.Κ. Σορόκιν μίλησε για το έργο που επιτελείται από ομάδα ερευνητών στην κατεύθυνση της μελέτης των σχέσεων κράτους-εκκλησίας τον 20ο αιώνα με βάση υλικό από τα ομοσπονδιακά και περιφερειακά αρχεία. Ο Α.Κ. Σορόκιν εκτίμησε ιδιαίτερα την αλληλεπίδραση με την Επιτροπή Εκδόσεως, σημείωσε τη σημασία των έργων που στοχεύουν στη διάδοση της ανθρωπιστικής γνώσης στην κοινωνία, όπως ο διαγωνισμός εκδόσεων “Διαφωτισμός μέσω του βιβλίου” και εξέφρασε την ελπίδα για συνεχή συνεργασία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης των βιβλίων στην Επιτροπή.

Με τη σειρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κλήμης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον εκδοτικό οίκο ROSSPEN και προσωπικά στον Α.Κ. Σορόκιν για την υποστήριξη των βιβλιοθηκών των θεολογικών σχολών-ακαδημιών, ξεχώρισε ένα μέρος από τα πιο σημαντικά βιβλία που περιλαμβάνονται στο σετ, ιδίως την επιστημονική έκδοση της αλληλογραφίας του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξίου Α’ με το Συμβούλιο για τις Υποθέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από 1945 έως 1970, και εξέφρασε, επίσης, εμπιστοσύνη στη ζήτηση για τις παρουσιαζόμενες δημοσιεύσεις από νέους ερευνητές και διδακτικό προσωπικό των θεολογικών σχολών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων