03/10/2023 03/10/2023 Την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου να εισάγει την έναρξη διαπραγματεύσεως και διαλόγου για τη θεραπεία της διένεξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και του ενδεχόμενου σχίσματος στην ενότητα της Ορθοδοξίας, χαιρετίζει η Μόσχα δια του συμβούλου του Πατριάρχη κ.κ. Κυρίλλου, Πρωθιερέα Νικολάι Μπαλασόφ.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Πρόσφατα στη Ρώμη, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος,...
03 Οκτωβρίου, 2023 - 9:22
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2023 - 10:20

Η Μόσχα χαιρετίζει τις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Διαδώστε:
Η Μόσχα χαιρετίζει τις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου να εισάγει την έναρξη διαπραγματεύσεως και διαλόγου για τη θεραπεία της διένεξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και του ενδεχόμενου σχίσματος στην ενότητα της Ορθοδοξίας, χαιρετίζει η Μόσχα δια του συμβούλου του Πατριάρχη κ.κ. Κυρίλλου, Πρωθιερέα Νικολάι Μπαλασόφ. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Πρόσφατα στη Ρώμη, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πάπα Φραγκίσκο, ανακοίνωσε την ετοιμότητα της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων να αναλάβει μια διαμεσολαβητική αποστολή με στόχο την υπέρβαση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και την επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων, καθώς και τη συνέχιση του διαλόγου που θα αποτρέψει «την απειλή του σχίσματος στην σώμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος είπε ότι σκοπεύει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να «θεραπεύσει τις σχέσεις μέσα στην Ορθόδοξη οικογένεια».

Δείτε αναλυτικά: Μήνυμα ενότητας προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στέλνει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων από το Βατικανό

Το σχόλιο Μπαλασόφ

Στη δήλωση του ο Πρωθιερέας Νικολάει Μπαλασόφ αναφέρει ότι η Ρωσική Εκκλησία χαιρετίζει τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων ενώ αναφέρεται και σε άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες τις οποίες έχει λάβει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος.

“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαιρετίζει κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του διαλόγου και στην ταχεία εγκαθίδρυση μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία. Με πολύ μεγαλύτερο σεβασμό αντιμετωπίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που προέρχονται από τον Πατριάρχη της Ιεράς Πόλης Ιεροσολύμων, τον Προκαθήμενο της αρχαιότερης Εκκλησίας, που είναι η Μητέρα όλων των Χριστιανικών Εκκλησιών.

Το Πατριαρχείο Μόσχας υποστηρίζει επίσης την πρόθεση της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ να προωθήσει μια συνοδική συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στην παγκόσμια Ορθόδοξη οικογένεια. Η Ιερουσαλήμ έχει παίξει βασικό ρόλο στη διευκόλυνση μιας τέτοιας συζήτησης πολλές φορές σε όλη την ιστορία. Θυμόμαστε επίσης τη συνάντηση Προκαθημένων στο Αμμάν και εκπροσώπων ορισμένων Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Θεόφιλου το 2020. Ήταν ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της πανορθόδοξης επικοινωνίας και αυτό το βήμα πρέπει να συνεχιστεί. Η σημασία του διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ακόμη κι αν η εφαρμογή του συναντά πολλές δυσκολίες, και οι Προκαθήμενοι ορισμένων Εκκλησιών δηλώνουν εκ των προτέρων μια θεμελιώδη άρνηση να συζητήσουν τις αποφάσεις.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα το έργο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για τη διατήρηση, προστασία και ενίσχυση της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους και στη Μέση Ανατολή συνολικά. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως αυτές τις θαρραλέες προσπάθειες, οι οποίες βρίσκουν βαθιά ανταπόκριση στις καρδιές των συμπατριωτών μας, οι οποίοι με αγάπη και ευλάβεια τιμούν τον Πανάγιο Τάφο και άλλα κοινά χριστιανικά ιερά, θεματοφύλακας των οποίων είναι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων”, σχολίασε.

Ο Πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων