06/04/2021 06/04/2021 Η συζήτηση στην Εκκλησία περί του αποδεκτού ή μη των σύγχρονων βιοτεχνολογιών και πρακτικών, καθώς και η εν γένει εξέταση, ζητημάτων βιοηθικής, προκαλείται από τις ποιμαντικές ανάγκες, δήλωσε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων. Μιλώντας στην εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, εκλήθη να σχολιάσει...
06 Απριλίου, 2021 - 8:57
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2021 - 8:59

Η Ρωσική Εκκλησία για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Διαδώστε:
Η Ρωσική Εκκλησία για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Η συζήτηση στην Εκκλησία περί του αποδεκτού ή μη των σύγχρονων βιοτεχνολογιών και πρακτικών, καθώς και η εν γένει εξέταση, ζητημάτων βιοηθικής, προκαλείται από τις ποιμαντικές ανάγκες, δήλωσε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, εκλήθη να σχολιάσει το σχέδιο κειμένου υπό τον τίτλο «Ηθικά προβλήματα, που σχετίζονται με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποιήσεως», το οποίο συντάχθηκε από τη Διασυνοδική Επιτροπή ως εισήγηση προς συζήτηση σε ολόκληρη την Εκκλησία: «Είναι ένα κείμενο προς συζήτηση, το οποίο μάλιστα διαπιστώνει ότι εντός της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος. Υφίσταται η γνώμη ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ανεπίτρεπτη εν γένει υπό οποιασδήποτε μορφή. Υπάρχει η γνώμη (η οποία και αντικατοπτρίζεται στο κείμενο), σύμφωνα με την οποία η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι αποδεκτή υπό ορισμένες προϋποθέσεις», υπογράμμισε
Αναφερόμενος στις “κόκκινες γραμμές” που θέτει το σχέδιο ο Σεβασμιώτατος υπέδειξε ειδικότερα την απαγόρευση στη θανάτωση των «περιττών» εμβρύων ή την κρυοσυντήρηση τους και τη χρήση των βλαστικών κυττάρων του δότη.
«Το κείμενο προήλθε εκ των κόλπων της Διασυνοδικής Επιτροπής στην υποεπιτροπή Θεολογίας και Θεολογικής Παιδείας, της οποίας τυγχάνω πρόεδρος. Στην υποεπιτροπή μας το θέμα της βιοηθικής διαπερνά τα πάντα: παίρνουμε ένα θέμα βιοηθικής μετά το άλλο, το συζητούμε και ετοιμάζουμε σχέδια κειμένων», ανέφερε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.
Χαρακτήρισε πολύ ευαίσθητο και περίπλοκο το ζήτημα σχετικά με την οριοθέτηση του αποδεκτού στον τομέα της βιοτεχνολογίας.
Μιλώντας για το πώς το θέμα αυτό συζητείται στη Διασυνοδική Επιτροπή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος διαπίστωσε: «Οφείλω να ομολογήσω ότι το ζήτημα αυτό είναι αρκούντως περίπλοκο για εμάς, διότι, τι, λ.χ. εγώ ως κληρικός και μοναχός μπορώ να γνωρίζω για την τεκνοποιία, τα βλαστικά κύτταρα και τα λοιπά; Βεβαίως, κάτι τυχαίνει να μάθουμε από τη σχετική βιβλιογραφία, αλλά για να δώσουμε μια αξιόπιστη απάντηση, είναι απαραίτητο να προσκαλέσουμε ειδικούς. Προσκαλούμε τέτοιους ειδικούς και συμμετέχουν στις συζητήσεις στα προκαταρκτικά στάδια. Επίσης προσκαλούμε και εκείνους τους κληρικούς και λαϊκούς μας, οι οποίοι ειδικεύονται σε αυτήν ακριβώς τη θεματολογία».

Αφού υπενθύμισε ότι ακόμη και μεταξύ των μελών της υποεπιτροπής δεν υπήρχε ενότητα ως προς το ζήτημα της εξωσωματικής γονιμοποιήσεως, ο ιεράρχης υπογράμμισε: «Συντάξαμε αυτό το κείμενο, εκθέσαμε σε αυτό τις υφιστάμενες απόψεις και τώρα η Εκκλησία καλείται να ορίσει, εάν είναι αποδεκτή η εξωσωματική γονιμοποίηση υπό την τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων ή είναι εν γένει μη αποδεκτή υπό οποιαδήποτε προϋπόθεση».

Με πληροφορίες από το ΤΕΕΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων