13/12/2022 13/12/2022 Επιστολή προς τος Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, απέστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος με την οποία του ζητά να συμπεριλάβει τις τροποποιήσεις που είχε ζητήσει η Εκκλησία σχετικά με το νομοσχέδιο για τα βιομετρικά προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Το νομοσχέδιο, που αποσκοπεί στην προώθηση της εφαρμογής...
13 Δεκεμβρίου, 2022 - 9:53
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2022 - 9:55

Η Ρωσική Εκκλησία ζητά τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα

Διαδώστε:
Η Ρωσική Εκκλησία ζητά τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα

Επιστολή προς τος Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, απέστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος με την οποία του ζητά να συμπεριλάβει τις τροποποιήσεις που είχε ζητήσει η Εκκλησία σχετικά με το νομοσχέδιο για τα βιομετρικά προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Το νομοσχέδιο, που αποσκοπεί στην προώθηση της εφαρμογής της κρατικής πολιτικής στον τομέα της βελτίωσης της ασφάλειας της επεξεργασίας βιομετρικών προσωπικών δεδομένων, υποβλήθηκε στην Κρατική Δούμα στις 12 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η Ρωσική Εκκλησία εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις καταθέτοντας τις προτάσεις της για το ζήτημα. 

«Χαιρετίζοντας την ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής και τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν σε σχέση με αυτό, η Εκκλησία πάντα προέτρεπε να θυμόμαστε τους κινδύνους που αναπόφευκτα φέρνουν μαζί τους», σημείωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος και υπενθύμισε ότι «Η θέση της Εκκλησίας σε σχέση με την ανάπτυξη των λογιστικών τεχνολογιών και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 4 Φεβρουαρίου 2013, αναφέρει ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση ενός ατόμου, καθώς και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων συνεχίζουν να συσσωρεύονται και να γίνονται πιο περίπλοκα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, «λαμβάνοντας υπόψη την ουσιαστικά ανεξέλεγκτη συλλογή βιομετρικών δεδομένων από εμπορικούς οργανισμούς επί σειρά ετών, η ίδια η ανάγκη για κρατική ρύθμιση αυτού του χώρου φαίνεται δικαιολογημένη».

Οι λόγοι που ζητά τροποποίηση η Ρωσική Εκκλησία

Τα Συνοδικά Τμήματα του Πατριαρχείου Μόσχας πραγματοποίησαν προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης της Ρωσίας, καθώς και με την Επιτροπή της Κρατικής Δούμας για την Πολιτική Πληροφοριών, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και τις Επικοινωνίες. Ως αποτέλεσμα εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων, ορισμένες τροπολογίες που πρότεινε η εκκλησιαστική πλευρά ελήφθησαν υπόψη, άλλες βρίσκονται υπό συζήτηση, σύμφωνα με το Patriarchia.ru.

«Η Εκκλησία είναι αλληλέγγυα με εκείνους τους ειδικούς που υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε βάση δεδομένων για την αποθήκευση προσωπικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών στοιχείων, δεν μπορεί να προστατευθεί πλήρως από διαρροές. Οι βάσεις δεδομένων στη Ρωσία και στο εξωτερικό παραβιάζονται περιοδικά από κυβερνοεπθιέσεις. Οι κίνδυνοι διαρροής βιομετρικών πληροφοριών δεν είναι πλήρως κατανοητοί λόγω της καινοτομίας της τεχνολογίας. Για αυτούς και άλλους λόγους, η Εκκλησία υποστηρίζει το θεμελιώδες άνευ όρων δικαίωμα των πολιτών να αρνούνται τη βιομετρική ταυτοποίηση, με απόλυτες εγγυήσεις για μη διάκριση εάν το επιλέξουν. Δυστυχώς, πρακτικές που έχουν αρνητικά σημάδια μπορούν ήδη να παρατηρηθούν σήμερα. Για χάρη της διατήρησης της ειρήνης και της αρμονίας στην κοινωνία, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν τυχόν υλικές προτιμήσεις για όσους χρησιμοποιούν βιομετρική αναγνώριση», σημειώνει ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

«Δέχομαι πολλές εκκλήσεις από ανθρώπους που ανησυχούν για αυτά τα θέματα. Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος και την ανάγκη ανάπτυξης μιας ισορροπημένης προσέγγισης για τη ρύθμιση των βιομετρικών δεδομένων, δεν πραγματοποιήθηκαν δημόσιες ακροάσεις. Η πιο αξιοσημείωτη ανησυχία εκφράζεται από την κοινότητα των γονέων, η οποία δικαιολογεί τη θέση μας για την πλήρη απαγόρευση της συλλογής βιομετρικών δεδομένων από παιδιά», δήλωσε ο Μακαριώτατος.

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ η διατήρηση της κοινωνικής ενότητας, ο Πατριάρχης Μόσχας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας κ. Βολόντιν να εξετάσει τις τροποποιήσεις που κατέθεσε η Ρωσική Εκκλησίας για το νομοσχέδιο.

Ο Βιάτσεσλαβ Βολόντιν

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων