01/10/2020 01/10/2020 Σεμινάριο της «κοινότητας» καθηγητών κλασικών γλωσσών πραγματοποιήθηκε τις δύο τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας. Οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης, κυρίως ακαδημαϊκοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες, συζήτησαν για τα θέματα διδασκαλίας των κλασικών γλωσσών σε θεολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αναφερόμενοι κυρίως στη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας. Το σεμινάριο άνοιξε με την ομιλία του προέδρου της Εκπαιδευτικής Επιτροπής...
01 Οκτωβρίου, 2020 - 16:49
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2020 - 18:52

Η σημασία διδασκαλίας της Ελληνικής στη ρωσική εκκλησία

Διαδώστε:
Η σημασία διδασκαλίας της Ελληνικής στη ρωσική εκκλησία

Σεμινάριο της «κοινότητας» καθηγητών κλασικών γλωσσών πραγματοποιήθηκε τις δύο τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας. Οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης, κυρίως ακαδημαϊκοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες, συζήτησαν για τα θέματα διδασκαλίας των κλασικών γλωσσών σε θεολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αναφερόμενοι κυρίως στη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας.

Το σεμινάριο άνοιξε με την ομιλία του προέδρου της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Προθιερέως Μαξίμ Κοζλόφ, η οποία διαβάστηκε από τον πρώτο αναπληρωτή πρόεδρο, δάσκαλο της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, Αρχιεπίσκοπο Μιχαήλ Βακρούσεφ.

Στην ομιλία του, ο πατέρας Μαξίμ ευχαρίστησε τον πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, Επίσκοπο Θεοδώρητο, και την εταιρεία διδασκαλίας και μάθησης της Ακαδημίας για την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το συνέδριο εντός των τειχών του παλαιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος, καθώς επίσης και το προσωπικό του εξειδικευμένου τμήματος φιλολογίας για την ανάπτυξη ενός προγράμματος εκμάθησης γλωσσών.

Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεοδώρητος τόνισε τη σημασία που έχουν τα προχωρημένα μαθήματα κατάρτισης αλλά και τον σπουδαίο ρόλο των αρχαίων γλωσσών για όλους τους Χριστιανούς. Ειδικότερα, ο κ. Πρύτανης μίλησε για τη σημασία της μελέτης αρχαίων γλωσσών από μελλοντικούς ποιμένες και θεολόγους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, επίσης, ο επικεφαλής του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσοφ», ο οποίος μίλησε για την ιστορία του Τμήματος Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας και για την επιτυχή μακροχρόνια συνεργασία του με την Θεολογική Ακαδημία της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ακολούθως, ο Ηγούμενος Διονύσιος (Σλένοφ), διευθυντής της βιβλιοθήκης της Ακαδημίας, τόνισε τη σημασία μελέτης της ελληνικής γλώσσας και σημείωσε ότι ολόκληρη η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αντιμέτωπη με το καθήκον της επιστημονικής εκπαίδευσης των θεολόγων. Ο π. Διονύσιος συνόδευσε την ομιλία του με μια παρουσίαση του προγράμματος διδασκαλίας κλασικών γλωσσών.

Οι καθηγητές/ομιλητές αναφέρθηκαν στην εμπειρία της ανάγνωσης κλασικών και ποιητικών πρωτότυπων κειμένων σε θεολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, συζήτησαν για τις απαραίτητες βασικές δεξιότητες ανάγνωσης τέτοιων κειμένων, καθώς και τις προοπτικές τους, ενώ μοιράστηκαν και τις μεθόδους για την εξάσκηση του λεξιλογίου της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Μετά το διάλειμμα, πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο «Προσεγγίσεις στην ανάγνωση και ανάλυση κειμένου στην αρχαία ελληνική γλώσσα». Στο τέλος της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, μάλιστα, διοργανώθηκε μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Αρχαία Ελληνικά σε σεμινάρια: επιτεύγματα και προβλήματα», ενώ ο επικεφαλής του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας της Φιλολογικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, Α. Σόλοποφ, παρουσίασε την εργασία του, με τίτλο: «Ελληνο-Λατινική Ανθρωπωνυμία  στον «Κώδικα του Ιουστινιανού» ως Πηγή για την Ιστορία του Ρωσικής Ορθόδοξης Ιστορίας Ονομαστηρίων».

Συνολικά, περισσότεροι από 40 εκπρόσωποι ανώτερων πνευματικών ιδρυμάτων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεολογικά τμήματα κοσμικών πανεπιστημίων συμμετείχαν στο σεμινάριο. Το σεμινάριο μεταδόθηκε διαδικτυακά στην πλατφόρμα Zoom.

Υπηρεσία Τύπου του MDA, Patriarchia.ru

Επιμέλεια-Μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων