05/10/2021 05/10/2021 Η τελική απόφαση για τη μεταβίβαση στη Ρωσική Ομοσπονδία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του Οίκου Φιλοξενίας Αγίου Αλεξάνδρου, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα, αναμένεται σύντομα μετά τη χθεσινή (4 Οκτωβρίου 2021) συνεδρίαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν προσφυγές από διάφορες δομές που αντιτίθενται στην επανεγγραφή του...
05 Οκτωβρίου, 2021 - 15:10
Τελευταία ενημέρωση: 05/10/2021 - 16:29

Ιεροσόλυμα: Αναμένεται λύση στη διαμάχη Ρωσίας-Ισραήλ

Διαδώστε:
Ιεροσόλυμα: Αναμένεται λύση στη διαμάχη Ρωσίας-Ισραήλ

Η τελική απόφαση για τη μεταβίβαση στη Ρωσική Ομοσπονδία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του Οίκου Φιλοξενίας Αγίου Αλεξάνδρου, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα, αναμένεται σύντομα μετά τη χθεσινή (4 Οκτωβρίου 2021) συνεδρίαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν προσφυγές από διάφορες δομές που αντιτίθενται στην επανεγγραφή του Οίκου στο ρωσικό κτηματολόγιο και, κατά συνέπεια, στα ρωσικά μητρώα χριστιανικής κληρονομιάς.

 

 

Χτισμένος το 1887 εντός της Παλαιάς Πόλης Ιεροσολύμων, ο Οίκος Φιλοξενίας Αγίου Αλεξάνδρου περιελάμβανε την Εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, το Κατώφλι των Πυλών του Δικαστηρίου όπου δικάστηκε ο Ιησούς, έναν οίκο φιλοξενίας των προσκυνητών και τα γραφεία της αρχαιολογικής εταιρείας. Αρχαιολογικές έρευνες λαμβάνουν χώρα εντός αυτού από το 1882, ενώ εκεί είχε την έδρα της και η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης, που ιδρύθηκε στις 8 Μαΐου 1882 από τον Βασίλι Χιτρόβο, κατόπιν σχετικής εγκρίσεως του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ΄ της Ρωσίας.

 

 

Τα μέλη της εταιρείας διέκοψαν τους δεσμούς τους με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας το 1986 και προχώρησαν στην ίδρυση μιας νέας εταιρείας, η οποία, ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται νομικά και κανονικά ούτε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας, ούτε και από την Ρωσική Ορθόδοξη Εταιρεία Παλαιστίνης, η οποία, πλέον, στεγάζεται στην Αποστολή Αγίου Σέργιου Ιεροσολύμων.

Ο Ρώσος Πρέσβης στο Ισραήλ, Ανατόλι Βίκτοροφ, δήλωσε πως θεωρεί τη συνεδρίαση του δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ ως «ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της ιστορικής, νομικής και ηθικής δικαιοσύνης». «Στις 4 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, στην οποία εξετάστηκαν προσφυγές από διάφορες δομές που αντιτίθενται αβάσιμα στην επανεγγραφή του Οίκου Φιλοξενίας Αγίου Αλεξάνδρου (της Ιερουσαλήμ) στη Ρωσική Ομοσπονδία. Μιλάμε για επιβεβαίωση των ρωσικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε αυτό το μοναδικό μνημείο ρωσικής και χριστιανικής κληρονομιάς στην Παλιά πόλη, μια πόλη που ήταν ιδιοκτησία του ρωσικού κράτους από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Αναμένουμε ότι η τελική δικαστική απόφαση θα ληφθεί στο εγγύς μέλλον», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής σε σχόλιό του.

Μετά από μια μακρά “σύγκρουση” Ρωσίας και Ισραήλ, γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Οίκου του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ φαίνεται πως θα κλείσει την υπόθεση, που άνοιξε το 2015 ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ, πριν μερικούς μήνες, είχε αποφασίσει να διευθετήσει το ζήτημα της ιδιοκτησίας του Οίκου του Αγίου Αλεξάνδρου στην Παλαιά Πόλη και να μεταβιβάσει τα δικαιώματα στη Ρωσία. Ωστόσο, υπήρξαν οι προσφυγές που εκδικάστηκαν χθες.

Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και η διαμάχη για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας άρχισε μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917.

Πηγή: ria.ru

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων