22/06/2020 23/06/2020 Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκαν σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας της χώρας Σεργκέι Σόικου με αφορμή την 79η επέτειο από την έναρξη της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα», που σήμανε την αρχή της επίθεσης των ναζί στη...
22 Ιουνίου, 2020 - 17:45
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2020 - 13:39

Ημέρα Μνήμης στον Καθεδρικό Ναό των Ενόπλων Δυνάμεων

Διαδώστε:
Ημέρα Μνήμης στον Καθεδρικό Ναό των Ενόπλων Δυνάμεων

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκαν σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας της χώρας Σεργκέι Σόικου με αφορμή την 79η επέτειο από την έναρξη της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα», που σήμανε την αρχή της επίθεσης των ναζί στη Σοβιετική Ένωση, στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που αποτελεί ημέρα μνήμης και πένθους για την Ρωσία.

Στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ναού των Ενόπλων Δυνάμεων  μετά από σύντομη προσευχή ο Πατριάρχης απευθύνθηκε στον στρατό και είπε:

“Σε αυτήν την εξαιρετικά επίσημη μέρα, σας απευθύνω έκκληση με ένα ιδιαίτερο συναίσθημα. Είναι μια μέρα θλίψης και μνήμης. Αυτή είναι η ίδια ημέρα που, πριν από 79 χρόνια, ένας ένοπλος εχθρός, σίγουρος για την απόλυτη υπεροχή του έναντια στη χώρα μας, παραβίασε τα ιερά σύνορα της Πατρίδας μας με πλήρη πεποίθηση ότι θα κέρδιζε και θα συνέτριβε τη δύναμή μας στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Και ξέρουμε πόσο δύσκολο ήταν τους πρώτους μήνες και τα χρόνια του πολέμου, πόση προσπάθεια καταβλήθηκε, πόσες ζωές δόθηκαν για την Πατρίδα! Σε εκείνη την τρομερή και μοιραία στιγμή, εμείς ως χώρα και ως λαός αντέξαμε. Διατηρήσαμε την ανεξαρτησία μας, διατηρήσαμε την ελευθερία μας από τυχόν εξωτερικές επιρροές, αποφασίσαμε την περαιτέρω προοδευτική ανάπτυξη της χώρας μας με αυτή τη νίκη. Αλλά στο βωμό της νίκης δόθηκαν χιλιάδες, και χιλιάδες, και χιλιάδες ζωές, και, γιορτάζοντας τη νίκη, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις θυσίες του λαού μας. Αυτές είναι ιερές θυσίες, αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα σε ολόκληρη την ιστορία χιλιάδων χρόνων της Ρωσίας.

Σήμερα ζούμε στην εποχή της ειρήνης. Αυτή η ώρα ειρήνης είναι το αποτέλεσμα τόσο της σοφής εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί το κράτος μας όσο και της παρουσίας τρομερών όπλων στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Όλα αυτά σε συνδυασμό επιτρέπουν σε όλους μας να ζούμε ειρηνικά και να οικοδομήσουμε το μέλλον της πατρίδας μας. Αλλά για να είναι η ιστορική μας εξέλιξη προοδευτική, οι Ένοπλες δυνάμεις πρέπει πάντα ετοιμοπόλεμες και να βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Και εκτός από τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, είναι σημαντικό το πνεύμα των στρατιωτών μας να είναι πάντα άφθαρτο και ισχυρό, έτσι ώστε η συνειδητοποίηση της ανάγκης να παραδώσουν τη ζωή τους για τη Μητέρα πατρίδα να υπάρχει στο μυαλό και την καρδιά όλων όσων παίρνουν τον όρκο. Μόνο με τέτοια αποφασιστικότητα, τόλμη και πίστη στη χώρα, πολλαπλασιαζόμενη με σύγχρονες τεχνικές ικανότητες και ισχυρά όπλα σουπερνόβα, θα εγγυηθούν την ασφάλεια στη χώρα μας για πολλά χρόνια.

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω θερμά, Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν ως αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και σας ευχαριστώ για τις προσπάθειές σας. Όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα σήμερα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις του προέδρου, και αυτό που συμβαίνει στο στρατό εξαρτάται από τον αρχηγό. Και εμείς, ως πιστοί, προσευχόμαστε για την υγεία σας, ώστε ο Κύριος να σας ενισχύσει, να σας δώσει πνευματική και σωματική δύναμη για να συνεχίσετε την υπεύθυνη υπηρεσία σας στους ανθρώπους μας.

Είθε ο Κύριος να κλίνει το έλεός Του πάνω στην Πατρίδα μας, στους λαούς μας και στις Ένοπλες δυνάμεις μας! Σε μια αξιοθαύμαστη, θλιβερή, αλλά ταυτόχρονα επίσημη μέρα, σας συγχαίρω θερμά όλους εσάς! ”

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε και είπε αφού απεύθυνε στον Πατριάρχη χαιρετισμό: 

“Σήμερα – την Ημέρα της Μνήμης και της Θλίψης – στρέφουμε σε μια από τις πιο πικρές, δραματικές σελίδες της ιστορίας μας: στις 22 Ιουνίου 1941 ξεκίνησε ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος. Έγινε μια σκληρή, τεράστια τραγωδία, που σκοτώθηκαν εκατομμύρια ζωές και άφησε την καταστροφή και τον ανεπανόρθωτο πόνο των απωλειών καθώς και βαθιές, μη θεραπεύσιμες πληγές.

Οι δοκιμές της πολεμικής εποχής έδειξαν την απίστευτη δύναμη και ανθεκτικότητα των ανθρώπων μας, παραδείγματα θάρρους, αληθινού πατριωτισμού και αφοσίωσης στις εντολές των προγόνων μας για προστασία και προστασία της πατρίδας μας.

Για εμάς,τους πολίτες της Ρωσίας, η ανάμνηση του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και όλων εκείνων που πολέμησαν και πέθαναν, που έφεραν τη Νίκη με κάθε τρόπο, είναι απολύτως ιερή. Είναι πάντα μαζί μας, μας δίνει δύναμη να υπηρετούμε τη χώρα μας, ηθικά όρια, από τα οποία δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να υποχωρήσουμε και δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ.

Συγκεντρωθήκαμε εδώ, στα τείχη του Καθεδρικού Ναού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, με βαθύ σεβασμό για να θυμόμαστε τους ήρωες του παρελθόντος, για να τιμήσουμε το αθάνατο κατόρθωμα του λαού μας και τη στρατιωτική ανδρεία όλων των υπερασπιστών της Πατρίδας – από την Αρχαία Ρωσία έως σήμερα,σκύβοντας τα κεφάλια μας στη μνήμη εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της γης.

Η σύγχρονη γενιά στρατιωτών και αξιωματικών παραμένει πιστή στις παραδόσεις, εκπληρώνει επαρκώς όλα τα καθήκοντα που ανατίθενται, και γνωρίζουμε ότι η αμυντική ικανότητα και η ασφάλεια του κράτους διασφαλίζονται αξιόπιστα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βελτιώνονται, κυριαρχούν σε νέο εξοπλισμό και οι ικανότητές τους για μάχη αυξάνονται. Όμως το θάρρος, η πίστη στο καθήκον, η τιμή και η απεριόριστη αγάπη για την πατρίδα παραμένουν και παραμένουν το κύριο θεμέλιο της στρατιωτικής εργασίας.

Αυτές οι άνευ όρων, καθοριστικές αξίες βοηθούν τον ρωσικό στρατό και το ναυτικό να παρακολουθούν, λαμβάνοντας υπόψη την πολυετή ιστορία της χώρας, τους άφθαρτους όρους της γενιάς των νικητών το αμετάβλητο θάρρος των στρατιωτών που δέχτηκαν την πρώτη μάχη την αυγή στις 22 Ιουνίου 1941 και παρουσίασαν την ειρήνη και το μέλλον σε όλη την ανθρωπότητα 9 Μαΐου 1945.

Αιώνια μνήμη στους πεσμένους ήρωες! Δόξα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας! ”

Έπειτα κατέθεσαν λουλούδια στη γλυπτική σύνθεση «Μητέρες των Νικητών». Στην καρδιά της γλυπτικής σύνθεσης βρίσκεται μια θλιβερή γυναικεία φιγούρα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ρωσίας επισκέφτηκε το μουσείο “Memory Road” το οποίο αποτελείται από αίθουσες που έχουν τα επεισόδια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο μουσείο υπάρχει και η γκαλερί φωτογραφιών “River of Time” με πληροφορίες για στρατιώτες και κατοίκους της Ρωσίας που υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους καθώς και περισσότερα από 30 εκατομμύρια ονόματα με φωτογραφίες που ενημερώνονται καθημερινά.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο με την είσοδο του Πατριάρχη της Ρωσίας και πασών των Ρωσιών και του Προέδρου της Ρωσίας στον Καθεδρικό Ναό:

 

Δείτε φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων