16/08/2020 16/08/2020 Κάλεσμα για να πρυτανεύσει η ειρήνη και η αρμονία απηύθυνε προς τον λαό της Λευκορωσίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μινσκ και Ζασλάβλ, Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, κ. Παύλος, εν μέσω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μετά την επανεκλογή του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, στην ομιλία του μετά...
16 Αυγούστου, 2020 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2020 - 13:30

Κάλεσμα Μητροπολίτη Μινσκ προς Πρόεδρο και λαό για ειρήνη

Διαδώστε:
Κάλεσμα Μητροπολίτη Μινσκ προς Πρόεδρο και λαό για ειρήνη

Κάλεσμα για να πρυτανεύσει η ειρήνη και η αρμονία απηύθυνε προς τον λαό της Λευκορωσίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μινσκ και Ζασλάβλ, Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, κ. Παύλος, εν μέσω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μετά την επανεκλογή του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, στην ομιλία του μετά την τελετή της καταθέσεως του θεμέλιου λίθου του υπό ανέγερση Ιερού Ναού του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στο Μινσκ, τόνισε ότι τρέφει βαθιά ανησυχία για τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στην χώρα.

“Παρακαλώ τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, εγγυητή του Συντάγματος της χώρας μας, να κάνει το παν για να σταματήσει η βία”, – ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον λαό να μην επηρεάζεται από προκλήσεις που οδηγούν στην βία και να προσπαθήσει να διατηρήσει την ειρήνη.

“Και στις δύο πλευρές – μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών – υπάρχουν πιστοί της Εκκλησίας μας. Αυτός είναι ο λαός μας. Και η καρδιά μου πονάει για όλους.”, – πρόσθεσε.

Στην συνέχεια, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μινσκ και Ζασλάβλ κ. Παύλος μετέβη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πνεύματος όπου τέλεσε δέηση και λιτανεία πέριξ του Ναού υπέρ ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας του λαού της Λευκορωσίας. Να σημειωθεί ότι δέηση και λιτανεία τελέστηκαν επίσης και το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020.

Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι το Σάββατο 15/8/2020, η Εκκλησία της Λευκορωσίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τις φήμες που κυκλοφόρησαν από κάποια μέσα ενημέρωσης και μπλογκ ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Μινσκ ανακάλεσε τα συγχαρήτηρια του για την επανεκλογή του Λουκασένκο.

 

Ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος κάλεσε την εξουσία και την κοινωνία στην Λευκορωσία να κάνουν διάλογο

Ο Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος σε θέματα σχέσεων της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ του Πατριαρχείου Μόσχας, έγραψε το Σάββατο στο Telegram ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ.Κύριλλος κάλεσε την εξουσία και τις «κοινωνικές δυνάμεις» της Λευκορωσίας σε διάλογο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσίας θα συμβάλει στην διαδικασία ειρήνευσης των αντιμαχόμενων πλευρών.

“Ο Αγιώτατος Πατριάρχης αυτές τις ημέρες προσεύχεται για την άμεση παύση της κοινωνικής αντίστασης στην Λευκορωσία, για την εγκατάσταση ειρήνης και εμπιστοσύνης, για την ίαση όλων των τραυματιών, καθώς και για να μπουν σε διάλογο οι αρχές και όλες οι υγιείς κοινωνικές δυνάμεις, που φοροντίζουν για το καλό του κόσμου. Ο Πατριάρχης είναι πεπεισμένος ότι οι Επίσκοποι και οι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λευκορωσίας είναι σε θέση να συμβάλουν δυναμικά στο έργο της ειρήνευσης“, έγραψε ο Λεγκόιντα.

 

Η επανεκλογή Λουκασένκο, οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για νοθεία και οι μαζικές διαδηλώσεις

Η Λευκορωσία βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής 9/8/2020, και η οποία έχει προκαλέσει μαζικές κινητοποιήσεις και τον θάνατο δύο διαδηλωτών κατά την διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία.

Την Δευτέρα 10/8/2020, οι Λευκορωσικές αρχές ανακοίνωσαν επίσημα την νίκη του Λουκασένκο με συντριπτικό ποσοστό (80,23%) των ψήφων  στις προεδρικές εκλογές. Θα παραμείνει έτσι αρχηγός του κράτους για έκτη θητεία, έπειτα από μια διαδικασία που κατήγγειλε η αντιπολίτευση μιλώντας για σωρεία παρατυπιών. Η κυριότερη υποψήφια της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια πιστώθηκε κάτι λιγότερο από το 10% των ψήφων. Η Τιχανόφσκαγια, νέα πολιτικός, χαρακτήρισε προϊόν νοθείας το αποτέλεσμα και αξίωσε ο Λουκασένκο, Πρόεδρος της Λευκορωσίας επί 26 χρόνια, να εγκαταλείψει την εξουσία.

Το Σάββατο 15/8/2020, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της κρατικής τηλεόρασης, στην πρωτεύουσα Μινσκ, για να απαιτήσουν την «αλήθεια» και να διαδηλώσουν εναντίον της επανεκλογής του Λουκασένκο. «Τίμιες εκλογές! Ελευθερία!», φώναζαν όλοι μαζί οι διαδηλωτές, κρατώντας κόκκινες και λευκές σημαίες, τα χρώματα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λευκορωσία: Θα συναντηθεί με τις αρχές ο Μητροπολίτης Μινσκ

 

 

 


Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Irina Tresorukova / Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων