12/05/2021 12/05/2021 Τελέστηκαν σήμερα, 12 Μαΐου 2021, σε όλο το Καζάν επιμνημόσυνες δεήσεις για τους 7 μαθητές και τις 2 δσσκάλες (Έλβιρα Ιγκνάτιεβα και Βένερα Αϊζάτοβα), που υπήρξαν θύματα της χθεσινής ένοπλης επίθεσης στο 175ο σχολείο του Καζάν. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καζάν και Ταταρστάν κ. Κύριλλος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τον λόγο αυτό μετά τη Θεία Λειτουργία στην...
12 Μαΐου, 2021 - 18:38
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2021 - 19:29

Καζάν: Πένθιμες καμπάνες για τους αδικοχαμένους μαθητές

Διαδώστε:
Καζάν: Πένθιμες καμπάνες για τους αδικοχαμένους μαθητές

Τελέστηκαν σήμερα, 12 Μαΐου 2021, σε όλο το Καζάν επιμνημόσυνες δεήσεις για τους 7 μαθητές και τις 2 δσσκάλες (Έλβιρα Ιγκνάτιεβα και Βένερα Αϊζάτοβα), που υπήρξαν θύματα της χθεσινής ένοπλης επίθεσης στο 175ο σχολείο του Καζάν.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καζάν και Ταταρστάν κ. Κύριλλος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τον λόγο αυτό μετά τη Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Κιζίτσεσκι του Καζάν, ακριβώς την ημέρα που η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία τιμά τους εννέα μάρτυρες του Κιζίτς.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προσευχήθηκε για την ανάρρωση των τραυματιών (μαθητών και προσωπικού) του σχολείου υπ. αριθμ. 175 στο Καζάν, ενώ μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε πομπή από κληρικούς και λαϊκούς για τα θύματα της τραγωδίας.

Ο Μητροπολίτης Κύριλλος απευθύνθηκε στους πιστούς πριν την πομπή, λέγοντας τα εξής: «Σήμερα είναι μια μέρα πένθους στο Ταταρστάν, μια μέρα μεγάλης θλίψης. Αυτή η θλίψη είναι κοινή. Αυτή η θλίψη ενώνει ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκευτικών κοσμοθεωριών»

«Πρέπει να προσευχηθούμε για τους γείτονές μας, να γίνουμε μέτοιχοι του πόνου και της ζωής των ανθρώπων γύρω μας», προέτρεψε ο γέροντας. «Θα προσευχηθούμε πολύ για όλα τα θύματα, για τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, για τα παιδιά που τώρα υποφέρουν. Μεταξύ των παιδιών που βρίσκονται στο νοσοκομείο, υπάρχουν παιδιά σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Κάποιος πρέπει ειδικά να προσευχηθεί γι ‘αυτά».

Το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Κιζίτσεσκι καθώς και σε άλλα μοναστήρια του Καζάν και σε ενοριακές εκκλησίες χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες. Επίσης, σε όλες τις εκκλησίες, τελέστηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις για τους νεκρούς, ενώ αναπέμπφθηκαν προσευχές για την υγεία των τραυματιών.

Ο προκαθήμενος της Μητροπόλεως του Καζάν προσευχήθηκε επίσης στο Νοσοκομείο Παίδων της Επικράτειας, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες μαθητές.

Σύμφωνα με απόφαση της Δημοκρατίας του Ταταρστάν στις κηδείες, που θα γίνουν σε 6 διαφορετικά κοιμητήρια, θα παραβρεθούν ψυχολόγοι, που εργάζονται ήδη με τις οικογένειες των θυμάτων. Παράλληλα, βοήθεια δέχονται οι οικογένειες και από τους κληρικούς της Μητροπόλεως Καζάν και Ταταρστάν, ενώ οι κηδείες έγιναν και θα γίνουν δημοσία δαπάνη.

Το πρωί της 11ης Μαΐου, ο 19χρονος Ιλνάζ Γκαλιάβιεφ άρχισε να πυροβολεί στο 175ο γυμνάσιο του Καζάν. Ως αποτέλεσμα των πυροβολισμών, εννέα άτομα πέθαναν, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών. Άλλα 21 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι επίσης παιδιά, τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, έξι μαθητές είναι σε σοβαρή κατάσταση και δύο ακόμη σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Το γραφείο του δημάρχου του Καζάν ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δώσει στις οικογένειες των θυμάτων 1 εκατομμύριο ρούβλια, για τα άτομα που τραυματίστηκαν σοβαρά, 400 χιλίαδες ρούβλια σε εκείνους που τραυματίστηκαν μέτρια και 200 χιλιάδες ρούβλια σε εκείνους, που υπέστησαν μικρούς τραυματισμούς.

Aπέναντι από το σχολείο στο Καζάν στήθηκε ένα μνημείο για τα θύματα της τραγωδίας. Εκατοντάδες άνθρωποι προσέφεραν λουλούδια, άναψαν κεριά, και άφησανπαιχνίδια.

Τραυματισμένα παιδιά

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, Ρουστάμ Μινιχάνοφ, επισκέφτηκε τα παιδιά που τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των πυροβολισμών, στο νοσοκομείο Παίδων της πόλης.

Ένα από τα παιδιά, μαθητής δευτέρας τάξης, μίλησε για το τι συνέβη στο σχολείο. «Πηδήξαμε από τον πρώτο όροφο, επειδή υπήρξε μια τόσο ισχυρή έκρηξη. Στην τάξη μας τα παράθυρα χτυπήθηκαν, μόλις κατάφερα να πηδήξω», είπε το αγόρι, που τραυματίστηκε το πόδι του.

Όπως είπε η Ρουζέλα Αλμίγεβα, μητέρα ενός μαθητή, μετά το συμβάν στο σχολείο, οι δάσκαλοι εκκένωσαν αμέσως τις τάξεις και έβγαλαν έξω τα παιδιά. «Εκείνοι [τα παιδιά] βγήκαν αμέσως ασφαλείς και υγιείς, χάρη σε όλους τους δασκάλους. Βγήκαν από τις πόρτες εκκένωσης, στον δεύτερο όροφο. <…> Όλα ήταν καλά , όλοι βγήκαν μαζί», είπε.

Η Αλμίγεβα σημείωσε ότι μετά τους πυροβολισμούς, το σύστημα  κινδύνου λειτούργησε: τα παιδιά και οι δάσκαλοι κλήθηκαν να κλειδωθούν στις τάξεις. «Κάθισαν, δεν άνοιξαν τις πόρτες, αλλά κάποιος τους χτύπησε, δεν ξέρουν ποιος <…>, είπαν:« Κλωτσήστε την πόρτα, ανοίξτε την». Αλλά τότε, προφανώς, ήρθε η αστυνομία και κάποιος είπε: «έφυγε», ανέφερε η μητέρα, επικαλούμενη τα λόγια του γιου της. «Μετά τους πυροβολισμούς και την έκρηξη, όλοι πήδηξαν», κατέληξε.

Με πληροφορίες από: www.rbc.ru, patriarchia.ru

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων