11/06/2021 11/06/2021 Στις 9 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πολυμεσικό Κέντρο Τύπου του Διεθνούς Ειδησεογραφικού Πρακτορείου «Ρωσία Σήμερα» στη Μόσχα διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκαν τα ονόματα των βραβευμένων με τα Κρατικά Βραβεία του έτους 2020 για εξαιρετικά επιτεύγματα στο πεδίο της επιστήμης και των τεχνολογιών, της λογοτεχνίας και της τέχνης, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...
11 Ιουνίου, 2021 - 8:33
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2021 - 8:34

Κρατικό Βραβείο έλαβε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ

Διαδώστε:
Κρατικό Βραβείο έλαβε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ

Στις 9 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πολυμεσικό Κέντρο Τύπου του Διεθνούς Ειδησεογραφικού Πρακτορείου «Ρωσία Σήμερα» στη Μόσχα διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκαν τα ονόματα των βραβευμένων με τα Κρατικά Βραβεία του έτους 2020 για εξαιρετικά επιτεύγματα στο πεδίο της επιστήμης και των τεχνολογιών, της λογοτεχνίας και της τέχνης, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αγαθοεργού δραστηριότητας.

Στην εκδήλωση έλαβε μέρος ο βοηθός του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Α. Φούρσενκο, ο σύμβουλος του αρχηγού του κράτους Β. Τολστόι και ο σύμβουλος παρά τω Προέδρω και πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Β. Φαντέγεφ.

Με το Κρατικό βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο τομέα της λογοτεχνίας και της τέχνης τιμήθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, πρύτανης του Θεολογικού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας. Στο Διάταγμα, το οποίο υπέγραψε στις 9 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Πούτιν, αναφέρεται ότι το βραβείο απονέμεται «για τη συμβολή στην ανάπτυξη του ρωσικού πολιτισμού και για το επιμορφωτικό έργο».

Παρουσιάζοντας τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, ο Β. Τολστόι τόνισε: «Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο στον σύγχρονο ρωσικό πολιτισμό, το οποίο μάλλον δεν έχει ανάλογα ως προς το μέγεθος και την ποικιλία των επιτευγμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν έργα λογοτεχνίας, μουσικής τέχνης, κινηματογραφικής τέχνης, ταινίες τεκμηριώσεως, επιμορφωτικές πρωτοβουλίες, διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς. Αρκεί να επισημάνουμε ότι η πένα του έχει γεννήσει 148 λογοτεχνικά και επιστημονικά έργα, έχουν παραχθεί περισσότερα από 80 ντοκιμαντέρ. Τα συμφωνικά και χορωδιακά του έργα ή εκείνα, που συνέθεσε για σύνολα δωματίου ερμηνεύουν ορχήστρες διακεκριμένων διευθυντών, όπως του Βλαδίμηρου Σπιβακόφ, του Βλαδίμηρου Φεντοσέγεφ, του Βαλέριου Γκέργκιεφ. Επίσης, υπό την καθοδήγησή του διεκπεραιώθηκε η εκτεταμένη αποκατάσταση ναών στη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και σειράς ναών στη Μόσχα».

Όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Βλαδίμηρος Τολστόι, με Κρατικά βραβεία στον τομέα της λογοτεχνίας και της τέχνης επίσης τιμήθηκαν η τραγουδίστρια της όπερας Χ. Γκερζμάβα και ο γλύπτης Α. Ρουκαβίσνικοφ.

Το Κρατικό βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελεί ανώτατη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων της επιστήμης και του πολιτισμού προς την κοινωνία και το κράτος. Με τα βραβεία στον τομέα της λογοτεχνίας και της τέχνης τιμώνται Ρώσοι πολίτες για την εξαιρετική τους προσφορά στην ανάπτυξη του ρωσικού και του παγκόσμιου πολιτισμού, η οποία αποτυπώνεται στη δημιουργία ιδιαιτέρως σπουδαίων λογοτεχνικών έργων και πρωτότυπων δημιουργημάτων.

“Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο κήρυγμα του Χριστού και του Ευαγγελίου”

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι έχει αφιερώσει τη ζωή του στο κήρυγμα του Χριστού και των πνευματικών ηθικών ιδεωδών του χριστιανισμού «με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

«Το κήρυγμα του Χριστού και του Ευαγγελίου, η μαρτυρία για τα υψηλά πνευματικά ηθικά ιδεώδη του χριστιανισμού, είναι αυτά, στα οποία έχω αφιερώσει τη ζωή μου. Πραγματοποιώ αυτό το κήρυγμα με όλα τα μέσα, που διαθέτω: από εκκλησιαστικού άμβωνος, με τα βιβλία, τα άρθρα, τις ταινίες τεκμηρίωσης, τη μουσική, το βιντεοσκοπημένο υλικό στο Διαδίκτυο, μέσα από τη διδασκαλία», ανέφερε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας στο RIA Novosti, σχολιάζοντας την απονομή του Κρατικού Βραβείου.

Ερωτηθείς ποια έργα του θεωρεί σπουδαιότερα, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ανέφερε την εξάτομη μελέτη του με τον γενικό τίτλο «Ιησούς Χριστός. Ζωή και διδασκαλία», για το οποίο εργαζόταν επί μια πενταετία. «Στη συνέχεια συνέταξα μια συντετμημένη εκδοχή σε ένα τόμο για τη σειρά “Η ζωή εξαιρετικών ανθρώπων”», επεσήμανε ο συνομιλητής του πρακτορείου.

«Ήθελα να δείξω τον Ιησού Χριστό πρώτα απ᾽ όλα ως ένα ζωντανό άνθρωπο, που τον χαρακτήριζε όλη η ποικιλία των ανθρωπίνων συναισθημάτων και βιωμάτων, η θλίψη, η χαρά, η οργή, η κούραση, η έκπληξη. Ταυτοχρόνως ήταν ο Ενανθρωπήσας Θεός και κάθε ανθρώπινος λόγος και πράξη Του διαπερνάτο από τη θεϊκή παρουσία. Ουσιαστικά όλη η επί γης ιστορία Του νοηματοδοτείται μόνον υπό το φως της πίστεως ότι δεν ήταν Ένας απλός άνθρωπος, αλλά ο Ενανθρωπήσας Θεός», τόνισε.

Από τα μουσικά δημιουργήματα του μητροπολίτη απέκτησε τη μεγαλύτερη φήμη το ορατόριο «Τα κατά Ματθαίον πάθη». «Ερμηνεύθηκε περισσότερο από 150 φορές στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Εκεί επίσης πραγματεύομαι τον Χριστό, όμως όχι με λέξεις, αλλά με τη βοήθεια της μουσικής. Υπάρχουν αυτά, που είναι αδύνατο να αποδοθούν λεκτικά. Ενώ η μουσική είναι εκείνη η καθολική γλώσσα, η οποία είναι προσιτή στον καθένα. Δεν διερμηνεύει μόνον σκέψεις, αλλά και αισθήσεις και βιώματα», διευκρίνισε.

Ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας επεσήμανε ότι δεν είναι «ο πρώτος κληρικός, που τιμάται με το Κρατικό Βραβείο». «Γνωρίζω τουλάχιστον τρεις προηγούμενους. Το Βραβείο στο πεδίο της λογοτεχνίας και της τέχνης έλαβε κάποτε ο εξέχων αγιογράφος, δημιουργός της σχολής της σύγχρονης αγιογραφίας αρχιμανδρίτης Ζήνων. Ο αοίδιμος Πατριάρχης Αλέξιος είχε λάβει το Βραβείο για την ανθρωπιστική τους δράση. Το ίδιο Βραβείο έλαβε και ο ιδρυτής του πρώτου παιδικού ξενώνα πρωθιερέας Αλέξανδρος Τκατσένκο».

Πηγή: ΤΕΕΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων