01/12/2021 01/12/2021 Με τον Έκτακτο και Πληρεξούσιο Πρέσβη της Ρουμανίας στη Ρωσία, Christian Istrate, συναντήθηκε χθες στην Πατριαρχική Κατοικία, στην Ιερά Μονή Προφήτη Δανιήλ, στη Μόσχα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από την πλευρά του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Αντιπρόεδρος Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος και ο Γραμματέας...
01 Δεκεμβρίου, 2021 - 12:18
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2021 - 13:09

Μόσχας σε Ρουμάνο Πρέσβη: «Ήμασταν 2 άνθρωποι με 1 μυαλό»

Διαδώστε:
Μόσχας σε Ρουμάνο Πρέσβη: «Ήμασταν 2 άνθρωποι με 1 μυαλό»

Με τον Έκτακτο και Πληρεξούσιο Πρέσβη της Ρουμανίας στη Ρωσία, Christian Istrate, συναντήθηκε χθες στην Πατριαρχική Κατοικία, στην Ιερά Μονή Προφήτη Δανιήλ, στη Μόσχα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από την πλευρά του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Αντιπρόεδρος Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος και ο Γραμματέας για τις Διορθόδοξες Σχέσεις, Πρωτοπρ. Ίγκορ και από την πλευρά της Ρουμανικής Πρεσβείας στη Ρωσία – ο Αρχηγός της Διπλωματικής Αποστολής Νινέλ Γκαβανέσκου και ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Διπλωματικής Αποστολής Κοσμίν Ιονίτσε.

Απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο Πατριάρχη, ο Πρέσβης τον ευχαρίστησε για την ευκαιρία της συνομιλίας. Ανέφερε δε ότι η συνάντηση γίνεται την ημέρα που τιμάται στη Ρουμανία ο Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, που τιμάται ως ο ουράνιος προστάτης της χώρας. «Αυτή είναι μια πολύ επίσημη/εθνική ημέρα για εμάς», τόνισε ο πρέσβης.

Ο Christian Istrate δήλωσε ότι για τον ρουμανικό λαό η πίστη αποτελεί πολύ σημαντική πτυχή της ζωής και η ρουμανική εκκλησία χαίρει του σεβασμού και της προσοχής του πληθυσμού.

Σημειώνοντας ότι πρόσφατα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, ο διπλωμάτης μετέφερε τις ειλικρινείς ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ στον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο για τα 75α γενέθλιά του.

Ο Πρέσβης μίλησε για την έναρξη της θητείας του στη Ρωσική Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι, όταν βρισκόταν σε διάφορες πόλεις της χώρας, επισκεπτόταν εκεί εκκλησίες, «για να νιώσει την πνευματικότητα αυτών των τόπων».

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεχάρη τον Πρέσβη για τον διορισμό του στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι το Πατριαρχείο Μόσχας έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη ρουμανική διπλωματική αποστολή στη Μόσχα. Ειδικότερα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία βοήθησε τη Ρουμανική Πρεσβεία σχετικά με τη φροντίδα των τάφων Ρουμάνων αιχμαλώτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τέθηκε το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασής της στη ζωή της Εκκλησίας. Απαντώντας στην ερώτηση του Ρουμάνου διπλωμάτη, ο Πατριάρχης Κύριλλος σημείωσε: «Τώρα η πανδημία έχει περιορίσει πολύ τις δυνατότητες επικοινωνίας. Αυτό ισχύει φυσικά όχι μόνο για την Εκκλησία, αλλά και για πολλούς κρατικούς θεσμούς, γιατί είναι απαραίτητο να τηρούνται αυστηρά οι συνθήκες που υπαγορεύει η πανδημία του κορωνοϊού και να εφαρμόζονται κατάλληλα τα μέσα προστασίας». Όπως σημείωσε ο Μακαριώτατος, ακόμη και στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, συνέχισαν να τελούνται θείες ακολουθίες στους ναούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Τους λαούς μας ενώνει μια κοινή πίστη, στενός πολιτισμός και παραδόσεις», δήλωσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Κύριλλος σε συνέντευξή του στον Ρουμάνο Πρέσβη. «Αυτός ο παράγοντας, αναμφίβολα, θα πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Ρουμανίας και Ρωσίας. Οι κοσμικές αρχές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι είμαστε δύο αδελφοί ορθόδοξοι λαοί».

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπενθύμισε τις καλές προσωπικές του σχέσεις με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. «Τον γνωρίζουμε πολύ καιρό, πολλές δεκαετίες. Ακόμη και όταν ήμασταν πολύ νέοι, παίρναμε μέρος σε διάφορες οικουμενικές και διορθόδοξες εκδηλώσεις. Και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ήμασταν δύο άνθρωποι με έναν κοινό νου», ανέφερε ο Μακαριώτατος. «Παλιά, όταν η Ευρώπη ήταν χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, εκπροσωπούσαμε τις λεγόμενες σοσιαλιστικές χώρες. Είχαμε περίπου την ίδια εμπειρία να ζούμε σε συνθήκες που συνοδεύονταν από περιορισμούς στη θρησκευτική ζωή. Ως εκ τούτου, καταλαβαίναμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά και πάντα υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον όταν μιλούσαμε μαζί σε διεθνή φόρουμ».

Ο Πατριάρχης Μόσχας υπενθύμισε, επίσης, την επίσκεψή του στο Βουκουρέστι το 2017 με την ευκαιρία των εορτασμών που διοργάνωσε η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία για το έτος των υπερασπιστών της Ορθοδοξίας που πολέμησαν για την Εκκλησία κατά τους καιρούς του άθεου καθεστώτος…

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων