10/02/2022 10/02/2022 Την συμπερίληψη της πίστης στον Θεό στον κατάλογο των παραδοσιακών αξιών της Ρωσίας ζητά το Πατριαρχείο Μόσχας. Τη θέση αυτήν της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας, Κοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πατριαρχείου Μόσχας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Δημόσιο Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η συζήτηση...
10 Φεβρουαρίου, 2022 - 8:44
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2022 - 7:08

Η πίστη στον Θεό – παραδοσιακή αξία στη Ρωσία

Διαδώστε:
Η πίστη στον Θεό – παραδοσιακή αξία στη Ρωσία

Την συμπερίληψη της πίστης στον Θεό στον κατάλογο των παραδοσιακών αξιών της Ρωσίας ζητά το Πατριαρχείο Μόσχας. Τη θέση αυτήν της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας, Κοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πατριαρχείου Μόσχας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Δημόσιο Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η συζήτηση αφορούσε το προσχέδιο των Βασικών Αρχών (Θεμελίων) της Κρατικής Πολιτικής για τη Διατήρηση και Ενίσχυση των Παραδοσιακών Ρωσικών Πνευματικών και Ηθικών Αξιών.

«Υποθέτουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να συμπεριλάβουμε μια αναφορά στην πίστη στον Θεό στον κατάλογο των παραδοσιακών αξιών και επίσης να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι οι θρησκευτικές ενώσεις αποτελούν οργανικό κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών, η οποία πρέπει να συμμετέχει στην υποστήριξη προγραμμάτων και έργων, που στοχεύουν στη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών», είπε ο Λεγκόιντα.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις διαμόρφωσαν την εθνική ταυτότητα, τις παραδόσεις και τις αξίες των λαών της Ρωσίας. «Χωρίς να δηλωθεί αυτό το γεγονός, η συζήτηση για τη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών χάνει πρακτικά το νόημά της. Η ίδια η ιδέα των παραδοσιακών αξιών σχετίζεται άμεσα με τις θρησκευτικές παραδόσεις· καθώς απλά δεν προέρχονται από πουθενά αλλού. Ως πολιτισμολόγος, αυτή η διατριβή είναι απολύτως προφανής για μένα», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος υπενθύμισε ότι στο νομικό πλαίσιο της χώρας υπάρχει ήδη η ένδειξη του ιδιαίτερου ρόλου της πίστης και των θρησκευτικών οργανώσεων στη ζωή των Ρώσων, για παράδειγμα, στο προοίμιο του νόμου για την ελευθερία της συνείδησης. Η αναφορά της πίστης στον Θεό περιλαμβάνεται, επίσης, στο σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής για τη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών πρέπει να συμμορφώνονται με τον θεμελιώδη νόμο της χώρας, είπε ο Λεγκόιντα. «Ταυτόχρονα, θα ήθελα να τονίσω ότι η Εκκλησία συμμερίζεται την αρχή της ανεξιθρησκίας ως μη ανάμειξης του κράτους και των θρησκευτικών οργανώσεων στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θεωρεί απαράδεκτες οποιεσδήποτε απειλές διάκρισης κατά άθεων ή αλλόθρησκων», σημείωσε.

Στην τρέχουσα έκδοση, το έγγραφο των Βασικών Αρχών (Θεμελίων) της Κρατικής Πολιτικής για τη Διατήρηση και Ενίσχυση των Παραδοσιακών Ρωσικών Πνευματικών και Ηθικών Αξιών, που δημοσιεύτηκε στην ομοσπονδιακή πύλη σχεδίων νόμων, περιλαμβάνει μεταξύ των παραδοσιακών αξιών τα εξής «ζωή, αξιοπρέπεια, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, πατριωτισμός, ιθαγένεια, υπηρεσία στην Πατρίδα και ευθύνη για το πεπρωμένο/μέλλον της, υψηλά ηθικά ιδανικά, ισχυρή οικογένεια, δημιουργική εργασία, προτεραιότητα του πνευματικού έναντι του υλικού, ανθρωπισμός, έλεος, δικαιοσύνη, συλλογικότητα, αλληλοβοήθεια και αλληλοσεβασμός, ιστορική μνήμη και συνέχεια γενεών, ενότητα των λαών της Ρωσίας. Η απειλή για τις παραδοσιακές αξίες, σύμφωνα με τους συντάκτες του έργου, «βαρύνει τις δραστηριότητες εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, διεθνικών εταιρειών, ξένων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων