23/11/2022 23/11/2022 Mε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κούβας Miguel Diaz-Canel Bermudez συναντήθηκε χθες, Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στην Πατριαρχική κατοικία της Μονής Danilov στη Μόσχα. Της Στέλλα Μοτίτσιου Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας...
23 Νοεμβρίου, 2022 - 8:59
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2022 - 9:04

Με τον Πρόεδρο της Κούβας συναντήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας

Διαδώστε:
Με τον Πρόεδρο της Κούβας συναντήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας

Mε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κούβας Miguel Diaz-Canel Bermudez συναντήθηκε χθες, Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στην Πατριαρχική κατοικία της Μονής Danilov στη Μόσχα.

Της Στέλλα Μοτίτσιου

Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Bruno Rodriguez Parrilla.

Ο Πατριάρχης υποδέχτηκε εγκάρδια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κούβας, αναφερόμενος στην καλή παράδοση σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Εκκλησίας και της Κούβας, του “νησιού της Ελευθερίας” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε τη ρωσόφωνη διασπορά που ζει στην Κούβα πολύ σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Τώρα αυτή η διασπορά είναι επίσης οργανωμένη με πνευματικό, θρησκευτικό τρόπο», ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τονίζοντας πως “Η εκκλησία μας προς τιμήν της Εικόνας του Καζάν της Μητέρας του Θεού, την οποία είχα την τύχη να καθαγιάσω (το 2008 περίπου), λειτουργεί πολύ ενεργά. Μάλιστα, υλοποιείται ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με προβολές ταινιών, εκθέσεις και ό,τι εμπλουτίζει τη ζωή της ρωσόφωνης διασποράς και δίνει στους Κουβανούς την ευκαιρία να γνωρίσουν, μεταξύ άλλων, την πνευματική ζωή του ρωσικού λαού».

Από την πλευρά του, ο Miguel Diaz-Canel Bermudez σημείωσε ότι οι συναντήσεις εκπροσώπων της ηγεσίας της Δημοκρατίας της Κούβας με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο αποτελεούν καλή παράδοση και δεν παρέλειψε να ευχηθεί στον Σεβασμιώτατο για τα γενέθλιά του, που εορτάστηκαν στις 20 Νοεμβρίου.

Ο Κουβανός Πρόεδρος μετέφερε επίσης θερμούς αδελφικούς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές από τον στρατηγό Ραούλ Κάστρο Ρουζ, με τον οποίο ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος έχει επανειλημμένα επικοινωνήσει.

«Τα λόγια σας έδειχναν αγάπη και συμπάθεια για τον Φιντέλ Κάστρο, αναφέρατε τη σημασία της προσωπικότητάς του», συνέχισε ο Κουβανός πρόεδρος. «Για εμάς, ο Φιντέλ είναι ένα άτομο και νοοτροπία που στρεφόμαστε καθημερινά, ειδικά στις δύσκολες στιγμές που περνάμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κούβας εκτίμησε ιδιαίτερα τον πολιτικό διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Κούβας, τονίζοντας ότι αυτός ο διάλογος «γίνεται σημαντικός πυλώνας και παράδειγμα για το πώς πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις και σε άλλες πτυχές». Ευχαρίστησε επίσης τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενάντια στον αποκλεισμό που επιβάλλεται στην Κούβα.

Αναφερόμενος στον ρόλο και τη σημασία της Ρωσικής Εκκλησίας της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Αβάνα είπε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να πω ότι το έργο της ενορίας επικεντρώνεται όχι μόνο στον ρωσόφωνο ορθόδοξο πληθυσμό, αλλά και στους απλούς πολίτες της Κούβας, πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο ναό, τόσο θρησκευτικού χαρακτήρα όσο και με στόχο την ανάπτυξη πολιτιστικών επαφές».

Ο Miguel Diaz-Canel Bermudez σημείωσε ότι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Κούβα και επανέλαβε την επιθυμία να διατηρηθούν και οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης και σεβασμού της Κούβας για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στη συνέχεια της συνομιλίας, τα μέρη συζήτησαν τα θέματα που τέθηκαν, καθώς και σειρά άλλων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων