18/01/2022 18/01/2022 Στις αρχές του νέου έτους, ως γνωστόν, ξέσπασαν ταραχές στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καζακστάν και πρωτεύουσα από το 1929 έως το 1997, Άλμα-Άτα, και σε άλλες πόλεις του Καζακστάν. Τα καταστήματα και τα ΑΤΜ δεν λειτουργούσαν, οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε από πού, αλλά ούτε και πώς να αγοράσουν τρόφιμα, προϊόντα πρώτης ανάγκης,...
18 Ιανουαρίου, 2022 - 13:16
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2022 - 13:38

Μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας στους ταλαιπωρημένους Καζάκους

Διαδώστε:
Μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας στους ταλαιπωρημένους Καζάκους

Στις αρχές του νέου έτους, ως γνωστόν, ξέσπασαν ταραχές στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καζακστάν και πρωτεύουσα από το 1929 έως το 1997, Άλμα-Άτα, και σε άλλες πόλεις του Καζακστάν. Τα καταστήματα και τα ΑΤΜ δεν λειτουργούσαν, οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε από πού, αλλά ούτε και πώς να αγοράσουν τρόφιμα, προϊόντα πρώτης ανάγκης, φάρμακα… Αυτές τις μέρες, το κοινωνικό τμήμα της Εκκλησίας της Άλμα-Άτα δεν σταμάτησε το έργο του. Οι εθελοντές δώρισαν περισσότερα από 1.000 πακέτα τροφίμων σε οικογένειες με πολλά παιδιά, αστέγους, μοναχικούς ηλικιωμένους και σε άτομα με αναπηρίες. Το Επισκοπικό Κέντρο «Σπίτι για μητέρες», όπου διαβιούν έγκυες γυναίκες και γυναίκες με βρέφη, συνέχισε επίσης το έργο του.

Της Ευγενίας Δίτσα

«Το Κέντρο βρίσκεται σε εκείνο το τμήμα της Άλμα-Άτα, όπου εκτυλίχθηκαν τρομερά γεγονότα», δήλωσε ο πρωθιερέας Βιατσεσλάβ Πουγκατσόφ, επικεφαλής του κοινωνικού τμήματος της Μητρόπολης. «Τα οδοφράγματα χτίστηκαν ακριβώς κάτω από τα παράθυρα του Κέντρου. Οι ληστές και όσοι έκαναν πλιάτσικο κατέστρεψαν καταστήματα και πάγκους τροφίμων, έκαψαν αυτοκίνητα… Ωστόσο, ήταν αδύνατο να σπάσουν αυτόν τον τομέα. Οι κινητές επικοινωνίες λειτουργούσαν διακεκομμένα. Χάρη στις προμήθειες πόσιμου νερού, τροφίμων και φαρμάκων, η ζωή στους θαλάμους του Κέντρου συνεχίστηκε σχετικά ήρεμα. Μαζί με τους εργαζόμενους και τους εθελοντές, οι νεαρές μητέρες κλειδώθηκαν στο κτίριο, δεν βγήκαν καθόλου, μαγείρευαν οι ίδιες τα φαγητά και έψηναν ψωμί, βοηθούσαν ανιδιοτελώς η μία την άλλη, αλληλοπαρηγορούνταν, ενθαρρύνονταν και υποστηρίζονταν. Δόξα τω Θεώ, τα χειρότερα τελείωσαν!».

Οι Θείες Λειτουργίες δεν σταμάτησαν στο Μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ στην Άλμα Άτα, ενώ και οι πιστοί συνέχισαν να το επισκέπτονται και να συμμετάσχουν στις ακολουθίες τόσο πριν όσο και μετά τα Χριστούγεννα. Η Μονή βοήθησε τους φτωχούς και εμπερίστατους συνανθρώπους, με φρούτα και λαχανικά από τον κήπο της, με τα πουλερικά που η ίδια θρέφει και με ξηρά τροφή, κονσέρβες, όσπρια, ψωμί και ό,τι άλλο μπορούσε να προσφέρει.

«Όταν άρχισαν οι αναταραχές στην Άλμα-Άτα και στη συνέχεια άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις στους δρόμους, τα καταστήματα έκλεισαν. Και σε εκείνους τους λίγους που ήταν ανοιχτοί, ήταν αδύνατο να βγει ο κόσμος για να αγοράσει ψωμί. Στη συνέχεια, οι αδελφές του μοναστηριού και εγώ αποφασίσαμε να αυξήσουμε την ποσότητα του ψησίματος και το ψωμί δεν τελείωσε ουδέποτε στο μοναστήρι», είπε η ηγουμένη Λιουμπόφ (Αγάπη Γιακούσκινα). «Οι άνθρωποι έρχονταν και έπαιρναν φρέσκα και ζεστά ρολά και φραντζόλες μεταξύ άλλων. Όσοι μπορούσαν, δώρισαν μικρά χρηματικά ποσά στο μοναστήρι. Όσοι ήταν οικονομικά αδύνατοι πήραν δωρεάν ψωμί.

Περισσότεροι από 300 φτωχοί άνθρωποι έλαβαν φαγητό ως δωρεά από το μοναστήρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το μοναστήρι έχει επίσης μια παράδοση: να κάνει γλυκά αρτοσκευάσματα για τα Χριστούγεννα με τη μορφή αρνιού ως συμβόλου για τον Χριστό Σωτήρα. Εξακόσια (600) τέτοια γλυκά δώρα διανεμήθηκαν από τις αδελφές του μοναστηριού στους ανθρώπους τις πρώτες μέρες των Χριστουγέννων».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων