05/02/2019 05/02/2019 Τις αναμνήσεις του από την Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που έγινε 10 χρόνια πριν με σκοπό την εκλογή του σημερινού Πατριάρχη κ.κ. Κύριλλου, μοιράστηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας «Τότε ήμουν Επίσκοπος Βιέννης και Αυστρίας και έφτασα στη Μόσχα να ψηφίσω στη Σύνοδο. Ο ταξιτζής που...
05 Φεβρουαρίου, 2019 - 11:14

Μητρ. Ιλαρίων: “Οι αναμνήσεις μου από τον Πατρ. Μόσχας”

Διαδώστε:
Μητρ. Ιλαρίων: “Οι αναμνήσεις μου από τον Πατρ. Μόσχας”

Τις αναμνήσεις του από την Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που έγινε 10 χρόνια πριν με σκοπό την εκλογή του σημερινού Πατριάρχη κ.κ. Κύριλλου, μοιράστηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας

«Τότε ήμουν Επίσκοπος Βιέννης και Αυστρίας και έφτασα στη Μόσχα να ψηφίσω στη Σύνοδο. Ο ταξιτζής που με πήγαινε από το αεροδρόμιο με ρώτησε γιατί ήρθα και του εξήγησα ότι ήρθα για συμμετοχή στη Σύνοδο. Και τότε με ρώτησε,υπάρχει άραγε κάποιος άλλος υποψήφιος εκτός από τον Κύριλλο; Και μου φάνηκε αξιοθαύμαστο ότι ένας απλός άνθρωπος δε βλέπει κανέναν άλλο στη θέση του Πατριάρχη εκτός από τον Μητροπολίτη Κύριλλο. Όλοι τότε αντιλαμβάνονταν ότι ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ήταν ο άνθρωπος τον οποίο η Βούληση του Κυρίου ετοίμαζε να αναλάβει τον Πατριαρχικό θρόνο.

«Ο χρόνος της Πατριαρχικής διακονίας του, που διήρκεσε σχεδόν 20 χρόνια, σημαδεύτηκε με άνευ προηγουμένου άνθιση της εκκλησιαστική ζωής, ανεγείρονταν νέοι ναοί, εμφανίζονταν νέα εκκλησιαστικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, νέα μοναστήρια. Και όταν εκοιμήθη ο Αγιώτατος Πατριάρχης Αλέξιος, όλοι αναρωτιούνταν με τι θα ασχοληθεί ο νέος Πατριάρχης. Ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος ήρθε με ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και έτσι η εκκλησιαστική ζωή πήρε μια νέα πνοή”.

Οι μεταρρυθμίσεις που έκανε ο Αγιώτατος Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος, σχετίζονταν με το σύστημα της εκκλησιαστικής διαχείρισης στο κέντρο και στις περιοχές με σκοπό να ζωντανέψει παντού οι εκκλησιαστική ζωή. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η αύξηση του αριθμού των Μητροπόλεων στη Ρωσία και σε μια σειρά από άλλες χώρες, που υπάγονται στη σφαίρα της κανονικής ευθύνης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Χτίστηκαν και συνεχίζουν να ανεγείρονται νέοι ναοί και έτσι οι πιστοί έχουν εύκολη πρόσβαση στην εκκλησία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων