13/07/2022 13/07/2022 Στην επιβεβαίωση των άριστων σχέσεων κα της στήριξης που παρέχει το Πατριαρχείο Μόσχας στην εν Σερβία Εκκλησία προέβη ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.  Ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε του συλλείτουργου που τελέστηκε επί τη μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην ενορία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας...
13 Ιουλίου, 2022 - 15:01
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2022 - 15:05

Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Πατριαρχείο Σερβίας

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Πατριαρχείο Σερβίας

Στην επιβεβαίωση των άριστων σχέσεων κα της στήριξης που παρέχει το Πατριαρχείο Μόσχας στην εν Σερβία Εκκλησία προέβη ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. 

Ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε του συλλείτουργου που τελέστηκε επί τη μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην ενορία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μόσχα.

Συλλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νήφων και ο Επίσκοπος Μοραβικίου κ. Αντώνιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Σερβίας στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Αντώνιος ευχαρίστησε τους συλλειτουργούς Αρχιερείς, τον κλήρο, καθώς και τους προσκεκλημένους και ενορίτες για την εορτή. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο κ. Αντώνιο για την πρόσκληση.

«Αγαπητέ Θεοφιλέστατε Επίσκοπε κ. Αντώνιε, χαίρομαι πολύ που αυτήν την ημέρα, έχω την ευκαιρία να είμαι εδώ μαζί σας σε αυτόν τον ιερό ναό.  Θα ήθελα να μεταφέρω σε εσάς προσωπικά, καθώς και στον Μητροπολίτη Νήφωνα, τον κλήρο, τους προσκεκλημένους της εορτής, ευλογίες και ευχές εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου”, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ.

Στήριξη στο Πατριαρχείο Σερβίας

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών, λέγοντας: “Αυτή τη μέρα, θα ήθελα να γνωρίζετε, επίσης, πόσο πολύ εμείς στη Ρωσία αγαπάμε τη Σερβία και τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Μας συνδέει μια κοινή ιστορία, η οποία, δυστυχώς, σημαδεύτηκε πολύ συχνά από πικρές περιστάσεις, αλλά, παρ’ όλα αυτά, οι λαοί μας και οι Εκκλησίες μας πάντα έβρισκαν την ευκαιρία, με τη βοήθεια του Θεού, να υπομείνουν γενναία όλες τις δοκιμασίες. Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία για την υποστήριξη που παρείχε και εξακολουθεί να παρέχει στη Ρωσική Εκκλησία στις δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται σήμερα”.

“Αμετάβλητη προσκόλληση στους ιερούς κανόνες, πιστότητα στην εκκλησιαστική τάξη – αυτό ξεχώριζε πάντα τους Προκαθήμενους και τους ιεράρχες της Σερβικής Εκκλησίας. Είμαστε πολύ ευγνώμονες, Θεοφιλέστατε, σε εσάς προσωπικά και στον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας, Μακαριώτατο Πατριάρχη Πορφύριο, και τους Επισκόπους για την ομόφωνη υποστήριξή τους, την οποία νιώθουμε τώρα, ειδικά σε σχέση με το συνεχιζόμενο εκκλησιαστικό σχίσμα στην Ουκρανία”, ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ υπογράμμισε ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θα κάνει πάντα ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τόσο τον αδελφό σερβικό λαό όσο και την αδελφική Σερβική Εκκλησία στη σωτηριολογική της διακονία. “Πιστεύουμε ειλικρινά και ελπίζουμε ότι το πλήθος των αγίων του Θεού που έλαμψαν στις Εκκλησίες μας, πάντα θα μας συνοδεύουν”.

Από την πλευρά του ο Επίσκοπος Μοραβικίου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Αντώνιο και του μετέφερε τις ευχές του Πατριαρχείου Σερβίας προς τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο και την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας.

Παρέστησαν Ρώσοι αξιωματούχοι και Σέρβοι διπλωμάτες.

 

Με πληροφορίες από το mospat.ru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων