11/12/2020 11/12/2020 Μοναδικά έγγραφα για περίπου 20 χαμένες εκκλησίες και ξωκλήσια της πρωτεύουσας έβγαλε στο φως της δημοσιότητας η υπηρεσία διαχείρισης του Κύριου Αρχείου της Μόσχας (Главархив), σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δημάρχου της ρωσικής πρωτεύουσας. Το κύριο αρχείο της Μόσχας και η Κρατική Επιθεώρηση Ακινήτων έχουν φτιάξει ένα πλάνο για την αναζήτηση εγγράφων που σχετίζονται με την...
11 Δεκεμβρίου, 2020 - 15:16
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2020 - 15:18

Οι “χαμένες” εκκλησίες της Μόσχας

Διαδώστε:
Οι “χαμένες” εκκλησίες της Μόσχας

Μοναδικά έγγραφα για περίπου 20 χαμένες εκκλησίες και ξωκλήσια της πρωτεύουσας έβγαλε στο φως της δημοσιότητας η υπηρεσία διαχείρισης του Κύριου Αρχείου της Μόσχας (Главархив), σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δημάρχου της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το κύριο αρχείο της Μόσχας και η Κρατική Επιθεώρηση Ακινήτων έχουν φτιάξει ένα πλάνο για την αναζήτηση εγγράφων που σχετίζονται με την ιστορική εμφάνιση της πρωτεύουσας.
«Κατά τους δύο πρώτους μήνες των εργασιών, ανακαλύφθηκε έγγραφη τεκμηρίωση σχεδιασμού για 20 εκκλησίες και παρεκκλήσια της Μόσχας. Αυτές οι εκκλησίες και τα παρεκκλήσια χάθηκαν στις δεκαετίες 1920 – 1930», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του αρχείου, μπορεί κανείς να δει τα σκίτσα, τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τα έγχρωμα σχέδια των προσόψεων, που βρέθηκαν από εκείνη την εποχή, ενώ σύντομα θα συμπεριληφθούν στο Κρατικό Μητρώο τα μοναδικά έγγραφα του Ταμείου Αρχείων της Μόσχας.

«Τα έγγραφα για τις περίπου 20 χαμένες εκκλησίες και παρεκκλήσια έχουν ιστορική αξία και η δημοσίευση τους θα επιτρέψει στους κατοίκους της πόλης να γνωρίσουν τα «μαργαριτάρια» της αρχιτεκτονικής των ναών, τους οποίους δεν μπορεί πια κανείς να δει», αναφέρει η Αντιδήμαρχος Μόσχας για την κοινωνική ανάπτυξη, Αναστασίας Ράκοβα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ευρεθέντων εγγράφων το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα σχέδια του παρεκκλησιού του Ναού του Αγίου Βασιλείου της Καισάρειας, τα σχέδια σε ακουαρέλα της  πρόσοψης του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας στο Μπολσίε Λουζνικί καθώς και τα σχέδια του εικονοστασίου, που βρισκόταν στον τρούλο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην Μιασνίτσκαγια.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων