03/05/2021 03/05/2021 Του Εσπερινού της Αγάπης προεξήρχε χθες το απόγευμα, Κυριακής του Πάσχα, 2 Μαΐου 2021, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο Μητροπολίτης Βοσκρεσένσκ Διονύσιος και πολλοί ιερείς. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στον Εσπερινό...
03 Μαΐου, 2021 - 9:38
Τελευταία ενημέρωση: 03/05/2021 - 9:42

Μόσχα: Εσπερινός της Αγάπης

Διαδώστε:
Μόσχα: Εσπερινός της Αγάπης

Του Εσπερινού της Αγάπης προεξήρχε χθες το απόγευμα, Κυριακής του Πάσχα, 2 Μαΐου 2021, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.

Μαζί του συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο Μητροπολίτης Βοσκρεσένσκ Διονύσιος και πολλοί ιερείς.

Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στον Εσπερινό της Αγάπης, φέρνουν το παλαιό Ευαγγέλιο της εποχής της αυτοκράτειρας Ελισάβετ Πετρόβνα, το οποίο δώρισε ο μακαριστός Μητροπολίτης Πιτιρίμ (Νετσάγιεφ) από τη Μονή Ιωσήφ Βολοτσκ στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρα για τις μεγάλες γιορτές. Το Ευαγγέλιο εμφανίζεται μόνο δύο φορές το χρόνο: στον πανηγυρικό Εσπερινό των Χριστουγέννων και στον Εσπερινό της Αναστάσεως (ή Εσπερινό της Αγάπης).

 

Στο τέλος του Εσπερινού της Αναστάσεως, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, κήρυξε εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, ευχόμενος στον Μακαριώτατο Πατριάρχη, αλλά και σε όλους για την λαμπρή εορτή του Πάσχα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μίλησε για το ότι ο Μακαριώτατος με το πασχαλινό του μήνυμα θύμισε σε όλους πόσο μεγάλη ευθύνη έχουν οι πιστοί μετά την Ανάσταση του Χριστού, που συμφιλίωσε τον Θεό με τους ανθρώπους, καθώς και τη σημασία της Αναστάσεως, αλλά και την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής. Επίσης, επισήμανε το γεγονός πως οι πιστοί φέτος συνειδητοποίησαν πόσο πολύτιμο δώρο είναι η συμμετοχή στην εκκλησιαστική και λατρευτική ζωή, ιδίως εκείνοι που την στερήθηκαν το περσινό Πάσχα. «Μας θυμίσατε την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής και τι πολύτιμο δώρο είναι να βρίσκεται κανείς στον ναό του Θεού τις ημέρες του Πάσχα. Μάλλον, πολλοί από εμάς θα έπρεπε να έχουν περάσει το προηγούμενο Πάσχα, όταν πολλοί στερήθηκαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη λατρεία, προκειμένου να εκτιμήσουν πόσο μεγάλη χαρά και ευτυχία είναι να είσαι στον ναό τις ημέρες του Πάσχα. Ίσως ήταν απαραίτητο για πολλούς από εμάς να περάσουμε από την εμπειρία της νόσου…».

Ακόμα, αναφερόμενος και πάλι στον Μακαριώτατο τόνισε: «Στο Πατριαρχείο εμπνεόμαστε από το παράδειγμά σας. Βλέπουμε πώς εργάζεστε ανιδιοτελώς, πώς αφιερώνετε όλες τις μοναδικές ικανότητές σας: την απίστευτη ικανότητα για εργασία, την εκπληκτική διαίσθηση, όλα τα ταλέντα και τα δώρα σας, στην Εκκλησία και τα εναποθέτετε στα πόδια του Χριστού. Και ο Κύριος σας ευλογεί γενναιόδωρα με το έλεος Του σε απάντηση στην επιμελή και θυσιαστική σας υπηρεσία.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ εκ μέρους όλων εκείνων που συγκεντρώθηκαν εδώ, ο Κύριος να σας ενδυναμώνει στην εργασία σας προς όφελος του ποιμνίου σας.

Είθε ο Κύριος να σας ενισχύει. Είθε ο Κύριος να κρατήσει την Εκκλησία μας με πολλά εκατομμύρια πιστούς κάτω από το Πρωτοβάθμιο Ομόφοριό σας για πολλά και καλά χρόνια!

Χριστός Ανέστη!»

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων έδωσε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη ένα κόκκινο αυγό κι ένα μπουκέτο με λευκά τριαντάφυλλα.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος συνεχάρη, επίσης, εκπροσώπους των Ορθόδοξων νέων, ενώ χάρισε εκκλησιαστικά σκεύη στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος, με τα οποία θυμιάζουν.

Πηγή: patriarchia.ru

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων