31/10/2023 31/10/2023 Φεστιβάλ σύγχρονης εκκλησιαστικής τέχνης με τίτλο «See and Hear» άνοιξε στη Μόσχα, στον εκθεσιακό χώρο στον σταθμό του μετρό Kuznetsky Most, στην Κεντρική Διοικητική Περιφέρεια της Μόσχας. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει έκθεση με αγιογραφίες, διαλέξεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις και συναυλίες εκκλησιαστικών χορωδιών. Από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου, σε αυτόν τον χώρο, υπό την...
31 Οκτωβρίου, 2023 - 15:35
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2023 - 15:55

Μόσχα: Φεστιβάλ σύγχρονης εκκλησιαστικής τέχνης με τίτλο «See and Hear»

Διαδώστε:
Μόσχα: Φεστιβάλ σύγχρονης εκκλησιαστικής τέχνης με τίτλο «See and Hear»

Φεστιβάλ σύγχρονης εκκλησιαστικής τέχνης με τίτλο «See and Hear» άνοιξε στη Μόσχα, στον εκθεσιακό χώρο στον σταθμό του μετρό Kuznetsky Most, στην Κεντρική Διοικητική Περιφέρεια της Μόσχας. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει έκθεση με αγιογραφίες, διαλέξεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις και συναυλίες εκκλησιαστικών χορωδιών.

Από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου, σε αυτόν τον χώρο, υπό την αιγίδα της Ένωσης Καλλιτεχνών της Μόσχας, περισσότεροι από διακόσιοι καλλιτέχνες από τρεις γενεές θα παρουσιάσουν περίπου τριακόσια πρωτότυπα έργα φτιαγμένα σε διαφορετικά στυλ και τεχνοτροπία.

«Αυτό το φεστιβάλ μαρτυρεί ότι η τέχνη είναι ζωντανή στην Εκκλησία, είναι ελεύθερη και ποικιλόμορφη. Και η ελευθερία στη δημιουργικότητα είναι δυνατή μόνο σε συσχετισμό με τα νοήματα που μας δίνει η Αγία Γραφή», δήλωσε ο Ντμίτρι Τροφίμοφ, καλλιτέχνης, αγιογράφος και επικεφαλής του εργαστηρίου Tsargrad, στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό για τους καλλιτέχνες που εργάζονται στον τομέα της εκκλησιαστικής τέχνης, να βλέπουν και να ακούν ο ένας τον άλλον, και το φεστιβάλ δίνει στους κληρικούς και σε όλους τους ιερωμένους μια ιδέα για τις τάσεις στη σύγχρονη χριστιανική τέχνη.

Ο Τροφίμοφ ευχαρίστησε την Ένωση Καλλιτεχνών της Μόσχας (MOUSH), χάρη στην οποία κατέστη δυνατή η διοργάνωση του φεστιβάλ.

Εκ μέρους της Ένωσης Καλλιτεχνών της Μόσχας, τους καλεσμένους χαιρέτησε ο πρόεδρός της, ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών Βίκτορ Γκλούχοφ.

Ο Μητροπολίτης Νοβοσιμπίρσκ και Μπέρντσκ κ. Νικόδημος, στην ομιλία του έθιξε επίσης το θέμα της ανάπτυξης της εκκλησιαστικής τέχνης: «Το φεστιβάλ αποτελεί απόδειξη ότι η χριστιανική καρδιά του ρωσικού λαού είναι ζωντανή. Θα ήθελα η τέχνη να αναπτυχθεί όχι μόνο για χάρη της τέχνης. Είναι σημαντικό αυτά τα έργα να μας θυμίζουν αυτό για το οποίο εργαζόμαστε όλοι – για χάρη του Κυρίου…».

Μιλώντας για τη σχέση μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας στην εκκλησιαστική τέχνη, ο Τροφίμοφ σημείωσε ότι η συζήτηση για αυτό αναπτύσσεται ενεργά για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα. «Γίνεται ένας γόνιμος διάλογος που οδηγεί τελικά σε περαιτέρω αμοιβαία κατανόηση», είπε και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στη συνέχιση αυτής της συζήτησης σε στρογγυλά τραπέζια και συνέδρια στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες blagovest (Yulia Zaitseva)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων