26/09/2023 26/09/2023 “Ο μοναχισμός καλείται να εκφράσει και να δείξει στον κόσμο το ιδανικό της Εκκλησίας”. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του κατά την έναρξη της Σύναξης Ηγουμένων των Μονών της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.  Η Σύναξη ξεκίνησε χθες, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο...
26 Σεπτεμβρίου, 2023 - 10:04
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2023 - 10:18

Μόσχας Κύριλλος: “Ο μοναχισμός καλείται να δείξει στον κόσμο το ιδανικό της Εκκλησίας”

Διαδώστε:
Μόσχας Κύριλλος: “Ο μοναχισμός καλείται να δείξει στον κόσμο το ιδανικό της Εκκλησίας”

“Ο μοναχισμός καλείται να εκφράσει και να δείξει στον κόσμο το ιδανικό της Εκκλησίας”. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του κατά την έναρξη της Σύναξης Ηγουμένων των Μονών της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος. 

Η Σύναξη ξεκίνησε χθες, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού.

Στη συνέχεια στην αίθουσα Εκκλησιαστικών Συμβουλίων του Καθεδρικού Ναού ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας κήρυξε με την εναρκτήρια ομιλία του την έναρξη της Σύναξης.

“Οι μοναχοί, επιλέγοντας έναν ιδιαίτερο δρόμο ζωής, υπόκεινται αναμφίβολα σε ισχυρότερη πίεση από τη σκοτεινή δύναμη, και ως εκ τούτου η μάχη είναι ιδιαίτερα τρομερή. Είναι ακριβώς αυτός ο πόλεμος των μοναχών με τη σκοτεινή δύναμη και τους πειρασμούς που καταγράφουν πολλοί ασκητές που μας άφησαν τα γραπτά τους έργα” είπε.

Ο Πατριάρχης Μόσχας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα των μοναχών είναι η προσευχή και η λατρεία. “Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πρώτα απ’ όλα μια προσευχόμενη Εκκλησία, το ύψιστο καθήκον της είναι η λατρεία, η Λειτουργία”, πρόσθεσε.

“Όπως έχουμε επανειλημμένα σημειώσει, η αγάπη των μοναχών για τη λατρεία είναι αυτή που καθορίζει τη σωστή δομή του μοναστηριού. Είναι ευχάριστο όταν τελείται ένας πλήρης καθημερινός κύκλος θείων λειτουργιών στο μοναστήρι, όταν όλοι οι αδελφοί, οι ηγούμενοι και οι ηγουμένες είναι παρόντες στις ακολουθίες και τελούν την προσευχή τους”, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Στη συνέχεια ο κ.κ. Κύριλλος μίλησε για τη σπουδαιότητα του κανόνα του μοναχού στο κελί του καθώς όπως σημείωσε: “Είναι σαφές ότι μια προσέγγιση στην προσευχή στο κελλί, ουσιαστική και άτυπη, είναι το κλειδί για το γεγονός ότι αυτή η ίδια η προσευχή παύει να είναι τυπική, και αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι”.

Ακόμη μίλησε για την πνευματική ανάγνωση στην οποία θα πρέπει να αφιερώνει χρόνο ο μοναχός και κατά την οποία θα πρέπει να μελετά την Αγία Γραφή έργα μεγάλων ασκητών πατέρων. “Τι υπέροχο πράγμα είναι να διαβάζεις! Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμεληθούν! Το διάβασμα πρέπει να χρησιμοποιείται για να γεμίσει αυτό που χονδρικά μπορεί να ονομαστεί ελεύθερος χρόνος της μοναστικής ζωής. Είναι το διάβασμα που βοηθά πραγματικά έναν άνθρωπο να διαχειριστεί την ψυχή του και αυτές τις μέρες το τακτικό πνευματικό διάβασμα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης Μόσχας έκανε έκκληση προς τους μοναχούς και τις μοναχές να διαφυλάξουν την πίστη και να διατηρήσουν την αγνότητα της Ορθοδοξίας. “Τον τελευταίο καιρό, τελειώνω τις εκκλήσεις μου προς τους ανθρώπους με ένα κάλεσμα να διαφυλάξουν την πίστη, να διατηρήσουν την αγνότητα της Ορθοδοξίας, η οποία συνδέεται αφενός με τις ιδιαιτερότητες των σημερινών συνθηκών και αφετέρου είναι ένα κάλεσμα που ακούγεται από τους αποστολικούς χρόνους. Στη σημερινή συνομιλία μαζί σας, δεν μπορώ παρά να πω ότι πρώτα απ’ όλα οι μοναχοί, που ανά πάσα στιγμή υπήρξαν λυχνάρια για όσους ζουν στον κόσμο, καλούνται να διατηρήσουν και να αυξήσουν την πίστη, να είναι πιστοί ακόλουθοι του Κυρίου και Σωτήρα”. 

Φωτογραφίες: patriarchia.ru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων