09/09/2022 09/09/2022 Τα νερά έρχεται να ταράξει η Επιστολή του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο με την οποία αναφέρει ότι αναγνωρίζει την “αυτοκεφαλία” και αυτόν ως προκαθήμενο της “Μακεδονικής Εκκλησίας”. Του Νικόλαου Ζαΐμη  O Προκαθήμενος της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας απάντησε στην Επιστολή την οποία του είχε αποστείλει...
09 Σεπτεμβρίου, 2022 - 11:07
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2022 - 11:37

Μόσχας σε Αχρίδος Στέφανο: “Σας αναγνωρίζουμε ως αυτοκέφαλη Μακεδονική Εκκλησία”

Διαδώστε:
Μόσχας σε Αχρίδος Στέφανο: “Σας αναγνωρίζουμε ως αυτοκέφαλη Μακεδονική Εκκλησία”

Τα νερά έρχεται να ταράξει η Επιστολή του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο με την οποία αναφέρει ότι αναγνωρίζει την “αυτοκεφαλία” και αυτόν ως προκαθήμενο της “Μακεδονικής Εκκλησίας”.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

O Προκαθήμενος της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας απάντησε στην Επιστολή την οποία του είχε αποστείλει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος στις 13 Ιουλίου με την οποία τον ενημέρωνε για την εξέλιξη του ζητήματος.

“Σας χαιρετώ εγκάρδια και σας ευχαριστώ για την επιστολή σας με ημερομηνία 13 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, με την οποία ανακοινώνετε την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας και την παραχώρηση της αυτοκεφαλίας από τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο”, σημειώνει αρχικά στην Επιστολή και συνεχίζει:  “Η Εκκλησία μας πάντοτε αγωνιζόταν να στηρίξει τη Μακεδονική Ορθοδοξία, για πολλά χρόνια συμβάλλοντας με κάθε δυνατό τρόπο στον διάλογο των Σέρβων και Μακεδόνων αδελφών. Είναι ευχάριστο ότι αυτές οι προσπάθειες στέφθηκαν πλέον με την αποκατάσταση της κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος 

Αναγνωρίζει “αυτοκεφαλία” η Μόσχα – Σε επικοινωνία με τον Πατριάρχη Σερβίας

Ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφέρει ότι είχε λάβει σχετική ενημέρωση από τον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριος για την παραχώρηση “αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας –  Αρχιεπισκοπής Αχρίδας”. Σύμφωνα με τον ίδιο η ενημέρωση έγινε “με αίτημα να αναγνωριστεί αυτή η αυτοκεφαλία, δίνοντας παράδειγμα για τις υπόλοιπες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες”.

“Στις 25 Αυγούστου το μήνυμα του Μακαριωτάτου εξετάστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ευχαριστώντας τον Κύριο για την κανονική επίλυση του ζητήματος του καθεστώτος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αναγνωρίσει τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας ως αυτοκέφαλη αδελφή Εκκλησία και να αναγράψει το όνομα της Μακαριότητάς σας στα ιερά δίπτυχα”, συνεχίζει.

“Πληροφορώντας σας αδελφικά για αυτήν την απόφαση εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ελπίζω ότι η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας θα διατηρήσει σταθερά την Ορθόδοξη πίστη στην ακεραιότητα της και θα τηρήσει την πίστη της Ορθόδοξης κανονικής παράδοσης. Διαβεβαιώνω τον Μακαριώτατο για ετοιμότητα και ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των Εκκλησιών μας, σας εύχομαι με προσευχή σωματική και πνευματική δύναμη και άφθονα ελέη από τον Κύριο για πολλά χρόνια”, καταλήγει.

Συλλείτουργο με τον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο και επίδοση εγγράφου για την αποκατάσταση των σχέσεων 

Ο ρητός όρος για την απαγόρευση της λέξης “Μακεδονική” και η χορήγηση του αυτοκεφάλου

Ως γνωστόν η μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία της Αχρίδος αποκαταστάθηκε στην ευχαριστιακή κοινωνία με την υπόλοιπη Πανορθόδοξη Κοινότητα ύστερα από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να την δεχτεί σε ευχαριστιακή κοινωνία τον περασμένο Μάιο. Με βασική προϋπόθεση ότι αυτή πλέον θα ονομάζεται Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αποκλείοντας τη λέξη “Μακεδονική” και κάθε παράγωγό της. Μάλιστα, η ευχαριστιακή αυτή ενότητα και η αποκατάσταση της Αρχιεπισκοπής επισφραγίστηκε με το συλλείτουργο που τελέστηκε στο Φανάρι ανήμερα της Πεντηκοστής, στις 12 Ιουνίου 2022. Εκεί παρέστησαν και πολιτικοί εκπρόσωποι της χώρας με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Είχαν προηγηθεί συλλείτουργα με τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο τόσο στο Βελιγράδι όσο και στα Σκόπια. Αν και είχε γίνει λόγο ς ότι το Πατριαρχείο Σερβίας είχε παραχωρήσει “αυτοκεφαλία” στην Αρχιεπισκοπή “Οχρίδος -Εκκλησία Μακεδονίας” όπως την αποκαλεί, αυτό διαψεύστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο ο οποίος είχε κάνει λόγο ότι έλαβε ένα έγγραφο με το οποίο γινόταν η επίσημη αποκατάσταση των σχέσεων. Άλλωστε το μόνο αρμόδιο για την χορήγηση αυτοκεφαλίας είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από την πλευρά της η Εκκλησία της Ελλάδος είχε ξεκαθαρίσει σε συνεδρίαση της ΔΙΣ τον περασμένο Ιούνιο ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την ονομασία και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί το όνομα “Μακεδονική”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιδίδει στον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο της Συνοδική Πράξη για την αποδοχή σε ευχαριστιακή κοινωνία 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων