29/11/2019 29/11/2019 Στις 28 Νοεμβρίου 2019 στη Βουδαπέστη, κατόπιν ευλογίας του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων έλαβε μέρος και παρουσίασε εισήγηση στο Β’ Διεθνές Συνέδριο με θέμα την προστασία των χριστιανών από διώξεις. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι...
29 Νοεμβρίου, 2019 - 18:05
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2019 - 18:08

«Να συνδράμουμε στον επαναπατρισμό των προσφύγων»

Διαδώστε:
«Να συνδράμουμε στον επαναπατρισμό των προσφύγων»

Στις 28 Νοεμβρίου 2019 στη Βουδαπέστη, κατόπιν ευλογίας του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων έλαβε μέρος και παρουσίασε εισήγηση στο Β’ Διεθνές Συνέδριο με θέμα την προστασία των χριστιανών από διώξεις.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι παρά τη τεράστια συρρίκνωση του αριθμού των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, πολλοί χριστιανοί είναι αποφασισμένοι να μείνουν στις εστίες τους.

«Ουδέποτε ακούσαμε από τα στόματα των ηγετών των χριστιανικών Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής εκκλήσεις για εγκατάλειψη της πατρίδας. Αντίθετα με μία φωνή δηλώνουν ότι οι χριστιανοί θα πρέπει να παραμείνουν στις εστίες τους, όπου είναι ιθαγενείς πληθυσμοί. Γι΄αυτό από όσους είχαν ήδη φύγει υπάρχουν αρκετοί, που θέλουν να επανέλθουν. Είναι ανάγκη να τους στηρίξουμε σε αυτή την προσδοκία και να συνδράμουμε στον επαναπατρισμό των προσφύγων».

Προτεραιότητα κατά τον Μητροπολίτη κ. Ιλαρίωνα αποτελεί η αναστήλωση των ναών και υποδομών στις χώρες της Μέσης Ανατολής, που μπορεί να συμβάλει στον επαναπατρισμό των χριστιανών προσφύγων στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ακόμη επέστησε την προσοχή του ακροατηρίου στην εμπερίστατη κατάσταση στην οποία ευρίσκονται οι χριστιανοί σε ορισμένες χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου και περιοχές της Ασία, όπου οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να φονεύουν και να ταλαιπωρούν τους εκεί χριστιανούς. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι στη διεθνή κοινότητα είναι ιδιαιτέρως περιζήτητες τώρα φωνές των χριστιανικών κρατών και κληρικών υπέρ των χριστιανών, οι οποίοι εξολοθρεύονται στα μάτια μας.

Ο Ιεράρχης ενημέρωσε για τη δράση της Διαθρησκειακής Ομάδας Εργασίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Συρίας παρά την Επιτροπή Διεθνούς Συνεργασίας του Συμβουλίου Συνεργασίας με θρησκευτικά σωματεία παρά τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την οποία συναποτελούν εκπρόσωποι των χριστιανικών Εκκλησιών της Ρωσίας, του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού. Σε ένα σύντομο διάστημα από 2017 – 2019 η Διαθρησκειακή Ομάδα Εργασίας υλοποίησε σειρά ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών. Επίσης εκπονήθηκε σχέδιο αναστηλώσεως των κατεστραμμένων κοινωνικών υποδομών της Συρίας, χωρίς τις οποίες καθίσταται αδύνατη η επαναφορά των Σύρων προς την ομαλή ζωή. Επιπλέον σε εξέλιξη ευρίσκεται το πρόγραμμα αποθεραπείας των Συρόπουλων-θυμάτων των εχθροπραξιών.

«Δεν είναι μία ξένη περιοχή η Μέση Ανατολή για την Ρωσία, κατάκαρδα παίρνουμε τις χαρές και τις συμφορές του πληθυσμού της Μέσης Ανατολής. Και σήμερα οι στρατιώτες μας πάλι τρέχουν να βοηθήσουν την πολύπαθη Συρία να εξαφανίσει τη διεθνή τρομοκρατία, να πετύχει την ασφάλεια των φιλήσυχων πληθυσμών και να αποκαταστήσει την ομαλή ζωή με σεβασμό ίσων δικαιωμάτων όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ. Επίσης υπογράμμισε ότι τα τελευταία ορισμένα κράτη ύψωσαν κατ’επανάληψη τη φωνή τους υπέρ των χριστιανών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα συμβάλει στη συνένωση προσπαθειών των χριστιανών της Ανατολής και της Δύσεως στην υπόθεση ειρηνοποιΐας.

Πηγή: ΤΕΕΣ

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων