11/05/2021 11/05/2021 Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Τρόντχαϊμ (στη Νορβηγία) πραγματοποιήθηκε πασχαλινή πομπή κατά μήκος του ποταμού Νίντελβα κατά τη διάρκεια της Διακαινησίμου εβδομάδος, με πρωτοβουλία της ενορίας της Αγίας Πριγκίπισσας Άννας του Νόβγκοροντ. Ένα ποταμόπλοιο, φτιαγμένο κατά τα πρότυπα των αρχαίων πλοίων των Βίκινγκς, έπλευσε στο ποτάμι στο σημείο μεταξύ του κέντρου της πόλης και των θαλασσινών...
11 Μαΐου, 2021 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 11/05/2021 - 17:04

Νορβηγία: Πασχαλινή πομπή στα νερά του ποταμού Νίντελβα

Διαδώστε:
Νορβηγία: Πασχαλινή πομπή στα νερά του ποταμού Νίντελβα

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Τρόντχαϊμ (στη Νορβηγία) πραγματοποιήθηκε πασχαλινή πομπή κατά μήκος του ποταμού Νίντελβα κατά τη διάρκεια της Διακαινησίμου εβδομάδος, με πρωτοβουλία της ενορίας της Αγίας Πριγκίπισσας Άννας του Νόβγκοροντ. Ένα ποταμόπλοιο, φτιαγμένο κατά τα πρότυπα των αρχαίων πλοίων των Βίκινγκς, έπλευσε στο ποτάμι στο σημείο μεταξύ του κέντρου της πόλης και των θαλασσινών νερών του φιόρδ, όπως αναφέρει η ενοριακή ιστοσελίδα. (Το Τρόντχαϊμ βρίσκεται στη νότια όχθη του ομώνυμου φιόρδ στην εκβολή του ποταμού Nίντελβα).

Ένας σταυρός υψώθηκε στο τόξο του πλοίου, ενώ τοποθετήθηκε μια εικόνα της Αναστάσεως του Χριστού ενός μέτρου, την οποία σήκωσαν οι συμμετέχοντες στην πομπή. Στη μέση του σκάφους στήθηκε λειψανοθήκη με απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου βασιλιά Όλαφ της Νορβηγίας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο πατήρ Αλέξανδρος Βόλοκαν και οι ενορίτες έψαλλαν Πασχαλινούς ύμνους σε τρεις γλώσσες: τη σλαβωνική, τη νορβηγική και την ελληνική.

Κοντά στον Καθεδρικό ναό του Nidarosdomen, εκκλησία όπου γίνονται οι γάμοι των Νορβηγών βασιλιάδων, έγινε η ανάγνωση του Ευαγγελίου.

Στις εκβολές του ποταμού και μπροστά από το νησάκι Munkholmen, όπου σώζονται τα αρχαία τείχη ενός μοναστηριού, ο προϊστάμενος της ενορίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Τρόντχαιμ έβαλε πάνω στα νερά της Νορβηγικής Θάλασσας τη λειψανοθήκη, αναπέμποντας δέηση στον Θεό.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων