02/04/2020 02/04/2020 Στην ακολουθία του Όρθρου, στην οποία διαβάστηκε ο Μέγας Κανόνας, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, χοροστάτησε χθες, Τετάρτη 1 Απριλίου, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος. Ο Καθεδρικός Ναός ήταν άδειος από πιστούς στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού. Εντός του...
02 Απριλίου, 2020 - 16:35
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2020 - 16:53

Ο Μέγας Κανών στον άδειο Καθεδρικό Ναό της Μόσχας

Διαδώστε:
Ο Μέγας Κανών στον άδειο Καθεδρικό Ναό της Μόσχας

Στην ακολουθία του Όρθρου, στην οποία διαβάστηκε ο Μέγας Κανόνας, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, χοροστάτησε χθες, Τετάρτη 1 Απριλίου, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.

Ο Καθεδρικός Ναός ήταν άδειος από πιστούς στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού. Εντός του Ναού βρέθηκαν μόνο κληρικοί και διάκονοι.

Η ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τα κανάλια SOYUZ, SPAS και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Patriarchy.ru.

Ο Μέγας Κανών, που συνέθεσε ο άγιος Ανδρέας ο Ιεροσολυμίτης, αρχιεπίσκοπος Κρήτης κι ένας απ᾿ τους πιο εξέχοντες εκπροσώπους της εκκλησιαστικής ποιήσεώς μας, είναι ένας από τους πιο υπέροχους και περισσότερο γνωστούς ύμνους στο εκκλησιαστικό πλήρωμα. Ψάλλεται τμηματικά τις τέσσερις πρώτες ημέρες της Καθαρής Εβδομάδας και ολόκληρος την Πέμπτη της ε´ εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αποτελεί ένα εγερτήριο σάλπισμα που αποβλέπει στο να φέρει τον άνθρωπο σε συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του και να τον οδηγήσει μέσα από τη συντριβή και τη μετάνοια κοντά στον Θεό.

Ο Μέγας Κανών είναι ύμνος βαθιάς συντριβής και συγκλονιστικής μετανοίας. Ο άνθρωπος, που αισθάνεται το βάρος της αμαρτίας· που γεύεται την πικρία της μακριά από τον Θεό ζωής· που κατανοεί τις τραγικές διαστάσεις της αλλοτριώσεως της ανθρώπινης φύσεως στην πτώση και την αποστασία της από τον Θεό, συντρίβεται. Κατανύσσεται. Αναστενάζει βαθιά και ξεσπά σε θρήνο γοερό. Έναν θρήνο όμως που σώζει, διότι ανοίγει τον δρόμο της μετανοίας. Τον δρόμο που επαναφέρει την ανθρώπινη ύπαρξη κοντά στον Θεό, την πηγή της αληθινής ζωής και το πλήρωμα της άρρητης χαράς και ευφροσύνης.

   

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων