26/02/2020 26/02/2020 Για την συνάντηση που πραγματοποιείται στο Αμμάν της Ιορδανίας κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλου μίλησε στο πρακτορείο Interfax ο Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων “Προσβλέπουμε σε μια αδελφική συζήτηση σε θέματα που αφορούν τον Ορθόδοξο κόσμο σήμερα” τονίζει στη συνέντευξη, αποκαλύπτοντας ότι στο Αμμάν θα...
26 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:30
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2020 - 17:34

Ο Μητρ. Ιλαρίων για τη συνάντηση στο Αμμάν

Διαδώστε:
Ο Μητρ. Ιλαρίων για τη συνάντηση στο Αμμάν

Για την συνάντηση που πραγματοποιείται στο Αμμάν της Ιορδανίας κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλου μίλησε στο πρακτορείο Interfax ο Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων

“Προσβλέπουμε σε μια αδελφική συζήτηση σε θέματα που αφορούν τον Ορθόδοξο κόσμο σήμερα” τονίζει στη συνέντευξη, αποκαλύπτοντας ότι στο Αμμάν θα βρίσκεται και ο Μητροπολίτης Ονούφριος της Ουκρανικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ερωτηθείς αν η απουσία αρκετών Εκκλησιών θα καταστήσει άκυρη, ο Μητρ. Ιλαρίων υπογράμμισε: “Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα ορθόδοξα προβλήματα σε οποιαδήποτε μορφή – διμερή, τριμερή, πολυμερή. Ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ κάλεσε όλες τις αναγνωρισμένες τοπικές εκκλησίες να συμμετάσχουν. Κάποιοι συμφώνησαν, κάποιοι αρνήθηκαν”

Ο Ιεράρχης της Ρωσικής Εκκλησίας ρωτήθηκε επίσης και το αν θα συζητηθεί κάποιο άλλο θέμα εκτός από το ουκρανικό: “Υποθέτω ότι η Σερβική Εκκλησία θα θέλει να συζητήσει την κατάσταση στο Μαυροβούνιο (…) ίσως και η κατάσταση της εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία” είπε χαρακτηριστικά.

Εκτός αυτών, υπάρχουν θέματα που έπρεπε να συζητηθούν στην πανορθόδοξο επίπεδο και αφαιρέθηκαν από την ατζέντα της Συνόδου της Κρήτης του 2016 πριν την σύγκλησή της, ειδικότερα το ζήτημα πώς, πότε και ποιος μπορεί να δώσει κανείς την αυτοκεφαλία.
“Κατά την προσυνοδική συνάντηση οι Εκκλησίες συμφώνησαν ότι η αυτοκεφαλία μπορεί να παρέχεται μόνο κατόπιν συγκατάθεσης όλων των αναγνωρισμένων Ορθόδοξων Εκκλησιών. Το Φανάρι όμως κατάφερε να αφαιρέσει το θέμα από την ατζέντα και τώρα δηλώνει ότι αυτές οι συμφωνίες δεν είχαν ισχύ”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων