14/03/2022 15/03/2022 Με πρωτοβουλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας εγκαινιάσθηκε Κέντρο Παιδικής Αποκατάστασης και Προσθετικής στο Μετόχι της στη Δαμασκό, όπου ξεκίνησε η παροχή βοήθειας σε παιδιά από τη Συρία, τα οποία ακρωτηριάσθηκαν κατά την διάρκεια πολεμικών συρράξεων. Κορυφαίοι Ρώσοι γιατροί βοηθούν στην αποκατάστασή τους και τα μαθαίνουν να αρχίσουν μια φυσιολογική ζωή. Στην εκπομπή «Εκκλησία και...
14 Μαρτίου, 2022 - 20:17
Τελευταία ενημέρωση: 15/03/2022 - 1:48

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ για τα παιδιά του πολέμου στην Συρία

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ για τα παιδιά του πολέμου στην Συρία

Με πρωτοβουλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας εγκαινιάσθηκε Κέντρο Παιδικής Αποκατάστασης και Προσθετικής στο Μετόχι της στη Δαμασκό, όπου ξεκίνησε η παροχή βοήθειας σε παιδιά από τη Συρία, τα οποία ακρωτηριάσθηκαν κατά την διάρκεια πολεμικών συρράξεων. Κορυφαίοι Ρώσοι γιατροί βοηθούν στην αποκατάστασή τους και τα μαθαίνουν να αρχίσουν μια φυσιολογική ζωή.

Στην εκπομπή «Εκκλησία και Κόσμος» του τηλεοπτικού δικτύου «Ρωσία 24», ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία παροχής βοήθειας στα παιδιά της Συρίας και στο ίδιο το Κέντρο, στα εγκαίνια του οποίου συμμετείχε στις 6 Μαρτίου 2022.

«Προ ολίγων ετών αρχίσαμε το πρόγραμμα αποκατάστασης εκείνων των παιδιών από τη Συρία, τα οποία είχαν πληγεί από νάρκες ή τραυματιστεί με άλλο τρόπο κατά την διάρκεια πολεμικών συρράξεων», επεσήμανε ο ιεράρχης και συνέχισε: «Υπάρχουν διαφόρων ειδών περιστατικά: λ.χ. ένα αγοράκι, που αργότερα ήρθε για θεραπεία στη Μόσχα, το πλησίασε κατά το διάλειμμα στο σχολείο ένας άνθρωπος και του προσέφερε ένα παιχνίδι. Μόλις απομακρύνθηκε, το παιχνίδι εξερράγη στα χέρια του παιδιού, με αποτέλεσμα το αγοράκι να χάσει και τα δυο του χέρια».

Πολλά από τα τραυματισμένα παιδιά έχουν υποστεί ταυτόχρονα πολλαπλές βλάβες: έχασαν την όρασή τους και κάποιο από τα άκρα τους, συμβαίνει δε να έχουν υποστεί περισσότερους του ενός ακρωτηριασμού.

«Αρχίσαμε να μεταφέρουμε αυτά τα παιδιά στη Ρωσία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ, επισημαίνοντας ότι η φροντίδα τέτοιων περιπτώσεων ασθενείας προϋποθέτει τη συμμετοχή πάρα πολλών ειδικών, διότι εάν το παιδί έχασε τα άκρα του, δεν αρκεί να τοποθετηθούν τα προσθετικά μέλη. Πρέπει να διδαχθούν να χρησιμοποιούν αυτά τα μέλη και να υποβληθούν σε ολοκληρωμένη αποκατάσταση της ψυχολογίας τους.

«Όταν έρχονταν αυτά τα παιδιά, δεν ήξεραν να χαμογελούν, σχεδόν δεν μιλούσαν. Τους έδιναν χαρτί και χρωματιστά μολύβια, επέλεγαν το μαύρο και ζωγράφιζαν πυραύλους και βόμβες. Αυτά μόνον ήταν στο κεφάλι τους. Ασχολήθηκαν μαζί τους ψυχολόγοι, γιατροί με ειδικότητα στην αποκατάσταση, γιατροί, οι οποίοι ασχολούνται με τη διόρθωση της σπονδυλικής στήλης (κατά κανόνα, εάν το παιδί χάνει κάποιο άκρο, αυτό επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη, αλλάζει το σχήμα του σώματος). Γενικότερα, χρειάστηκε να γίνει μια πολυσύνθετη δουλειά», τόνισε.

Επίσης υπενθύμισε ότι σε αντίθεση με τους ενηλίκους, το παιδί μεγαλώνει και περίπου μια φορά ανά εξάμηνο τα ακρωτηριασμένα παιδιά χρειάζονται νέα προσθετικά μέλη, επομένως, πρέπει να τελούν υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. «Αντιληφθήκαμε πολύ γρήγορα ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος, δεν θα μπορούμε να μεταφέρουμε τα παιδιά στη Ρωσία και να τους παρέχουμε την κατάλληλη βοήθεια, για τον λόγο αυτό με έδρα το Μετόχι της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στη Δαμασκό (πρόκειται για ένα τετραώροφο κτήριο με υπόγειο και ξεχωριστή είσοδο) δημιουργήσαμε το Κέντρο Αποκατάστασης, όπου τα παιδιά που έχασαν άκρα ή την όρασή τους θα τελούν υπό μόνιμη παρακολούθηση και θα τους αναλάβουν ειδικοί», εξήγησε ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων.

Όπως επεσήμανε, τα εγκαίνια αυτού του μοναδικού Κέντρου Αποκατάστασης βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συριακής κοινής γνώμης. Στην τελετή των εγκαινίων ήταν παρόντες υπουργοί της κυβέρνησης της Συρίας, ο δήμαρχος της Δαμασκού, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομικής στήριξης της πρωτοβουλίας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ είπε: «Ναι, τώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε τους σχετικούς πόρους. Αλλά απευθυνθήκαμε στο Ίδρυμα Υποστήριξης Χριστιανικού Πολιτισμού και Κληρονομιάς, με τη συνδρομή του οποίου καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτό το Κέντρο και να ετοιμάσουμε το σχετικό χώρο εντός του Μετοχίου. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες το Ίδρυμα θα εξετάσει την αίτησή μας να χορηγήσει τους πόρους για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το ευγενές και πολύ σημαντικό έργο, που ξεκίνησε με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου και με τη συμμετοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη Ι΄».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων