28/05/2022 29/05/2022 «Η ενότητα μεταξύ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας διατηρείται» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, σχολιάζοντας με γραπτή δήλωση του την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, να διακηρύξει την «πλήρη ανεξαρτησία της» από τις...
28 Μαΐου, 2022 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2022 - 2:43

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ για την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ για την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας

«Η ενότητα μεταξύ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας διατηρείται» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, σχολιάζοντας με γραπτή δήλωση του την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, να διακηρύξει την «πλήρη ανεξαρτησία της» από τις ρωσικές πνευματικές αρχές λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «με τις χθεσινές αποφάσεις της, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε για άλλη μια φορά ότι είναι πλήρως αυτοδιοικούμενη, ότι το κέντρο της Εκκλησίας της δεν είναι στη Μόσχα, αλλά στο Κίεβο και ότι δεν εξαρτάται από τη Μόσχα διοικητικά, οικονομικά ή με άλλο τρόπο».

Αναλυτικά, η δήλωση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνος:

Χθες πραγματοποιήθηκε η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Επιβεβαίωσε το καθεστώς που έχει αυτή η Εκκλησία από το 1990, όταν έλαβε έναν τόμο αυτοδιοίκησης από τον μακαριστό Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κυρό Αλέξιο Β΄.

Σήμερα πολλές εχθρικές δυνάμεις προσπαθούν να καταστρέψουν αυτήν την Εκκλησία. Οι σχισματικοί προσπαθούν να αρπάξουν την περιουσία της, οι Ουκρανικές αρχές έχουν οργανώσει τη δίωξη αυτής της Εκκλησίας, σε ορισμένες περιοχές η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει απαγορευτεί, οι εκκλησίες της έχουν λουκέτο και έχουν κατασχεθεί από επιδρομείς. Προσπαθούν να στερήσουν από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία τη νομική της ονομασία, προσπαθώντας να τη μετονομάσουν σε «Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία».

Με τις χθεσινές αποφάσεις της, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε για άλλη μια φορά ότι είναι πλήρως αυτοδιοικούμενη, ότι το κέντρο της Εκκλησίας της δεν είναι στη Μόσχα, αλλά στο Κίεβο και ότι δεν εξαρτάται από τη Μόσχα διοικητικά, οικονομικά ή με άλλο τρόπο.

Η ενότητα μεταξύ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθοσόξου Εκκλησίας, καθώς και άλλων Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών που δεν έχουν ακολουθήσει τον δρόμο του σχίσματος, διατηρείται και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτή την ενότητα, θα συνεχίσουμε να προσευχόμαστε για την ενωμένη Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας στις αποφάσεις του Κιέβου για ανεξαρτησία

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων