17/05/2021 18/05/2021 «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, την επίσημη αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως “γενοκτονία” τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων που διαπράχθηκαν περισσότερο από έναν αιώνα πριν κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάνοντας παράλληλα μνεία και στην...
17 Μαΐου, 2021 - 17:45
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2021 - 1:17

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ για την Γενοκτονία των Αρμενίων

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, την επίσημη αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως “γενοκτονία” τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων που διαπράχθηκαν περισσότερο από έναν αιώνα πριν κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάνοντας παράλληλα μνεία και στην Μικρασιατική Καταστροφή.

«Η ιστορική πραγματικότητα τέτοιου είδους, όσο θλιβερή και αν είναι, πρέπει να αναγνωρίζεται και τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους», τόνισε σε συνέντευξη του στην τηλεοπτική εκπομπή «Εκκλησία και Κόσμος» του δικτύου “Ρωσία-24”.

«Δεν πιστεύω ότι θα ζημιωθεί κανείς σήμερα στην Τουρκία από την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο του προφανούς γεγονότος της τραγωδίας που σημειώθηκε στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ού αιώνα, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι υπήρξαν θύματα της γενοκτονίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και για τέτοιου είδους γεγονότα, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία σημειώθηκε μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της διασποράς αναγκάσθηκαν να μετακινηθούν στην Ελλάδα από την Τουρκία», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε:

«Κατά την γνώμη μου, η αποσιώπηση τέτοιων γεγονότων ή η υποβάθμιση της σημασίας τους και της διάστασης τους, δεν θα οδηγήσει ούτε σε συμφιλίωση, ούτε σε αρμονία εντός της κοινωνίας. Αντιθέτως, είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η ιστορική πραγματικότητα πρέπει να λέγεται με το όνομα της. Έστω και μετά από εκατό χρόνια, είναι απαραίτητο να γίνεται η αξιολόγηση των ενεργειών που διαπράχθηκαν, προκειμένου ποτέ να μην επαναληφθούν στο μέλλον».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων